La teoria: i criminali vengono reclutati nel terrorismo islamico

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/teorin-gangkriminella-varvas-till-islamistisk-terror/

di MingWree

4 Comments

  1. MingWree on

    > Det finns en koppling mellan de terrormisstänkta bröderna från Tyresö och skjutningen mot den israeliska ambassaden, kan Expressen avslöja.

    > Säpos teori är att besökare i moskén på Tyresö rekryterar gängmedlemmar till islamistisk extremism, enligt uppgift.

    > Flera nätverkskriminella besöker regelbundet moskén.

    > Den 23-årige mannen från Tyresö är dömd för flera grova brott och central i nätverket Granängsringen. När han i början av året berättade för sin familj att han börjat besöka moskén på Sikvägen för att be blev de minst sagt förvånade över hans nyvunna fromhet.

    > Under flera år har polisen regelbundet sökt honom i samband med olika brottsmisstankar.

    > Jag sa ”du är vuxen, du gör som du vill”, men det var absolut inget jag hade förväntat mig, berättar en anhörig.

    > Familjen, som helt saknar koppling till moskén och radikala religiösa miljöer, fick också besök av polisen som noterat att 23-åringen skiftat umgänge.

    > Vid lunchtid den 7 mars i år slår Säkerhetspolisen och insatsstyrkan till mot flera adresser i Tyresö, bland annat moskén på Sikvägen. Det centrala gripandet är ett brödrapar med svenskklingande namn som konverterat till islam och är aktiva i moskén. Bröderna grips hemma hos sin mamma, misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott.

    > **Planerad brottslighet**

    > En 20-årig man, även han kopplad till nätverket Granängsringen, har också varit på Säkerhetspolisens radar och grips när han ska plockas upp i en bil. I hans lägenhet beslagtar polisen flera vapen.

    > Den 23-årige mannen är lite svårare att få tag på men framåt kvällen är han och de tre andra frihetsberövade. Alla misstänks för grovt vapenbrott men bara bröderna för förberedelse till terroristbrott.

    > Vi var tvungna att agera för att avbryta planerad brottslighet, sa Fredrik Hultgren-Friberg, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

    > En månad senare grips en man i 60-årsåldern, som predikat i moskén, misstänkt för grovt deltagande i terroristorganisation. Han har invandrat till Sverige från Somalia. Säkerhetspolisen bekräftar att brödernas koppling rör den somaliska grenen av IS.

    > **Greps i Spanien**

    > Den 16 mars slår spansk polis till mot en 18-åring i Barcelona. Gripandet, som filmas, är resultatet av ett samarbete med Säpo, fransk underrättelsetjänst och Europol. Mannen misstänks vara medlem i IS och sprida propaganda och detaljerade instruktioner kring terrorhandlingar via krypterade sajter.

    > Säpo bekräftar att de samarbetat med spansk polis men vill inte kommentera gripandet närmare.

    > I sin kontakt med männen i Tyresö ska 18-åringen bland annat ha talat om möjliga terrormål samt utbytt så kallade manualer om terrorism. Han har tidigare också haft kontakt med en person i Kanada som greps för ett år sedan efter att ha sedan efter att ha planerat en terrorattack. I det fallet var de tilltänkta måltavlorna ”judiska personer”.

    > **Ambassadskjutning kopplat till gängmedlemmar**

    > Det är tidigt på morgonen den 16 maj. En taxi kommer körande i hög hastighet på en väg i Tyresö mitt i natten och en polispatrull beordrar taxin att stanna. I taxin sitter en 15-åring med handskar på sig. På polisens fråga om han är beväpnad säger han att han har ett vapen. Det är skarpladdat och ligger i hans jackficka.

    > GPS:en i taxin är inställd på Israels ambassad. 15-åringen grips och misstänks för grovt vapenbrott.

    > Senare samma kväll. Fortfarande Tyresö. Klockan är strax innan klockan 22. En 16-åring och 14-åring springer från en taxi i samband med att polisen gör en kontroll. Taxin är beställd till samma adress som Israels ambassad. 16-åringen betraktas som ”springis” åt nätverket Granängsringen och har kontrollerats flera gånger vid den senaste tidens händelser. I samma veva gör polisen en kontroll av en annan bil. I den sitter flera unga män från Granängsnätverket. De släpps efter kontroll.

    > **Grips vid ambassaden**

    > Några timmar senare, vid 02-tiden den 17 maj. En patrull som bevakar Israels ambassad hör smällar och noterar en man som springer. Han grips och visar sig vara 16 år och beväpnad. Polisen genomför husrannsakan på flera ställen.

    > Efter alla dessa händelser som berör Tyresö och bostadsområdet Granängsringen, som beskrivs som en så kallad öppen drogscen av lokalpolisen, har polisen startat ett omfattande utredningsarbete. Sedan tidigare vet man att det finns ett nätverk kopplat till Granängsringen.

    > Nätverk Granängsringen sysslar med omfattande narkotika- och vapenhantering. Det betecknas som ett kriminellt nätverk sedan 2020. Polisen bedömer att det handlar om ett 20-tal män i åldrarna 18-28 år. Den så kallade ”svansen” består av yngre som bor i Granängsringen och närområdet. Detta enligt polisens kartläggning. Nu är polisens uppfattning att det ”bubblar” i denna miljö efter en rad skjutningar de senaste veckorna och oron bland områdets kriminella uppges vara stor.

  2. No_View5695 on

    Jag fattar att det kan vara en skillnad på ISIS och Räven/Jordgubben (låter inte det som skurkar i Bamse) men samtidigt så är de lite ute efter samma sak. Destabilisera, infiltrera. Skada. De är emot svenska samhället och använder våld för att skada det och bryr sig inte om oskyldiga.

    Därför tycker jag att vi kan i vissa fall kalla dem för terrorister. För det är dem. Det kan ju hända i USA. Samarbetar, hänger eller beter de sig som terrorister är de väl det. I andra fall, gör som Danmark och dubbla straffen för gängkriminella.

  3. hundralapp on

    Svenska gängmedlemmar har alltid varit islamister, bara titta på det stora nordiska Jihadist-kriget på 90talet.

Leave A Reply