Il questore del Pisa: Mobile spiegazione sempre più chiara dietro la corsa alla conoscenza

https://www.dn.se/sverige/pisachefen-mobiler-allt-tydligare-forklaring-bakom-kunskapsraset/

di Knashatt

4 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. Knashatt on

    1 av 4:

    > **Ungas användning av mobiler påverkar deras inlärning på ett negativt sätt. Det visar en ny OECD-rapport, som pekar ut skärmar som en förklaring bakom det senaste Pisaraset.**
    > **– Vi blev ganska överraskade över det starka sambandet, säger Pisachefen Andreas Schleicher.**
    > I den senaste [Pisamätningen](https://www.dn.se/sverige/sverige-rasar-i-pisa-tappar-stort-i-matematik-och-lasforstaelse/) föll 15-åringar över hela världen till en ny bottennivå, så även i Sverige.
    > Den huvudsakliga förklaringen som lyftes fram var pandemin och att många länder stängde sina skolor för att minska spridningen av covid-19.
    > Nu kommer fler uppgifter som pekar ut ungas användning av mobiler och sociala medier som en minst lika viktig förklaring till tappet.
    > **Andreas Schleicher är OECD:s utbildningschef** och ansvarig för Pisamätningarna som genomförs var fjärde år i ett åttiotal länder världen över.
    När OECD i december och januari satte en grupp experter att titta närmare på sambandet mellan kunskapsraset och användningen av framför allt mobiler blev de förvånade.
    > – Vi gjorde nya upptäckter och blev ganska överraskade när vi såg det starka sambandet, säger Andreas Schleicher i telefon från OECD:s högkvarter i Paris.
    > Experterna tror fortfarande att pandemin kan förklara stora delar av kunskapstappet. Men när de tittade på användningen av mobiler såg de ett ännu starkare samband.
    > – Sambandet mellan skolstängningarna och kunskapstappet är inte lika starkt som det samband vi ser mellan elevernas användning av mobiler och deras minskade läranderesultat, säger Andreas Schleicher.
    > Expertgruppen sattes ihop efter påtryckningar från bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron.
    – Men digitaliseringen och mobilanvändandet har blivit det stora samtalsämnet för skolpolitiken i många fler länder, säger Andreas Schleicher.
    > OECD-gruppen har också släppt en färsk rapport där resultaten från den senaste Pisaundersökningen har sammanställts: [Students, digital devices and success](https://www.oecd.org/pisa/aboutpisa/English%20V3_WEB.pdf).
    > Den visar att 65 procent av alla femtonåriga elever i OECD uppger att de blivit störda av digitala enheter på mattelektioner. 59 procent säger att de blivit störda av att andra använt dem.
    > **De elever som ofta** blir störda av andra får signifikant sämre resultat på matematiktesterna, ett tapp som motsvarar tre fjärdedelar av all matteundervisning under ett helt läsår, enligt rapporten.
    > Den visar också att de som slöanvänder sina mobiler mycket får sämre resultat på testerna än de som slöanvänder dem i mindre utsträckning.

  3. HotRepublic3540 on

    Jag är inte ett dugg förvånad eftersom jag ser detta varje dag i skolan i mitt jobb som lärare.

    Jag är född i början av 90-talet. Minns ni glädjen när TV-vagnen rullades in med de sprängda högtalarna som gjorde att ljudet skorrade när ljudet blev lite för högt? Det fanns inget bättre. Hur är det idag? Varje gång man nämner att man ska se på film, oavsett om det är för nöjes skull eller om det handlar om att man ska se film i lärandesyfte, börjar gnället. “Det är så tråkigt att kolla på film” eller “jag kan inte sitta still så länge”. För att vara ärlig var detta en av de sakerna som förvånade mig mest när jag började undervisa ungdomar. De är vana vid snabba klipp med mycket stimulans och att se en helt vanlig film funkar inte längre. Det är ju inte den tråkiga attityden mot film som är huvudgrejen här, utan det handlar ju om att det är för svårt/tråkigt att sitta stilla och koncentrera sig på en sak under en längre tid – det är det som är problemet.

    Jag tror absolut inte att min generation eller någon annan generation hade hanterat detta bättre heller om vi hade haft samma typ av tekonologi, men vi måste ha strikta regler när det gäller telefonerna i skolan och i hemmet. Telefonerna tar allt för mycket tid och uppmärksamhet av eleverna och en hjärna i utveckling mår inte bra av att stirra in i skärmen så pass mycket som de gör.

    En av de allra viktigaste sakerna (jag kanske överdriver lite, men det är viktigt) som vi lär eleverna är att ha tråkigt och att ha tålamod. På lärarutbildningen kallade man dessa förmågor en del av “den dolda läroplanen”. Eleverna ska lära sig att sitta still, vara tysta, vänta på sin tur och att ha tråkigt – annars kommer livet som vuxen bli svårt eftersom mycket i vuxenlivet handlar om just detta (åtminstone på jobbet). Eleverna har så svårt att koncentrerat läsa längre texter under en längre tid idag. På vår skola råder mobilförbud under lektionerna, men de behöver inte lämna in telefonerna, utan “kan ha dem i väskan”, bara de inte syns. I verkligheten ligger de i fickan och vibrerar och tas upp när jag vänder ryggen mot dem. Varje gång de tar upp mobilen eller varje gång de känner/hör att den vibrerar uppmärksammar deras hjärna detta och djupkoncentrationen som behövs för textläsning försvinner. Det tar också ett tag för denna koncentration att återupptas igen.

    Jag tillhör den generation som var först med att få en egen dator i skolan och fick min när jag började ettan på gymnasiet. Sverige skulle bli världens mest digitaliserade skola och allt som handlade om lärarledda lektioner, papper och penna tillhörde de bakåtsträvandes ideal och det ville man inte ta med i tång. Ni kan ju gissa vad som gjordes på lektionerna. Just det, spelande av CS, WoW och dylikt. Telefonerna och datorerna tävlar om vår uppmärksamhet och en vuxen människa är bättre på att avgöra när man behöver göra något som man måste (nåväl, inte alltid kanske) och när man kan använda tekniken för nöje. En ung hjärna kan inte det. Har man uppe sin dator och ska göra en uppgift på den, och det samtidigt finns möjlighet till spelande, videotittande och annat är valet enkelt för en ung person. Nu generaliserar jag lite, men det var exakt så här det var för mig när jag var i deras ålder och jag vet att det är så för många.

    Tekniken är underbar på väldigt många sätt, men ungdomar och barn behöver regler, struktur och tvång. Vi måste tvinga barn och unga att använda mer analoga verktyg i skolan och verkligen, på riktigt, se till att de inte har möjlighet att använda sina telefoner. Vi måste lära dem att ha tråkigt.

  4. Scared3vil on

    Jag var bland dem som hade bäst betyg, det hade jag inte haft med egen laptop eller de mobiler vi har idag. Hemma fick jag inte ens titta på tv eller ens snegla på tv-spelet/datorn om jag inte först gjort mina läxor (gick före allt), diskat och gått på thaiboxningen.

    Vi bör införa mobilförbud och återinföra datorsalarna i skolan, de har inte disciplinen att ha egna elektroniska enheter.

Leave A Reply