Mercoledì 19 giugno dovrebbe essere approvata nell’UE la proposta di Chat Control. Questa è l’ultima possibilità che abbiamo per fare la differenza prima che sia troppo tardi.



https://v.redd.it/fk8lrzpg5y6d1

di ShrekDreck

1 Comment

  1. ShrekDreck on

    **Vad är Chat Control? 2.0**

    Chat Control 2.0 är ett lagförslag som är tänkt att förebygga och bekämpa sexuella brott mot barn på internet. Detta skulle ske genom att leverantörer av chattar och liknande appar/tjänster där bilder, videor, och länkar delas, t.ex. e-post, messenger-appar som Telegram, Signal och Snapchat, men även saker som spel och Discord där röst- och videosamtal är inkluderade, ska tvingas att skanna allt som skickas för att filtrera ut material som innehåller sexuella övergrepp mot barn.

    **Men det låter ju bra, hur påverkar det mig?**

    ALLT du skickar online kommer att skannas av en AI-databas som du inte har någon kontroll över. Oavsett om du är kriminell eller inte så kommer dina bilder och meddelanden kollas igenom för att säkerställa att det inte klassas som sexuellt material som inkluderar barn.

    Om nu AI:n bestämmer sig för att någonting som du har skickat verkar misstänksamt så kommer dina **PRIVATA** meddelanden/bilder att granskas av en mänsklig part. Dina nakenbilder som du skickade till din partner kommer att undersökas av Günther De Smet, 54 år gammal, och därifrån så har du ingen aning om hur de kan spridas vidare.

    Du kan bli klassad som misstänkt för sexuellt brott mot barn om AI:n tycker att ditt flirtande/sextande ser lite suspekt ut. Gillar du att kalla din partner “baby” eller använder du annat språk som AI:n är tränad på att plocka upp så finns det risk att du nu ligger på samma lista som en riktig pedofil. Du skulle behöva tänka efter och vara ordentligt noga på att använda “rätt” språk i dina **PRIVATA** chattar.

    Skickade du en semesterbild till farmor där din 2:åriga dotter står naken i bakgrunden? AI:n har nu flaggat ditt meddelande som möjligen sexuellt övergrepp mot barn och du sitter nu med ångest fram tills dess att någon har granskat bilden och bestämt att det är okej.

    Det är just i dessa fall som en vanlig människa har störst risk att påverkas, AI gör fel hela tiden och det är bara en tidsfråga innan oskyldiga människor står anklagade för brott de inte har begått. Men det är inte bara där som riskerna finns.

    Ingen databas är immun mot att bli hackad, och nu så blir det lättare än någonsin för en främmande makt att samla på sig så mycket information om folket som möjligt. Det räcker med en enda data-läcka för att en hackare ska ha tillgång till meddelanden, bilder, och videor från varje person i EU. Ingenting som skickas på internet kommer att kunna anses vara helt privat och risken för totalkatastrof blir bara större och större ju mer information som samlas.

    Om du själv är mindreårig så är det inte helt fritt fram för dig heller. EU vill införa åldersgräns för en hel del saker och om du är under 17 så kommer du inte att ha tillgång till:

    Messenger-appar som Discord, Whatsapp, Snapchat, Telegram, Twitter, Instagram, TikTok, och Facebook

    Spel som FIFA, Minecraft, GTA, Roblox eller andra spel som inkluderar text, video, eller röstchatt

    Videokonferens-appar som Zoom, Skype eller Facetime

    **Det låter ju inte så trevligt, men jag skickar inte nakenbilder och jag är snäll online :)**

    **DET SPELAR INGEN ROLL OM DU HAR RENT MJÖL I PÅSEN**

    Att skanna efter sexuella övergrepp mot barn är bara början. När denna teknologi finns redo så är det väldigt lätt att tillämpa den för annat.

    Idag så övervakar länder som Kina sina invånare, och allt de skickar online undersöks av staten. Delar du åsikter som ej uppskattas av staten så blir du bestraffad, antingen i form av ett social-kreditsystem som avgör vad du får/inte får göra i samhället eller rentav fängelse.

    Det är **INTE** otänkbart att detta skulle bli en verklighet i EU. Bara för att det sitter relativt normala människor vid makt nu så betyder det inte att det alltid kommer att vara så. Och om det om 10 år kommer fram att du stöttade “fel” sida vid en konflikt så är den informationen sparad och du kommer att straffas. Människor kommer att behöva akta sig för att uttrycka någonting alls på internet.

    **Jaha, men vad kan jag göra åt detta då?**

    Det som du kan göra är att upplysa folk om detta. Sprid information om vad Chat Control är och få så många som möjligt att göra samma sak. Använd social media och prata om det, inkludera hashtaggen #chatcontrol för att få det in i rampljuset.

    Efter detta så är det absolut viktigaste du kan göra att kontakta folk som sitter i makt och få de att lyssna på dig.

    Du kan skicka ett mejl till den svenska Representationen i Bryssel: representationen.bryssel@gov.se

    Mer effektivt är ett samtal: +32-22895611

    Har du vänner från andra länder så kan du uppmana dem att göra samma sak och hitta information till deras representant genom denna sida (den är lite seg): https://op.europa.eu/en/web/who-is-who/organization/-/organization/REPRES_PERM/REPRES_PERM

    För ytterligare information/källor jag använde:

    https://www.patrick-breyer.de/en/posts/chat-control/#WhatYouCanDo

    https://chatcontrol.se/

    https://www.dfri.se/projekt/chatt-kontroll-chatcontrol-slutaskannamig-stopscanningme-eu/

    https://femtejuli.se/

Leave A Reply