Il consiglio comunale di Göteborg vuole bloccare gli acquisti da Israele

https://www.dn.se/ekonomi/goteborgs-stads-styre-vill-stoppa-inkop-fran-israel/

di ChiefOfficerWhite

6 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. ChiefOfficerWhite on

    Det rödgröna styret i Göteborg vill stoppa inköpen av varor från Israel, Marocko och Ryssland.

    S, V och MP – som har majoritet i den ansvariga nämnden – föreslår att kommunen fasar ut alla inköp av varor med ursprung i stater som illegalt ockuperar andra stater.

    Initiativet får skarp kritik från oppositionen.

    Partierna kopplar Israel-delen till kriget i Gaza efter terrorgruppen Hamas anfall in i Israel 7 oktober i fjol.
    – Israel bedriver en olaglig ockupation av Västbanken som bara förvärrats i skuggan av det utbredda dödandet av civila i Gaza. Våra skattepengar ska inte gå till att ekonomiskt stödja ockupationsmakter, säger Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, i ett pressmeddelande.

    Göteborgs stad upphandlar varor och tjänster för 29 miljarder per år. Förslaget som läggs i inköps- och upphandlingsnämnden på torsdagen innebär att förvaltningen ges i uppdrag att i mesta möjliga mån fasa ut varor med ursprung i stater som olagligt ockuperar andra stater.
    De rödgröna har inte majoritet i kommunfullmäktige, men däremot i kommunstyrelsen och i den nu aktuella nämnden, varför det med all sannolikhet röstas igenom på torsdagen.
    Förslaget möter dock kritik från oppositionen. Liberalernas gruppledare Axel Darvik skriver till DN:
    ”Jag förstår att många tycker att kriget mellan Israel och Hamas är fruktansvärt men en kommun ska inte föra en egen utrikespolitik”.
    Darvik skriver också att de rödgrönas motivering ”ger intrycket av att man tar ställning för Hamas”.
    Moderaternas ledare Axel Josefson menar att de rödgröna agerar principlöst.
    ”Det pågår uppåt 50 väpnade konflikter i världen. Innan annan av dessa har fått vänsterstyret att kräva inköpsförbud. Men när Israel, en demokrati, svarar på en bestialisk attack från en terrororganisation, då vaknar man”, skriver Josefson.

    På ett liknande sätt resonerar Kristdemokraternas Elisabet Lann, som länge varit engagerad mot Kinas förtryck. Till DN skriver hon att Israel 7 oktober utsattes för den värsta pogromen sedan förintelsen.
    Lann riktar fingret direkt mot S-ledaren Jonas Attenius:
    ”Att i detta läge gå ut och slå mot Israel samtidigt som man inte har några problem med att fjäska för Kina (…) är hyckleri. Varje gång jag frågat om Göteborgs beroende av en av världens värsta diktaturer har Jonas Attenius avfärdat det med att staden inte ska bedriva utrikespolitik.”
    I en kommentar till DN bemöter inte Attenius specifikt Kina-jämförelsen. Däremot skriver han att han är ”innerligt trött på relativiseringen av ockupationen” och riktar sig mot L-ledaren Axel Darvik.
    ”Sverige erkänner Palestina och Israels ockupation av Västbanken är illegal. Om Darvik har en annan uppfattning än den svenska regeringen får det stå för honom, men vi hittar inte på någon egen utrikespolitik i Göteborg”, skriver S-ledaren.
    I yrkandet om inköpsstoppet skriver S, V och MP att de varor som har en tydlig ursprungsmärkning med en stat som illegalt ockuperar en annan stat som ursprungsland kommer att bytas ut ”så snart avtalen tillåter”.

  3. JustinBisu on

    Vad man än tycker om konflikten så borde väl alla vara överens om att säga skit som

    >Liberalernas gruppledare Axel Darvik skriver till DN: ”Jag förstår att många tycker att kriget mellan Israel och Hamas är fruktansvärt men en kommun ska inte föra en egen utrikespolitik”. Darvik skriver också att de rödgrönas motivering ”ger intrycket av att man tar ställning för Hamas”

    Är något som borde leda till att man tvinga avgå? Det är en av de i särklass farligaste och överjävligaste desinformationstaktikerna och underminerar allt som Sverige ska stå för.

  4. boomerintown on

    Vilka är kriterierna, och varför är inte Kina, USA, Turkiet och Frankrike med på listan?

  5. Ok-Landlord-3751 on

    Rödgröna kan inte låta bli att använda varenda beslutsfattande position till en plattform för värdeladdade utspel och global kamp.

Leave A Reply