L’esperto sui conti anonimi di SD: “Una grande minaccia”

https://www.tv4.se/artikel/5fdLtlh2gt7PeTVREWlahK/drar-parallell-till-rysstaktik-hoppas-svenska-folket-inte-tar-laett-pa-det

di weirdowerdo

5 Comments

  1. weirdowerdo on

    >Drar parallell till rysstaktik: ”Hoppas svenska folket inte tar lätt på det”

    >Kalla faktas avslöjande om att Sverigedemokraterna använt sig av anonyma konton är upprörande enligt desinformationsexperten Navin Nayak.
    Han menar att Ryssland arbetade på ett liknande sätt inför valet i USA 2016.

    >– Att ett politiskt parti i en demokrati aktivt försöker dölja, förneka och vilseleda folket är ett stort hot. Det är något som jag hoppas att det svenska folket inte tar lätt på, säger Navin Nayak från den liberala tankesmedjan Center for American Progres

    >Kalla fakta kunde i sin granskning identifiera 23 konton som drevs från Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning, utan att det framgick. Reaktionerna från både de andra Tidöpartierna och oppositionen har varit starka. Under fredagen meddelade bland annat Liberalerna att de vill förbjuda anonyma partikonton.

    >– Sverigedemokraterna har meddelat att de inte omgående tänker ta bort de anonyma kontona, därför ser vi ett behov av att detta tydligare regleras i lag, sade Johan Pehrson (L).

    >”Var så ryssarna arbetade”

    >Desinformationsexperten Navin Nayak på den liberala tankesmedjan Center for American Progress var tidigare en del av Hillary Clintons kampanj. Under presidentvalet 2016 såg han hur ryska ”troll” försökte påverka valet, och drar paralleller till hur Sverigedemokraterna använt sig av anonyma konton.

    >– Den läskiga verkligheten är att det faktiskt var så ryssarna arbetade i det amerikanska valet 2016, säger Navin Nayak till TV4 Nyheterna.

    >Han pekar på att ryska fejkade konton försökte vända väljarna mot Hillary Clinton. Men enligt Navin Nayak finns det inga bevis på att det republikanska partiet använt sig av sådana metoder eller finansierat det.

    >– Vad som är oroande är att man ska komma ihåg varför de gör detta. Det är ett politiskt parti som gör det för att vilseledda allmänheten, de som röstar och för att de ska kunna få politisk makt, säger Nayak.

    >Hoppas Sverige tar det på allvar
    Nayak beskriver det som ett ”stort hot” att ett politiskt parti försöker vilseledda folket.

    >– Det är något som jag hoppas att det svenska folket inte tar lätt på.

    >Samtidigt framhåller han att det inte bara är ett politiskt parti som gör detta, utan ett parti som är en del av regeringsunderlaget. Inspirationen till metoden kommer enligt Nayak från antidemokratiska och auktoritära beteende.

    >Att försöka manipulera information i sociala medier tror han är här för att stanna, och drivs på av den tekniska utvecklingen av bland annat deepfakes och AI.

    >– Verkligheten är att detta inte försvinner, vi kommer fortsatt ha illiberala och odemokratiska aktörer, förhoppningsvis är de inte i regering, säger Nayak

  2. Jag är faktiskt helt ärligt trött på att höra alla dessa “experter” tala ut sig. Jag vill fan i mig se lite aktion av regeringspartierna. Dessa metoder är inte ok, vi vet redan det, sätt press och gör något åt saken. Jag gör mitt och röstar inte på regeringspartierna i EU valet då de inte gjort tillräckligt i denna fråga.

  3. Clear-Toe1338 on

    Herregud, det blir bara svårare och svårare att ta dessa experter på allvar framöver om de reagerar såhär över ett par meme-konton med jävligt uppenbar vinkling på posterna.

    Ingen blev lurade av dessa.

    Lägg ner trummorna och kom på lite egna nya politiska förslag som kan vinna över röster istället för att snacka skit om konkurrenterna.

  4. cucumberaddicted on

    Herre guuud, det här börjar bli lite tröttsamt faktiskt. Har ju visat sig i efterhand nu att sossarna har lagt mer pengar på anonyma trollfabriker utan korrekt avsändare (där de efter granskningen har ändrat inlägg i social media).

    Men antar att det är roligare och genererar mer klick att inte skriva om sossarna

    Antar att ”experten” vill ha lite uppmärksamhet i media.

  5. hullabaloo87 on

    Nån som kan detta bättre får gärna förklara vad kontona sysslade med. Jag har sett några av kontona, jag har säkert sett filmer därifrån. Men t.ex. finns det ett konto som heter Markus Allard och vad jag vet så är det bara korta klipp från Markus Allard.
    Är detta troll? Är detta desinformation?

    Det jag sen har fått se är att de har meme-konton där de gör narr av regeringspartierna med mera. Jag har bara sett lite klipp som jag tyvärr började skratta åt, internet humor. Men har de spridit desinformation? Har de skrivit saker om Covid, global uppvärmning, Ryssland etc?

    Om det bara handlar om att de har gjort konton med content som folk som är nere i politiska youtube träsket gillar så är det väl långt ifrån troll? Det är bara att skapa content för sin egna bas?

    Ge gärna filmer från dessa kontona som är , the smoking bullet så att säga. För jag hör bara folk prata om det men det är ingen som säger exakt vad filmerna är.

Leave A Reply