Mi ricorda quando si scoprì che interessi stranieri stavano pagando per la costruzione di moschee in Svezia.

https://www.dn.se/sverige/sapo-bekraftar-att-iran-anlitar-svenska-kriminella-gang/

di A57RUM

5 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. Säpo bekräftar den israeliska underrättelsetjänsten Mossads uppgifter om att Iran rekryterat svenska kriminella nätverk för att utföra våldsdåd i Sverige.

    – Säpo kan konstatera att kriminella nätverk i Sverige är en proxy, en mellanhand, som Iran använder sig av, sade Daniel Stenling vid Säpo, och konstaterade att man avstyrt dåd på svensk mark.

    På torsdagen kunde DN berätta att det svenska brottsnätverket [Foxtrot och gängledaren Rawa Majid arbetar för Iran](https://www.dn.se/varlden/israels-mossad-rawa-majid-nu-i-iransk-tjanst/). Detta enligt dokument från den israeliska underrättelsetjänsten Mossad. Även Rumba, ett kriminellt nätverk som leds av Rawa Majids ärkerival Ismail Abdo, ska ha rekryterats av Iran.

    Att Iran ska ha anlitat svenska kriminella gäng bekräftades på en pressträff där justitieminister Gunnar Strömmer (M), Daniel Stenling vid Säpo och Hampus Nygårds på Nationella operativa avdelningen medverkade. I förekommande fall har mycket unga individer anlitats, till och med barn, konstaterade Daniel Stenling. Men man ville gå in på några närmare detaljer än så.

    – Vi förstår att intresset är stort, men vi kommer inte att prata om specifika personer eller specifika nätverk. Det kan försvåra och ibland även förstöra det brottsbekämpande arbetet, sade Daniel Stenling.

    Daniel Stenling från Säpo, justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Hampus Nygårds vid Nationella operativa avdelningen inom polisen på en pressträff på torsdagseftermiddagen. Foto: Daniel Costantini

    **Enligt Stenling har Säpo noterat** att en regional konflikt mellan Iran och Israel har spridit sig till en global arena, som även omfattar Sverige. Det handlar främst om planering och försök att genomföra angrepp mot israeliska och judiska mål i Sverige.

    Stenling sade att Iran har både viljan och förmågan att slå till mot intressen i Sverige.

    – Det är vår bedömning, påpekade Stenling och tillade att Säpo bedömer att de har avstyrt angrepp mot Sverige som Iran försökt genomföra.

    Syftet med att nyttja kriminella som mellanhänder är att dölja Irans inblandning, vilket också försvårar säkerhetstjänstens och polisens möjligheter att upptäcka aktiviteterna.

    – Men det handlar också om att ha en förnekbarhet, att kunna säga att ”Vi inte har något med det här att göra”, sade Stenling.

    **Hampus Nygårds vid Noa**, Nationella operativa avdelningen, sade att polisen har vidtagit en rad åtgärder mot potentiella mål för att skärpa säkerheten, exempelvis kring den israeliska ambassaden i Stockholm

    – Regeringen vill vara klar med att Sverige inte ska vara plattform där statliga aktörer använder Sverige för att uppfylla sina intressen, sade Gunnar Strömmer.

    Statsminister Ulf Kristersson (M) skriver i en kommentar till DN att det är oerhört allvarligt att statliga aktörer använder sig av gängkriminella i Sverige för att begå våldsdåd här.

    ”Den koppling vi nu ser i Sverige har vi tidigare sett i andra europeiska länder. Det är systemhotande verksamhet som hotar vårt fria och öppna samhälle.”, skriver Kristersson.

    Han påminner också om att säkerheten kring judiska och israeliska objekt har höjts sedan tidigare.

    ”Men jag har stor respekt för att den här situationen är oerhört obehaglig för många judar i Sverige.”

  3. Det är löjligt enkelt för utländska aktörer att verka på Svensk mark.

  4. Är lite olika saker det där, men det är ju verkligen synd hur Sverige låter sig bli utnyttjad på flera olika plan bara för att vi ville ha bra levnadsstandard för vårat eget folk.

    Sverige blir arenan för andra länders krig och politik, och det kan bara inte fortsätta så.

  5. KrigochFred on

    Ärligt talat är det dags för Sverige och väst att slå tillbaka mot hybridkrigsföringen som våra fiender utför dagligen mot oss och våra intressen men det verkar inte som att politiker på någon sida är handlingskraftiga.

Leave A Reply