La polizia finlandese potrà intervenire nel nord della Svezia

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/finlandsk-polis-ska-fa-ingripa-i-norra-sverige

di Randomswedishdude

7 Comments

  1. Randomswedishdude on

    Klart intressant.

    Sedan tidigare har ju räddningstjänst från bägge länder kunnat rycka ut och stötta varandra i varandras länder, och svara på larm, beroende på vilka som råkar vara närmast, i de lite glesbebodda områdena i Tornedalen.

    Vårdcentraler och liknande har också i decennier haft alternerande jour, t.ex ena dagen öppet i svenska Övertorneå, andra dagen öppet i finska Ylitornio, för att det alltid ska finnas minst en öppen bemannad vårdcentral, och man kan samplanera både personalförsörjning och semesterledigheter, och personal kan arbeta på bägge sidor gränsen.

    Även vanliga polispatruller har också sedan tidigare emellanåt bemannats med en svensk och en finsk polis i vardera bil, för att kunna rycka ut på larm på bägge sidor om gränsen, och även t.ex kunna fortsätta förfölja misstänkta i en biljakt över gränsen.

    Det nya här är att det ska inte behöva vara någon svensk polis närvarande *överhuvudtaget* för att finsk polis ska kunna rycka ut och svara på larm (vid grova brott) på svenska sidan gränsen, och jag förmodar att det omvända också gäller för möjligheten för svensk polis att svara på larm och rycka ut till larm på finska sidan, om/när de råkar vara de närmast tillgängliga.

  2. MedicalCelebration90 on

    Skulle behövas i mellersta och södra Sverige också…

  3. Business_Yoghurt_316 on

    >Justitieminister Gunnar Strömmer (M) framhåller att den organiserade brottsligheten är gränsöverskridande. “Vi måste därför göra allt vi kan för att komma åt kriminaliteten över gränserna. Ett starkt polisiärt samarbete mellan Sverige och Finland är viktigare än någonsin”, säger han i en skriftlig kommentar. 

     Alltså jag är väl inte emot förslaget i sig men försöket till att koppla det till gängbrottslighet förstår jag inte. Låter mest som att det handlar om väldigt glesbefolkade områden där det är mycket möjligt att det finns en Finsk polis närmare än en Svensk (eller tvärtom, låter som att Svenska polisen får samma befogenheter i vissa delar av Finland.) Kan väl ha fel men känns inte som att man kommer åt skitmånga gängkriminella för att man låter Finsk Polis verka i Karesuando. Är väl typ om man kan få fast någon som försöker ta sig över gränsen i Haparanda?  Som sagt har inget emot förslaget i sig och om det gör något mot gäbgkriminallitet är ju det bra men känner att det blir lite fånigt när det känns som att man hittar på vad problemet man försöker lösa är istället för att bara säga att syftet är att ge ökad Polis närvaro i glesbefolkade områden nära Finska gränsen. 

Leave A Reply