Sul serio, come lo segnali? sembra che sia illegale chiederlo in una domanda di lavoro..

https://www.reddit.com/gallery/1dhcrr6

di Think_Elderberry_722

13 Comments

  1. swede242 on

    Jajemän, du tänker rätt. Företaget har troligen köpt rekryteringstjänsten av en amerikansk firma men här i Europa går det inte hem. Särskilt känsliga personuppgifter som det rör sig om får endast undantagsvis behandlas, och inte i syfte och bakgrund av en arbetsansökan. Står i Dataskyddsförordningen.

    Du anmäler det på samma sida du länkade, de har ett formulär för det. Om de inte svarar kan du skicka det till integritetsskyddsmyndigheten via deras websida på [imy.se](http://imy.se)

  2. Outrageous-Rest9964 on

    Så, ras, religion, kön, sexuell läggning och funktionsnedsättningar anser detta företag vara viktigt…möjligen att kön och funktionsnedsättningar kan vara relevant.

  3. Du har rätt att inte svara. Kan vara så att amerikanska moderbolaget har ingått förpliktelse som gör att de måste fråga (t.ex om de har kontrakt med offentliga aktörer i USA).

    Det är inte olagligt att fråga om sånt här såvitt jag vet, sålänge infon inte är tvingande och inte utgör grund för diskriminering vid tillsättandet eller efter tillsättande av tjänsten. Men dataskyddsförordningen i Sverige förbjuder upprättande register med känslig data som kan kopplad till specifika personer såvida det inte finns godtagbart syfte. Huruvida ev krav från annat land utgör sådant vet jag inte.

    Om du vill anmäla för att se om det leder någon vart är det väl Integritetsskyddsmyndigheten i första hand.

    https://www.imy.se/verksamhet/utfora-arenden/anmal-personuppgiftsincident/

    Förutsatt att inget olagligt register upprättas är det snarare troligt att frågorna inte är olagliga men utsätter arbetsgivaren för knepiga bevisbördor om någon som sökt jobb och ej fått det anmäler för diskriminering. Vilket är skälet till att ”bifoga foto pls” och ”Vi tar stor hänsyn till personliga egenskaper i tillsättningen av denna tjänst” förekommer ofta i svenska jobbannonser.

  4. Fancy_Particular7521 on

    säg att du är svart, muslim och kvinna så kanske du blir inkvoterad

  5. Jag önskar att man fick ställa lite privata frågor, men inte ens det är tillåtet.

    Detta går fet bort i Sverige iaf 

  6. bobbylaserbones on

    De där frågorna skulle aldrig funka i usa där de är så rasfixerade är de ser sig själva som “italian-american” etc, bara för deras gammelfarmor tog en båt på 1800talet

  7. NoGoal42 on

    vore lite roligt att svara “no” på “do you consider yourself to have a disability?” om man sen skulle komma dit i rullstol. haaaaa.

Leave A Reply