SD: La fiducia nel governo è stata danneggiata dal controllo della chat

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/sd-tilliten-till-regeringen-har-skadats-av-chat-control/

di MingWree

9 Comments

  1. MingWree on

    > Sverigedemokraternas tillit till regeringen har skadats av hanteringen i frågan om chat control. Det uppger Adam Marttinen, ledamot i justitieutskottet, som anklagar regeringspartierna för att ha agerat ”bedrägligt” i valrörelsen.

    > Justitieminister Gunnar Strömmer (M) slår tillbaka mot kritiken:

    > Riksdagen har informerats vid sju tillfällen.

    > I tisdags fattade justitieutskottet i riksdagen beslut om att stödja regeringens förslag, om att rösta ja till den omdiskuterade lagändringen som kallas för chat control. Frågan hamnade på utskottets bord med kort varsel.

    > Bara SD och C röstade emot förslaget. Nu växer kritiken mot regeringens hantering av frågan. Enligt Sverigedemokraterna har regeringen agerat ”bedrägligt”.

    > Moderaterna och Liberalerna har i EU-valrörelsen uttryckt kritik mot det så kallade ursprungsförslaget och hänvisat till att man är emot chat control. Men det man inte har sagt är att man aktivt arbetat för att hitta en kompromiss som innebär att krypteringen ändå kommer att brytas, säger Adam Marttinen, som företräder SD i justitieutskottet.

    > **”Regeringen agerar taktiskt”**

    > Han är kritisk till att regeringen försökt spela ned frågan och inte haft tillräcklig dialog med riksdagen.

    > Enligt Adam Marttinen ställdes det frågor till regeringen om den svenska ståndpunkten kring lagförslaget under riksdagens EU-nämnd den 5 juni. Svaret var då att en svensk ståndpunkt inte fanns.

    > Det reagerade vi på för vi tyckte att det fanns ett belgiskt förslag att diskutera. Då bestämde vi oss för att det här duger inte, vi behöver en överläggning där en svensk ståndpunkt diskuteras.

    > Adam Marttinen drev på för att få upp frågan på dagordningen under justitieutskottets sammanträde. Frågan kom sedan upp för diskussion i tisdags, och partierna förväntades under samma möte fatta beslut om lagförslaget.

    > Från regeringens sida är förklaringen till den snabba beslutsprocessen med att det belgiska ordförandeskapet förde in frågan på dagordningen så sent som i fredags. Man lyfter också fram att en svensk ståndpunkt togs fram först i måndags, och att justitieutskottet fick säga sitt om saken dagen efter.

    > Samtidigt ifrågasätter Adam Marttinen att Moderaterna och Liberalerna påstod att de var emot chat control under valrörelsen.

    > Nu har det gått väldigt fort på slutet, där man ändå accepterar det belgiska kompromissförslaget som innehåller väldigt kritiska delar och som man har antytt att man är emot i valrörelsen. Det tycker jag inte har varit fullt ut ärligt, säger han.

    > Vad tänker du om att regeringen, som ni samarbetar med, har agerat på det här sättet?

    > Jag tänker att den här regeringen agerar taktiskt utifrån sina egna intressen. Där har man velat spela med båda läger samtidigt i valrörelsen. Man har undanhållit sin egentliga position för riksdag och EU-nämnden.

    > **Svikna vallöften**

    > Marttinen beklagar att frågan regeringens inställning inte blev känd innan EU-valet. Han anklagar inte minst Moderaterna för att ha brutit sitt vallöfte.

    > I den mån Tomas Tobé [Moderaternas EU-parlamentariker, reds. anm.] har gett utfästelser om att de är emot chat control så är det definitivt vallöften som har brutits.

    > Påverkar det din tillit till regeringen?

    > Ja, det gör det. Inte gällande de delar som vi ingår i Tidöavtalet. Men när det gäller delarna som rör exempelvis EU-politik så kommer vi att behöva arbeta på ett annat sätt på Sverigedemokraternas sida, där vi aktivt kommer att kräva nya överläggningar från justitieutskottets sida i frågor som förhandlas i EU-parlamentet, säger Adam Marttinen.

    > Adam Marttinen är inte ensam om att såga regeringens hantering av frågan. Douglas Thor, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, stämmer in och kallar agerandet ”riktigt fult”, i ett inlägg på X.

    > **Gunnar Strömmers svar om chat control**

    > Justitieminister Gunnar Strömmer svarar i en kommentar till Expressen att regeringen bedömer att det tagits viktiga steg för att bearbeta ursprungsförslaget, ”så att rättssäkerheten garanteras och enskildas rätt till integritet och privatliv skyddas”.

    > Regeringen är därför beredd att ta nästa steg och låta rådet och parlamentet inleda förhandlingar, säger Gunnar Strömmer.

    > Först när de förhandlingarna är klara kommer det att finnas ett slutligt förslag att ta ställning till, poängterar justitieministern. Om kritiken mot förankringsprocessen i riksdagen säger han att det är ”en komplicerad fråga” med många turer sedan kommissionen lade fram förslaget 2022.

    > Regeringen har drivit på för ett mer balanserat förslag. Riksdagen har informerats vid sju tillfällen och vid fyra tillfällen har överläggning hållits i utskotten. Därutöver har det skett samråd i EU-nämnden vid fem tillfällen. Sedan kan ett utskott i riksdagen närsomhelst under processen begära en överläggning, och den möjligheten har alltså hela tiden stått öppen för alla partier, säger Gunnar Strömmer.

  2. Desire-Protection on

    Blir jävligt kul när ransomeware grupperna hackar servern och allt läckts.

  3. MingWree on

    Vad tycker ni?

    Personligen instämmer jag till 100% med SD:s kritik mot både Liberalerna, som man egentligen tycker borde vara emot chat control, och Moderaterna. Att man går till val på att säga sig vara emot något, bara för att sedan vända kappan efter vinden och rösta för, är bedrövligt minst sagt.

    > Samtidigt ifrågasätter Adam Marttinen att Moderaterna och Liberalerna påstod att de var emot chat control under valrörelsen.

    > Nu har det gått väldigt fort på slutet, där man ändå accepterar det belgiska kompromissförslaget som innehåller väldigt kritiska delar och som man har antytt att man är emot i valrörelsen. Det tycker jag inte har varit fullt ut ärligt, säger han.

    > Vad tänker du om att regeringen, som ni samarbetar med, har agerat på det här sättet?

    > Jag tänker att den här regeringen agerar taktiskt utifrån sina egna intressen. Där har man velat spela med båda läger samtidigt i valrörelsen. Man har undanhållit sin egentliga position för riksdag och EU-nämnden.

  4. …främst har den väl skadats av att regeringen samarbetar med er?

  5. Dondaldbreadman on

    Det gäller att alla röstar SD nu nästa val och slutar vela. 60% och tar tillbaka detta land från psykopaterna som vill göra detta land till Kina

  6. ZiggySleepydust on

    I allmänhet håller jag inte med SD, men även en trasig klocka visar rätt tid då och då

  7. lucyANDwavy on

    De själva har ju velat fram och tillbaka i den frågan. Nu ska han försöka vinna lite röster på att låtsas vara stark motståndare till chat control. 😂

  8. Dondaldbreadman on

    Ni som inte röstade SD och fortsätter att inte göra det bär själv ansvaret för detta och ska skämmas framför era barn och barnbarn i alla generationer fram.

Leave A Reply