Il rabbino sconvolto dal quadro di Malmö: “Dipinto come la pecora nera”

https://www.dn.se/sverige/rabbinen-upprord-over-malmobilden-utmalas-som-det-svarta-faret/

di Babar7

8 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. **Rabbinen upprörd över Malmöbilden: ”Utmålas som det svarta fåret”**

    När rabbinen Moshe David HaCohen summerar Eurovision-veckan är det hopp han känner. Men också irritation över hur både svensk och internationell press rapporterat från staden.

    – Flera har haft en uppenbart invandrarfientlig och antimuslimsk agenda, säger han.

    När över 10 000 personer demonstrerade mot Israels krig i Gaza i centrala Malmö på torsdagen stod Moshe David HaCohen en liten bit därifrån, på Davidshallstorg, och lyssnade på den judiska folksången Hava Nagila.

    Runt hundra personer hade samlats för att hälsa artisten Eden Golan till stan, spela israeliska schlagerlåtar och vifta med israeliska flaggor. Rabbinen, som tidigare lett judiska församlingen i stan, kände viss oro över hur kvällen skulle arta sig.

    – För många i Malmö är kriget personligt, hundratals personer har familj som har dödats i Gaza. Flera israeler är också direkt påverkade.

    Under demonstrationerna hade Moshe David HaCohen direktkontakt med muslimska ledare i den propalestinska manifestationen. Det blev en lugn tillställning. Båda demonstrationerna kunde hållas i trygghet.

    När Eurovision nu är över andas staden ut och Moshe David HaCohen är lättad.

    – Vi har varit oroade över säkerheten för den judiska gruppen rent generellt. Men medan medier världen över rapporterade om hur fruktansvärd situationen i Malmö var, kände jag mig hoppfull, säger Moshe David HaCohen.

    Han är starkt kritisk till hur flera israeliska medier beskrivit Malmö.

    – De har velat piska upp stämningen, letat efter problem. Malmö har stämplats som det svarta fåret.

    Han har själv träffat flera israeliska journalister som tycktes ha bestämt vinklar redan på förhand – och haft ett tydligt mål med sin rapportering.

    – Man har lyft fram att Malmö har en stor muslimsk befolkning, och att staden av det enkla skälet är en stad i förfall.

    Även under veckans demonstrationer har den bild som spridits från Malmö bitvis varit problematisk, anser han.

    – Man rapporterar om hur 10 000 personer är ute på gatorna och protesterar mot Israel. Men man rapporterar inte att det på senare tid inte har förkommit antisemitisk retorik, att den stora synagogan varit helt fredad från protester. Allt som är anti-Israel är inte antisemitiskt, säger han.

    Även svenska medier har bidragit till att sprida en snedvriden bild av Malmö inför och under Eurovision, anser Moshe David HaCohen. När Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl summerar Eurovision-veckan är det under rubriken ”Sverige förlorade i Malmö”.

    – Säkerheten för den judiska församlingen i Malmö har tagits på stort allvar från alla håll, kommunen, frivilligorganisationer, arrangörerna av de propalestinska demonstrationerna och polisen. Yttrandefriheten har respekterats och allt har gått fredligt till väga, säger han.

    Själv blev han upprörd när han hörde om rubriken på Dagens Nyheters debattsida under helgen: ”Malmö borde inte få stå värd för fler arrangemang”. I debattartikeln, skriven av den amerikanske rabbinen Abraham Cooper vid Simon Wiesenthal-centret i USA, utmålas Malmö som en antisemitisk stad.

    Redan för 14 år sedan varnade centret judar från att resa till Malmö. Den varningen ligger kvar, förklarade den amerikanske rabbinen nu.

    – Från judiskt håll i Sverige har vi sedan tidigare bett honom att inte lägga sig i. Det enda han lyckas med är att skada den judiska gruppen. Vem är det han straffar när han avråder judar från att besöka Malmö? Den här staden gör så mycket för den judiska församlingen.

    Det gör dig upprörd?

    – Ja, att på det här sättet göra Malmö stad till en fiende, att utmåla varenda palestinier som fiende eller de muslimska församlingarna som fiende är allvarligt.

    Debattartikeln innehåller flera felaktigheter – bland annat påstås att ingen i Malmö skulle ha dömts för antisemitiska hatbrott de senaste åren. Det stämmer inte. Flera sådana domar har kommit – senast i mars när en elev dömdes för hets mot folkgrupp efter att ha hetsat mot judar och svarta i ett klassrum.

    – Att en högt uppsatt person som Cooper sprider oriktiga uppgifter är bekymmersamt. Jag tycker inte alls om den här typen av ingripande utifrån.

    Moshe David HaCohen påpekar att den rädsla som flera ur judiska församlingen i Malmö har gett uttryck för självklart ska tas på största allvar.

    – Jag är inte naiv, det finns absolut friktion mellan grupper. Visst finns problem med antisemitism, det är något som inte minst skolorna behöver hantera. Många judiska barn känner sig otrygga. Men den senaste veckan ger mig hopp om att judarnas säkerhet i Malmö fortsatt kommer att tas på allvar, så att vi kan leva i fredlig samexistens i Malmö.

  3. murrayhewitt87 on

    Väldigt viktigt perspektiv. Det är bedrövligt hur rena propagandainlagor från amerikansk vansinneshöger tar alltmer plats i svensk offentlighet. Det är direkt farligt att likställa all kritik mot staten Israel som antisemitism. Det gör det svårare att jobba mot den antisemitism som finns i Malmö och Sverige.

  4. K0nfuzion on

    >Han har själv träffat flera israeliska journalister som tycktes ha bestämt vinklar redan på förhand – och haft ett tydligt mål med sin rapportering.

    Det får inte finnas exempel på att judar och muslimer kan samexistera i fred, eftersom det skulle stärka visionen om en två-statslösning. Vill man inte ha en två-statslösning är det viktigt att driva en agenda som visar på att det är omöjligt, även på andra håll i världen.

  5. Alltså.

    Man kan ju definitivt rikta kritik mot hur vissa medier presenterat situationen runt Eurovision i Malmö.

    Men att Malmö är en plats vart judar är utsatta är väl sen gammalt? Det är ju ett återkommande tema nyheterna sen iallafall 25 år tillbaka hur Judar i Malmö “flyr staden” inte vågar bara judiska symboler, etc.

Leave A Reply