Come molti altri su questo forum, sono deluso da quanto sia stata pessima la politica svedese di immigrazione e integrazione negli ultimi decenni. Le cui conseguenze sono un aumento della criminalità e degli attriti sociali. Ma voglio creare un post per parlare del gruppo che è andato completamente controcorrente: i bosniaci. https://www.svd.se/a/JXqM8/bosniers-integration-sticker-ut-gata-for-forskare I bosniaci si distinguono perché coloro che sono immigrati e i loro figli si sono adattati meravigliosamente alla società svedese. Tutte le statistiche attuali che vediamo mostrano che i bosniaci vengono in larga misura istruiti, hanno un lavoro, hanno imparato la lingua e sono diventati una parte importante del modello sociale. Alcuni li chiamano “immigrati modello”. Probabilmente conosciamo tutti una persona di talento che ha radici in Bosnia. Manager aziendale di successo, buon collega, cittadino socialmente impegnato, manager intraprendente, studente universitario, ecc. I bosniaci sono in netto contrasto con altri gruppi di immigrati che se ne sono andati per decenni e non sono riusciti a integrarsi, a trovare un lavoro o a imparare la lingua svedese. Perché? I bosniaci portavano con sé anche il trauma della guerra civile, quindi questa non è una scusa. Cosa hanno fatto i bosniaci da cui noi e gli altri immigrati possiamo imparare?

https://old.reddit.com/r/sweden/comments/1d36zwn/varför_blev_bosnierna_modellinvandrare/

di qndry

14 Comments

  1. CmdrJonen on

    Fanns ju en en hyffsad andel arbetskraftsinvandring från Jugoslavien innan inbördeskriget, så det kanske kan antas att många hade eller lyckades få kontakter som redan var väl etablerade i Sverige.

    När der sedan kommer fler i flykt från kriget så har de redan etablerade stort inflytande i föreningar och mer informella bekantskapskretsar.

    Iranier är väl en annan grupp som haft god etablering.

    Ren spekulation men, stor andel högutbildade, entreprenörer och yrkespersoner som ser stort värde i att nästa generation också läser vidare, lär sig ett yrke eller driver verksamhet. 

  2. Full-Discussion3745 on

    Jag måste säga att mina judiska vänner som kom hit efter andra världskriget är mer svenska än jag. De har anpassat sig så bra att de håller den svenska kulturen levande bättre än vad jag gör. De kan citera Fanny & Alexander och vet varför Gustav Vasa lyckades få svenskarnas stöd.

  3. Vasastan1 on

    Bosniernas utbildningsnivå när de kom var närmare det svenska snittet, med mycket färre analfabeter o.dyl. än utomeuropeiska migrantgrupper. Därför kunde de snabbare hitta jobb och barnen hade förmågan att gå igenom svenska skolor. Det gjorde att de blev en del av samhället snabbare, även om 60 000 bosnier naturligtvis ledde till lönepress och sämre löner i de låglöneyrken de först konkurrerade om, och ökat tryck på sjukvård och skolor i de områden de bosatte sig i. Jag har inte hittat lönestatistik per ursprungsland, så det går inte att säga om bosnierna kommit upp i tillräcklig snittlönenivå (c:a 35 000/månad) för att inte vara en nettokostnad för samhället, även om de såklart kostar mindre än många andra grupper.

  4. No_Cat_6964 on

    När blev de det? Modellinvandraren flyttar hem igen när problemen är lösta.

  5. Vi hade bosnier som gjorde upp eld på golvet inomhus så de fick helrenovera hela huslängor efter 90-talet.

  6. SE_Haddock on

    Dels tror jag det beror på kultur, många Bosnier som kom hit var nog kristna i grund. Men även att vi grovt överskattat “vår” (samhället + regeringen) förmåga att integrera människor. Enligt mig är vi ett folk som rör sig i små grupper, så kommer det för många nya får de ingen kontakt alls med det svenska samhället och blir utanför. Efter det har vi tillåtit nya att segregera sig i förorter. Vi borde redan från början haft krav på en maximal procent per område, iaf så länge de går på bidrag. När de är egenförsörjande svenskar får de ju självklart göra som de vill.

    SFI måste enligt mig förutom språket även lära ut svenska värderingar. Ödmjukhet, mänskliga rättigheter, respekt, omtanke, inte bullra/roffa och ta plats etc. De måste läras att vara stolt över vårt land och ingen offermentalitet. T ex är det respektlöst att vifta med bara andra länders flagg under en student, kör bägge eller ingen. Vi har betalat för skolgången.

    TLDR: kultur + kommit alldeles för många de senaste åren som segregerat sig.

  7. Avalanche-swe on

    Det enkla svaret är att ju mer lika oss (europeer) invandrare är ju bättre passar dom in i vårt samhälle. Bäst är invandrare från europa och asien, och då menar jag smala ögon asien, inte Afganistan.

  8. Mourinho6251 on

    Känns som det är en bosnier som skrivit detta för att visa att ”vi är minsann inte som alla andra blattar” haha..
    Var inte så undergivna nu, vem bryr sig

  9. GryphonGuitar on

    Jag är ju beredd att hålla med om artikelns slutsats utifrån den anekdotiska bevisning jag snubblar över under mitt liv – förmodligen mycket att göra med att gamla Jugoslavien var ett sekulariserat och modernt land med en positiv syn på utbildning och en kultur som inte divergerar så mycket från den västerländska att den blir ett hinder i anpassningen, men det är jag som amatörar och har inga belägg utan bara duschtankar.

    DOCK tycker jag det är roligt att artikeln om hur bra bosnier är, skrivits av Negra Efendic. Ett efternamn som inte kunde vara mer bosniskt om livet stod på spel. Lite Obama-meme på den i min hjärna.

  10. dumbestfuckingfuck on

    Inga som törs berätta sanningen?

    Bosnierna va inte militanta muslimer. Bosniarna hadde inget önske om sharia.

    Sen har man resten av dyngan

  11. Badger-Open on

    Parallella system som kringgick institutionell diskriminering tack vare arbetskraftsinvandrarna från 60-70-tal som satt upp det åt oss andra.

    Någon känner nån som känner en bostadsförmedlare. Någon är platschef och tar in dig på ett industrijobb. Vänner och bekanta ordnar lån åt dig när banken inte vill.

Leave A Reply