Il coordinatore del governo per il nucleare: “Se non abbassiamo il prezzo, non ci saranno nuove centrali nucleari”

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringens-karnkraftssamordnare-far-vi-inte-ner-priset-blir-det-inga-nya-karnkraftverk

di joarke

10 Comments

  1. Text:

    > **Regeringens nya kärnkraftssamordnare Carl Berglöf har siktet inställt på nya reaktorer, men en viktig detalj riskerar att sätta käppar i hjulet för Tidöpartiernas energipolitik: priset.**
    >
    > – Får vi inte ned kostnaderna är det inte säkert att det blir någonting, säger Berglöf.
    >
    > Regeringen har lovat ny kärnkraft – och Carl Berglöf är mannen som ska se till att bli löftet blir verklighet. I januari utsågs han till regeringens kärnkraftssamordnare med uppdraget att utreda förutsättningarna och driva på utvecklingen.
    >
    > Statistiken talar dock sitt tydliga språk när det gäller läget för kärnkraften inom EU. De senaste 20 åren har 37 reaktorer stängts i unionen. Bara tre nya har tagits i drift.
    >
    > – Kärnkraften har varit lite på dekis. Det är dags att ändra på det, säger Carl Berglöf.
    >
    > **Sol och vind billigare**
    >
    > Berglöf har doktorerat i kärnteknik och jobbat med kärnkraft på Vattenfall, så han vet vad han talar om när han säger att det finns flera hinder på vägen mot ny kärnkraft – förutom avsaknad av bred politisk enighet.
    >
    > Sverige saknar i dag industrier som kan bygga, och många länder står på kö till de få aktörer som finns internationellt. Samtidigt är priset ett dilemma. Sol- och vindkraft blir ofta betydligt billigare. Enligt vissa undersökningar gäller det även om man kompletterar med elektronik och batterier för att ge samma leveranssäkerhet dygnet runt.
    >
    > **Tidsplanen svår att hålla**
    >
    > För att komma åt problemet pekar Berglöfs rapport på behovet av vad han beskriver som ett nytt samlat kärnkraftsprogram, där staten tar en del av risken och där man sprider ut kostnaderna.
    >
    > Sverige behöver samtidigt på nytt bygga upp egen industriell kapacitet inom kärnteknologi, menar han. Det krävs också snabbare tillståndsprocesser eftersom alla förseningar kostar pengar. De senaste tre reaktorerna som blivit klara inom EU har alla drabbats av enorma förseningar och prisökningar.
    >
    > I valrörelsen 2022 talade Ebba Busch (KD) om att nya reaktorer skulle vara på plats inom åtta år – 2030 – eller rent av tidigare. I dag är målsättningen motsvarande två stora reaktorer till 2035. Berglöf säger att även denna senare tidsplan kan bli svår att klara.
    >
    > – Det är möjligt och realistiskt, men det är utmanande och svårt.

  2. hallonlakrits on

    Jag är kärnkraftspositiv, men jag är inte det-får-kosta-vad-det-vill-kärnkraftspositiv. Låt ekonomin leda vad vi bygger, nu när fossila alternativ har co2-kostnader som slår hårt mot den.

  3. Om 10 Ã¥r: Effektbrist, problem, elektrifieringsinitiativ blir inte av. “Vi kanske borde bygga kärnkraftverk”

  4. mrcspaceman on

    Min lösning på Sveriges energiproblem:

    * Låt alla skatteintäkter från kraftverk tillfalla kommuner.

    Klart. Gör man den förändringen kommer det byggas vind, sol och vad helst marknaden tycker bär sig runt om i landet där lämpliga platser finns. Jag lovar att NIMBY mentaliteten kommer förändras när det är den lokala äldrevården, socialtjänsten och barnens skola och förskola som kan stärkas på grund av etableringarna.

  5. Jindujun on

    Sluta tänk i allting som kostnader era jävla idioter.

    SAMHÄLLSNYTTA. Detta är ju lika jävla dumt som när vÃ¥ran pantade finansminister avfärdar en lagstadgad arbetstidsförkortning med “Vi kommer inte att bli rikare av att alla jobbar mindre”.

    ALLT HANDLAR INTE OM PENGAR ERA GIRIGA JÄVLA ARSLEN. Se för FAN till att väga in samhällsnytta i skiten.

    Vi behöver lägga en jävla massa pengar på nätutbyggnad, säkrad elförförjning när det kanske inte blåser/saknas vatten/sol etc. och det kommer kosta pengar. Sluta jaga profit i varenda jävla grejj ni gör.

  6. electriclala on

    Vart är fröken Ebba med svingande falukorv och garantier om kärnkraft?

  7. LeftLiner on

    Nämen! Oj, tycker inte marknaden om svindyra uppstartskostnader? Sicken chock.

    Ska vi bygga kärnkraft behöver staten stå för kalaset helt och då ska givetvis elproduktionen också ägas av folket. Det ska inte spela roll att det inte är kostnadseffektivt om det täcker ett behov.

  8. achtungbitte on

    alltså, det handlar väl i grund och botten om VI vill betala mer i skatt för att betala mindre på elräkningen.  
    och om det finns andra fördelar i att göra på det sättet som överträffar nackdelarna.  

Leave A Reply