150 condannati per la violenta aggressione alla polizia

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/150-domda-for-valdsamma-attacken-mot-polisen/

di MingWree

2 Comments

  1. MingWree on

    > Hittills har 150 personer dömts för den våldsamma attacken mot polisen i Sveaparken i Örebro på långfredagen 2022.

    > Den totala strafftiden är 321 fängelseår.

    > Jag tror inte att vi har lagfört så många för en enstaka händelse någonsin, säger Per-Erik Rinsell, chefsåklagare.

    > Påsken 2022 hade den dansk-svenske högerextremisten och koranbrännaren Rasmus Paludan tillstånd för allmänna sammankomster i flera svenska städer. Men på flera platser blev sammankomsterna inställda eller avbrutna på grund av våldsamheter.

    > Allra värst var det i Örebro. I den centralt belägna Sveaparken gick en folksamling till förenat våld mot polisen, med omfattande stenkastning och sparkar och slag mot såväl polismän som hundar och polisbilar.

    > 71 poliser skadades, varav 50 så pass allvarligt att de sökt vård. 64 poliser rapporterade påtaglig psykisk påverkan efteråt. Åtta polisfordon skadades, varav fyra eldades upp.

    > Domstolar har flera gånger slagit fast att angreppet inte bara var riktat mot polisen, utan också mot den grundlagsbefästa demonstrations- och yttrandefriheten och ytterst mot demokratin.

    > **150 dömda**

    > Drygt två år senare kan polis och åklagare börja summera händelsen och dess rättsliga efterspel.

    > Polisen bedömer att omkring 600 personer var i Sveaparken. Av dem har polisen videogranskat 467 personer. Cirka 200 kan misstänkas för brott.

    > 182 personer har delgivits misstanke om grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Ytterligare några är efterlysta och anhållna i sin frånvaro. Det finns också ett antal oidentifierade personer som sannolikt har begått grova brott.

    > Men de flesta som var i Sveaparken bedöms alltså inte ha begått brott.

    > Det var många som bara tittade på. En del filmade, och vi fick in mycket material från dem som inte var delaktiga, säger Henrik Olars, pressekreterare vid polisregion Bergslagen.

    > Hittills har 150 personer dömts, till totalt 321 fängelseår.

    > Jag tror inte att vi har lagfört så många för en enstaka händelse någonsin, säger Per-Erik Rinsell, chefsåklagare vid områdesteamet Väst-Bergslagen på åklagarmyndigheten.

    > **Bra bevisläge**

    > En orsak till den höga uppklaringsprocenten är det är den stora tillgången på filmmaterial, tror åklagaren. Totalt har polisen tillgång till 700 timmar film.

    > Dels är det polisens egna filmer, både kroppskameror och drönare. Men vi har också fått in mycket från allmänheten: tips, filmer och bilder.

    > En annan framgångsfaktor är att utredningsarbetet har fått pågå under så lång tid, menar han.

    > Man har fortsatt och fortsatt att arbeta eftersom man har bedömt att det här är så pass allvarliga brott att de måste lagföras. Domstol efter domstol har skrivit att det här utgör ett angrepp på yttrandefriheten, och i grunden demokratin. Det är brott där man bör tillskjuta resurser, och det har man gjort från polisen i Bergslagen.

    > **Få utvisningar**

    > De skärpta regler för utvisning på grund av brott som gäller nu infördes några månader efter upploppen. De tilltalade har därför prövats enligt de äldre, mindre stränga reglerna. Trots att en stor andel av de dömda inte är svenska medborgare är det bara ett par personer som har dömts till utvisning.

    > Vi prövade frågan i några rättegångar inledningsvis. Då kom domstolen till ställningstagandet att det inte fanns skäl för utvisning. Vi har tittat på domstolarnas bedömning och följt dem, säger Per-Erik Rinsell.

    > Han tror att utfallet hade blivit ett annat om händelsen hade inträffat efter den 1 augusti 2022.

    > Det är en betydligt strängare lagstiftning nu, i enlighet med lagstiftarens önskemål. Det skulle absolut ha blivit en skillnad.

    > **Utredningarna fortsätter**

    > Polisen har utrett brotten i form av en särskild händelse, som nu är avslutad.

    > Utredningar fortsätter i ”linjen”, som det heter. De som vanligtvis sysslar med utredningar i polisområde Örebro län kommer att fortsätta att jobba med dem som vi kan misstänka men inte har fångat in, säger Henrik Olars.

  2. MingWree on

    Helt sjukt att vi först i andra halvan av 2022 börjar utvisa folk som inte är svenska medborgare i någon större utsträckning, det sker fortfarande inte per automatik.

    Med tanke på alla problem som massinvandring från MENA fört med sig, är nog avsaknaden av automatisk utvisning en av de mer bidragande anledningarna till mycket av det kaos vi ser i Sverige idag.

Leave A Reply