Leader S: Vietare i social media per i bambini sotto una certa età

https://www.dn.se/sverige/s-ledaren-forbjud-sociala-medier-for-barn-under-viss-alder/

di MingWree

11 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. MingWree on

    Utdrag ur artikeln:

    > Magdalena Andersson vill se ett förbud mot sociala medier för barn under en viss ålder.

    > Det här är beroendeframkallande. Andra beroendeframkallande saker har vi inga problem med att reglera, kanske till och med förbjuda. Vi måste tygla de här algoritmerna. Politiken måste kliva fram. Det här är en helt fruktansvärd situation, säger hon.

    > Magdalena Andersson tycker att det måste finnas en tydlig åldersgräns för konton i sociala medier, med krav på identifiering.

    > Om det ska vara 13, 15 år eller något annat kan vi diskutera. Men jag vill se en tydlig åldersgräns på samma sätt som vi har på till exempel alkohol och tobak.

    > **Barn under en viss ålder ska alltså inte kunna använda sociala medier?**

    > Precis.

    > Magdalena Andersson lägger också ett stort ansvar på techbolagen.

    > **Hur ska åldersgränsen gå till i praktiken?**

    > Man skulle kunna ha det via bank-id. För dem som inte har bank-id kanske man kan kräva att en legitimation skannas in. Det går att lösa, vi har identifieringsmetoder.

    > **Kommer ett sådant förbud fungera i praktiken?**

    > Det finns tekniska metoder för att identifiera sig på nätet, så det är fullt möjligt. Men det är klart, precis som att en person skulle kunna köpa ut alkohol till någon under 20 år så går det ju säkert att sätta upp ett konto för dem som är under den åldersgränsen. Men då skulle man å andra sidan veta vem det är.

    > Magdalena Andersson lägger också ett stort ansvar på techbolagen.

    > Vi har några få globala jättar som tjänar miljard efter miljard på att våra barn ska matas med sådant här. Det är helt absurt. Jag tycker att svenska regeringen bör kalla till sig techjättarna.

    > **Vad skulle ett sådant möte ge?**

    > Techjättarna har ett ansvar. Jag är övertygad om att det här behöver regleras. Men det beskedet kommer liksom inte imorgon. Under tiden behöver jättarna ta ett ansvar.

    > Jag är inte beredd att experimentera med en hel ungdomsgeneration.

  3. keyless-hieroglyphs on

    Och på det rider ett “webb id” in som skall användas in till allt mer? Tänk på barnen igen? (Nej, jag tycker inte sociala medier är bra, något måste göras eller samhället kommer att falla sönder)

  4. MingWree on

    Hur ställer ni er till detta?

    Personligen är jag inte jättesugen på ännu mer inskränkning av den personliga integriteten och ens rätt till privatliv. Känns som detta är ännu ett steg i Magdalenas och Socialdemokraternas försök till att angripa vår rätt till anonymitet.

    Bekymmersamt att de största partierna i vår riksdag förespråkar massiva inskränkningar i våra privatliv. För inte så länge sedan ville [Socialdemokraterna införa Id-kontroller på sociala medier ](https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Jbo4Ab/s-vill-stanga-ner-trollfabriker-i-hela-eu).

    Enligt chatcontrol.se stödjer även Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna chat control 2.0:

    > Socialdemokraterna har 107 riksdags­ledamöter och tillhör oppositionen. Socialdemokraterna förespråkar Chat Control 2.0 och har gjort det sedan start. EU-kommissionär Ylva Johansson som ligger bakom förslaget är socialdemokrat.

    > Vid justitieutskottets sammanträde 2023-09-14 bekräftade Social­demokraterna sin syn och sade att de ”anser att förslaget till den svenska ståndpunkten bör vara i enlighet med ordförande­landets (på den tiden Spaniens) kompromiss­förslag”.

    > https://chatcontrol.se/status/

    Oroväckande utveckling detta.

  5. hullabaloo87 on

    Är det inte redan en åldersgräns som ingen bryr sig om?

  6. pitepaltarn on

    > Hur ska åldersgränsen gå till i praktiken?
    >
    > Man skulle kunna ha det via bank-id. För dem som inte har bank-id kanske man kan kräva att en legitimation skannas in. Det går att lösa, vi har identifieringsmetoder.

    Förbud mot anonym användning av sociala medier som t.ex reddit, alltså. Nu pga “tänk på barnen”. De kan helt enkelt inte sluta med sina DDR-fasoner.

  7. Penthero on

    Eller så tar föräldrarna ett ansvar? Godis och läsk är också beroende framkallande, ska vi sätta åldergräns på det också? 

    Ärligt talat vill vi även att sociala medier ska ha tillgång till folks id’n? Bara scanna in sitt körkort till Flashback. Vad ska ni göra om mot de sociala medier som inte implementerar detta kravet från lilla Sverige? 

  8. Umm, kommer aldrig någonsin använda BankID för att logga in på sociala medier

    Om föräldrar inte bryr sig om sina barn så kan inte staten göra något förutom att omplacera dem. Vilket jag knappast tror är rimligt i det generella scenariot här

Leave A Reply