Pertanto, le pericolose turbolenze stanno diventando sempre più comuni

https://www.dn.se/sverige/darfor-blir-den-farliga-turbulensen-allt-vanligare/

di DieCO2

4 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. # Därför blir den farliga turbulensen allt vanligare

    **Även om det är obekvämt och bökigt så ska du alltid använda säkerhetsbälte när du sitter ner. Det minimerar risken för de skador som kan uppkomma av turbulens, säger forskaren Ricardo Vinuesa. Foto: Reuters**

    **En person dog och flera skadades när ett flygplan råkade ut för kraftig turbulens tidigare i veckan. Det här kan bli vanligare i framtiden. Flera studier visar nämligen att turbulensen ökar.**

    **– Det här är något som vi återigen får lära oss att anpassa oss till, säger Gunilla Svensson, professor i meteorologi.**

    Ett flygplan från London till Singapore [drabbades av kraftig turbulens](https://www.dn.se/varlden/en-dod-efter-kraftig-turbulens-pa-flygplan-flera-skadade/#:~:text=En%20person%20har%20d%C3%B6tt%20i,%E2%80%9D%2C%20skriver%20flygbolaget%20p%C3%A5%20Facebook.) i tisdags. Enligt ögonvittnen ska passagerare som inte var fastspända ha slungats upp i taket, och bilder inifrån planet visar hur syremasker fällts ut och saker ligger utspridda på golvet. En person ombord dog av en hjärtinfart och flera personer skadades.

    – Det var sannolikt frågan om klarluftsturbulens, säger Ricardo Vinuesa, som forskare vid Tekniska högskolan och undersöker hur turbulens fungerar med hjälp av AI.

    **Klarluftsturbulens skiljer sig från** andra typer av turbulens eftersom den till skillnad från till exempel stormar, orkaner eller den ostabila luft som finns vid moln, inte går att se med blotta ögat.

    – Stormar och orkaner kan upptäckas mycket lättare på en radar. Den farligaste typen av turbulens är klarlufts eftersom den inte kan upptäckas på radarn och som inte är kopplad till våldsamma externa händelser, säger Vinuesa.

    Gunilla Svensson, som är professor i meteorologi, liknar klarluftsturbulens med hur blad vid marken färdas i luften.

    – Om du tittar ut genom fönsterrutan på luften som är närmast marken så ser du inte att den är turbulent. Men om det är så att vindar fångar upp ett blomblad så ser du hur luften rör sig i atmosfären och hur bladen plockas upp och flyger upp och ner.

    **Turbulensen på flyg** har ökat och kommer att fortsätta göra det i framtiden, det pekar flera studier på. En [brittisk studie](https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2023GL103814) i från i fjol visade bland annat att den kraftiga turbulensen hade ökat rejält längs en nordatlantisk rutt. Det var frågan om en ökning på hela 55 procent från år 1979 till år 2020.

    En förklaring är klimatuppvärmningen. Förenklat är det så att högre temperaturer orsakar störningar som är kaotiska eller oförutsägbara, konstaterar Ricardo Vinuesa.

    Klimatuppvärmningen är också något som också forskare för den brittiska studien konstaterade när studien publiceras. ”Ett decennium av tidigare forskning har visat att klimatförändringen kommer öka klarluftsturbulensen i framtiden, men nu har vi bevis på att ökningen redan börjat”, uppgav forskaren och professorn Paul Williams.

    Det handlar bland annat om att jetströmmarna väntas bli starkare av klimatuppvärmningen.  Jetströmmarna uppkommer till följd av skillnader i temperatur mellan ekvatorn och polerna, förklarar Svensson.

    – Piloterna använder gärna jetströmmen. Om man har medvind och flyger i en jetström så går det både fortare och man använder mycket mindre bränsle. Men eftersom en jetström är ett vindmaximum så betyder det att det är väldigt stor skillnad mellan vindmaximumet och vinden runtom kring. Det välkänt det uppstår turbulens i närheten av jetströmmar.

  3. Kasta4711bort on

    Ah, klimatvinkeln. Naturligtvis. Ingen nyhet är dramatisk nog om det inte också går att göra en klimatartikel av den.

Leave A Reply