Gotlanders prima dell’estate turistica: “Non vogliamo più turisti qui”

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/gotlanningar-infor-vantade-rekordsommaren-vi-vill-inte-ha-hit-fler-turister

di Naturglas

7 Comments

  1. Naturglas on

    Gotlänningar inför turistsommaren: ”Vi vill inte ha hit fler turister”

    Turismen på Gotland drar in miljarder varje år. Samtidigt innebär den också problem som vattenbrist och trängsel.

    – Jag förstår inte riktigt var tillväxten kommer ifrån om de ska ligga och bada i ett vattenbrott hela dagarna, säger Fredrik Hedberg som bor vid den populära badplatsen Blå lagunen.

    Varje sommar besöks Gotland – en ö med cirka 61 000 bofasta invånare – av ungefär en miljon turister.

    – Vi har en infrastruktur som inte alltid mäktar med ett högt tryck under de här sommarveckorna, säger Karin Winsnes, näringslivsstrateg vid Region Gotland.

    En av de största utmaningarna är vattenbristen. Regionen satsar på att uppmana turister och bofasta att spara på vatten, bland annat genom att ta morgondopp istället för att duscha.

    – Just nu ser läget lite bättre ut men den vattensituation vi har på Gotland är ju ansträngd, säger Winsnes.
    Visbybon: ”Gentrifieringen är förödande”

    Samtidigt kantas bostadsmarknaden på ön av kraftig säsongsvariation då hyresvärdar ofta hyr ut nio-tio månader om året. Under sommaren hyrs bostäderna ofta ut till turister för en högre hyra.

    – Den här gentrifieringen är förödande för Gotland. Det som händer är att våra fullt fungerande bostäder köps upp av personer som inte behöver ett hus till, säger Visbybon Knut Stahle.
    Infrastrukturen mäktar inte alltid med

    För att kunna ta emot fler turister vill Region Gotland få besökarna att sprida ut sig på olika delar av ön och under andra årstider än sommaren.

    – Ett exempel är Blå lagunen. Vi väljer att inte ens prata om den i våra kanaler. Vi kan via vår kommunikation styra besökare till andra platser, säger Karin Winsnes.

    – Blå lagunen har varit ett stort problem under många år, säger Olof Karlsson, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen på Gotland.

    – Där gjordes förra året en utökning av parkeringsytan vilket har gjort att det fungerar mycket bättre.
    Fler turister kan väntas i norr

    Klimatförändringarna med allt varmare somrar i bland annat södra Europa kan innebära att fler turister börjar titta norrut. Det säger Carina Ren, turismforskare vid Aalborg universitet i Danmark i SVT:s utrikesbyrån.

    – Därför måste vi förbereda oss på att reglera, lagstifta och beskatta turismen, säger hon i programmet.

  2. Obvious-Language-757 on

    Bor själv på Gotland och är ypperligt trött på dessa turister som kommer hit utan någon som helst respekt för våran miljö, natur och vattenbrist.

  3. konstfack on

    Ironiskt med tanke på att de flesta gotlänningar är bofasta Stockholmare. Gotland behöver bygga ut infrastrukturen. Ön har alla förutsättningar, det bara måste till mer resurser.

  4. redditedbyhannah on

    Dom får köra ett Mallorcauppror och förbjuda alkoholförsäljning efter en viss tid. 😅 Många britter och tyskar som är rasande i sommar.

  5. Infamous_Tomato_8705 on

    Egentligen bottnar ganska mycket i att bygga fler billiga bostäder åt gotlänningarna utöver att ta beslut om hur man vill att Visby som stad ska se ut. Vill man att allt ska blir air-BNB och uteliv så är saken enkel, annars får man man trycka för att reglera uthyrningsverksamhet och krav på ägande likt man önskar göra på ex. Mallorca.

    Problemet som vanligt är att politiker själva ofta har ekonomiskt intresse i detta och annars ofta är bästisar och bundis med de som har vinstintresse i turismen. Unga måste därför slåss mot både politiker, näringslivet och alla jävla boomers och föga förvånande vinner lite mark.

  6. Jag orkar inte heller med turister. Stäng Öresundsbron under sommaren så vi slipper tyskarna.

Leave A Reply