Critica all’accordo DCA: “Dà carta bianca agli Usa”

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kritiken-mot-dca-avtalet-ger-usa-ett-carte-blanche

di Azurmuth

10 Comments

  1. darek-sam on

    Om avtalet kan tolkas så att “USA inte kommer få mycket att säga till om” OCH att det ger “USA carte blanche” tycker jag att man kanske borde dra i nödbromsen. I alla fall litegrann.

    Sen är det ju en principfråga att de som är på svensk mark ska lyda under svensk lag, kanske på sin absoluta höjd med undantag för konfliktsituationer.

  2. No-Requirement-7321 on

    Ballt att sälja ut vårt land till främmande makt.
    (Ja, Ryssland är värre men det känns olustigt att alternativet måste vara något sånt här)

    Om Jänkaren eller någon annan främmande makt vill driva militär verksamhet i Sverige så bör det ske med svensk kontroll och enligt Sveriges regler.

  3. wakeupwill on

    Amerikanska ambassaden har skickat order till Riksdagen många gånger.

  4. Dirac_Impulse on

    Hela Sveriges doktrin bygger på att *någon* kommer till undsättning vid ofred.

    Denna någon är, trots att vi numera är med i NATO, i praktiken tänkt att vara USA.

    Kort sagt, Sveriges bör förhålla sig rimligt utifrån sin förhandlingsposition. Att gå in med inställningen “ja, självklart ska amerikanska skattebetalare finansiera Sveriges säkerhet, och självklart ska John Doe från Nebraska bli sprängd i luften av någon drönare medan han försvarar Sverige, MEN, allt ska minsann ske på svenska villkor” är naivt.

    Vi vill att amerikanerna snabbt som fan kan komma till undsättning, och då finns såna här standardavtal. Det är inte något superkonstigt avtal som de onda jänkarna bara har med svenskarna, utan ett vanligt avtal med USA.

    Tänk utifrån amerikanskt perspektiv. Ska de sitta och lära ut de exakta lagarna i vartenda land de har en bas i eller kan komma att skicka trupp till? Om Sverige är på FN-insats i Kongo, tänker ni er att Kongo då ska kunna kräva att soldaterna följer kongolesisk lag snarare än svensk? Eller säger vi då “tack men nej tack Kongo, ni får klara er själva”?

    Hela den här debatten har för övrigt 10 000 tyska bögar-prägel. Ja, går man med i EU kan det, rent teoretiskt, komma 10 000 tyska bögar, men hur troligt är det? Ja, rent teoretiskt kan det här ledda till att amerikaner springer runt och begår massa grov brottslighet och sedan inte lagförs alls för det, men, handen på hjärtat, hur troligt är det? Är det ett utpräglad problem i andra länder med samma avtal?

  5. RMCPhoto on

    I wonder what swedish laws they are particularly concerned with enforcing.

  6. grottmos on

    Om syftet med försvarssamarbetet är svensk suveränitet så bör man ju rimligtvis även vara varsam mot avtal som riskerar inskränka den suveräniteten. Om syftet med försvarssamarbetet är att göra Sverige mer säkert så bör man ju rimligtvis även vara vaksam mot avtal som riskerar minska säkerheten.

    Jag har i princip ingenting emot att USA får tillgång till svenska militärbaser. Det jag däremot har problem med är att Sverige avtal till skillnad från Norge och Danmark inte har något förbehåll mot att kärnvapen förs in eller placeras i Sverige. Om kriget i Ukraina skulle, gud förbjude, eskalera till en regional kärnvapenutväxling så ser jag helst att Sverige finns långt ner på listan över prioriterade kärnvapenmål.

  7. tickdowe on

    Vi borde inte lita på någon stormakt för skydd. Att USA har trupper i vårt land gör bara att de får mer makt över oss, inte att vi blir säkrare från en rysk attack som kanske ändå inte sker. Vi har gott om allierade i Europa och idén att Ryssland skulle attackera Sverige utan provokation är inte sannolik även fast de invaderade Ukraina. Vi är två helt olika länder och politiska situationen i Sverige är inte alls jämförbar med situationen i Ukraina 2014-2022. Gillar inte det här alls.

  8. LittleStar854 on

    Fram tills vi har ett starkare försvar är det rätt meningslöst att ens diskutera frågan. Den största risken är att USA *inte* gör något.

  9. lemur_nads on

    Hm, even as an American, I don’t know how I feel about this. Does anybody know how many American bases would be installed in Sweden? The less the better in my opinion.

    While I understand that Sweden wants to protect itself, I don’t really like the idea of American troops being here.

    I have had family in the armed forces, and no doubt the US military is badass with its technology and weaponry, but some (not all ofc) service members can engage in unethical practices in their host countries.

    Actually quite common for American soldiers to have children in Germany with a German woman and just abandon the kid and mother and go back to the states. Of course some stay, but, yeah…

Leave A Reply