Critiche quando il responsabile dell’istruzione di Vellinge assume una posizione nel consiglio di amministrazione di Thorengruppen

https://www.sydsvenskan.se/2024-05-29/kritik-nar-vellinges-utbildningschef-tar-uppdrag-i-krisande-friskolekoncern/

di SystemBolaget

3 Comments

  1. SystemBolaget on

    Sydsvenskan har i flera artiklar berättat om turbulensen kring friskolekoncernen Thorengruppen AB. Efter hård kritik från Skolinspektionen stängde Thoren Innovation school i Malmö förra sommaren. Tekniska gymnasiet i Helsingborg (tidigare Thoren Innovation School) hotas av ett rekordvite på fyra miljoner kronor.

    I våras startade Skolinspektionen också en granskning som ytterst kan innebära att Thorengruppen förlorar rätten att driva utbildning, en så kallad ägar- och ledningsprövning. Koncernen driver i nuläget ett fyrtiotal skolor på grund- och gymnasienivå över hela landet.

    I förra veckan gick Thorengruppen ut med ett pressmeddelande och berättade att bolaget har sålt sina aktier till nya ägare – Johan Nylén och Petter Samlin – och tillsatt en ny styrelse. De nya ägarna kommer framöver att äga bolaget tillsammans med ledningen.

    Agnes Gidlund, pressansvarig på Skolinspektionen, skriver i ett mejl till Sydsvenskan att prövningen fortsätter – oavsett ägarbyte. Det gör också enskilda granskningar av 16 av koncernens skolor, varav flera i Skåne. (Se faktaruta).

    I den nya styrelsen finns två forna kollegor till Thorengruppens nya vd, Ester Alavei.

    • Ordförande: Fredrik Geijer, tidigare kommunchef i Trelleborg.

    • Sofia Henderup Larsson, sedan något år tillbaka utbildningschef i Vellinge.

    **Ester Alavei och** Sofia Henderup Larsson har varit kollegor i många år, först i Vellinge där Ester Alavei var utbildningschef, medan Sofia Henderup Larsson var rektor på Södervångskolan. 2018 gick Alavei vidare till en ny tjänst som chef för bildningsförvaltningen i Trelleborg, där Henderup Larsson kort därpå blev utbildningschef.

    Carl Magnus Åkesson, juridik- och samhällskunskapslärare på Sundsgymnasiet sedan 24 år tillbaka, är en av medarbetarna som reagerat på utbildningschefens nya sidouppdrag. Särskilt efter ett personalmöte i veckan där hans egen chef informerade om vikten av att anmäla bisysslor för att undvika konkurrerande verksamhet och dubbla lojaliteter.

    – Då tänkte jag på nyheten att vår utbildningschef är invald i Thorengruppens styrelse. Som juridiklärare kände jag: nej, det här är nog inte riktigt okej, säger han.

    – Hur har det gått till i kommunhuset? Det är jättekonstigt när man som anställd själv har lojalitetsplikten på sig, vilket jag tycker är helt naturligt.

  2. weirdowerdo on

    Hur är det inte en intressekonflikt att sitta i styrelsen i ett företag vars grundidé är att sko sig på skattepengar och grundlura kommuner medan man är utbildningschef för kommunen?

    Eller aa det kanske inte är sÃ¥ konstigt att en moderatledd kommun inte ser problem med att näringslivets intressen infiltrerar och tar över det offentliga…

  3. Om jag inte ser, hör eller talar så finns det ingen korruption.

Leave A Reply