David Lång dell’SD lascia il Riksdag dopo la canzone razzista

https://www.dn.se/sverige/sd-ledamot-sjong-rasistisk-lat-pa-partiets-eu-valvaka/

di Babar7

14 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. **SD:s David Lång lämnar riksdagen efter rasistiska sången**

    Sverigedemokraternas David Lång lämnar riksdagen efter att ha sjungit ”Ausländer raus” på partiets EU-valvaka.

    ”Det var inte något överlagt från mitt håll, och jag beklagar om någon tagit illa vid sig”, säger SD-ledamoten i ett uttalande.

    Händelsen inträffade i samband med att Expressens reporter intervjuade SD-toppen Richard Jomshof om lämpligheten i att ”L’Amour Toujours” spelades på partiets valvaka på söndagskvällen. Eurodiscolåten har under hösten fått spridning i högerextrema och högerpopulistiska kretsar, med en omskriven text – och nu har sången förbjudits på bland annat Oktoberfest i München.

    – Är det den tyska låten? Jag har svårt att relatera till det, det är inte min musik. Jag lyssnar inte på sådan musik, säger Jomshof.

    Strax därefter kommer riksdagsledamoten David Lång fram och ropar ”Ausländer raus”. Uttrycket finns med i den omskrivna tyska texten som fått spridning i högerextrema kretsar, och betyder ”utlänningar ut”.

    När Lång får syn på Expressens reporter säger han:

    – Oj shit, spelar du in det här?

    Enligt tidningen försökte riksdagsledamoten sedan rycka åt sig reporterns inspelningsutrustning. Strax därefter ska Lång ha lämnat valvakan.

    I ett uttalande DN tagit del av säger partiets gruppledare Linda Lindberg att David Lång kommer att lämna riksdagen på hennes uppmaning.

    ”David Lång har på min uppmaning valt att avsäga sig sitt riksdagsuppdrag. Han har suttit i riksdagen sedan vårt inträde 2010 och har gjort mycket bra för partiet. Det förringar inte hans omdömeslösa agerande under gårdagen, vilket han själv har förståelse för.”

    David Lång säger i ett uttalande att han beklagar incidenten.

    ”Jag snappade upp den här låten på sociala medier, jag förstår nu att texten har sjungits i sammanhang som jag hittills inte haft någon djupare kunskap om. Det var inte något överlagt från mitt håll, och jag beklagar om någon tagit illa vid sig”, säger han i ett uttalande.

    DN söker David Lång och och Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg.

    I SR:s Studio Ett kommenterade statsminister Ulf Kristersson händelsen:

    – Jag tycker illa om den sortens beteende, jag tycker illa om rasistiska sånger och jag tycker illa om sunkigheter i politiken, säger Kristersson (M).

    På en fråga om regeringens samarbete med SD säger Kristersson att han ”inte ska sluta lösa allvarliga svenska problem” för att ”någon sverigedemokrat sjunger rasistiska sånger”.

    Riksdagsledamoten Michael Rubbestad (SD) var DJ på valvakan. Han säger till Aftonbladet att han ångrar låtvalet.

    – Jag hade helt missat att låten ifråga har varit föremål för debatt, och för mig var det bara en gammal 90-talsdänga i likhet med vad vi brukar spelar i festsammanhang. Personen som önskade låten sa inget om det heller. Hade jag vetat det hade jag naturligtvis inte spelat den, säger han.

  3. MinApp55 on

    Varje gång SDs språkrör säger i media “det var dåligt omdöme” så tror jag de menar att de borde fattat att sånt kan spelas in. Inte att det är dåligt omdöme att sjunga rasistiska låtar, utan att åka fast när man gör det.

    Men på slutet av dagen är detta exakt vad SDs väljare vill, ut med utlänningarna. Så ingen skada skedd egentligen.

  4. Det är väldigt många politiker som påstår sig ha 0 koll på innebörden av låten och den tyska ramsan. Känns som att man försummar sin rätt till att vara politiker ifall man har missat den nyheten.

    (Såklart har de full koll på vad de sjunger.)

  5. ServantOfNZoth on

    Rasistisk? Nej, Främlingsfientlig? Ja.

    Vilket är föreståeligt, då folk i europa börjar tröttna på migranter som lever rövare i deras länder. Att vänstern sedan har varit helt ovilliga att ta folks farhågor på allvar och avfärdat dem alla som “rasister” har ju direkt bidragit till denna våg av högerextremism som sköljer över europa.

    En mycket olycklig utveckling, då extremhögern knappast arbetar för folkets välbefinnande, men det gör ju inte vänstern heller längre.

  6. Live_Rock3302 on

    Dags för SD att bli öppet främlingsfientliga så de slipper alla dessa avhopp och uteslutningar.

  7. “Det är en låt som handlar om att man vill slänga ut invandrare, vi sjunger den för att det är kompatibelt med vårt partis politik.”

    Facking äg det, SD.

  8. baeverkanyl on

    Han förlorar ju sin riksdagslön och andra förmåner här, så frågan är vad SD har gett honom istället för att då förhindra att han blir politisk vilde.

  9. Hade det här varit ett normalt parti så hade den här låten bannlysts från valvakan pga associationerna, men det här är ju ett parti som gjort hundvisslan till en konstform.

  10. lingonsmurfen on

    David Lång
    Sjöng en sång
    Fick sluta på en gång

    Tog ett språng
    Som en fjong
    Ner i en källargång

    Köpte snus
    För en lus
    Koka soppa
    På en loppa

  11. walkingbartie on

    Man undrar ju hur mörkt det låter i slutna SD-rum om det är sånt här de tror de kommer undan med för allmän beskådan… Fyfan.

Leave A Reply