Le aziende di Kiruna sono costrette a far volare personale da tutto il mondo per andare in giro

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/foretag-i-kiruna-tvingas-flyga-in-personal-fran-hela-varlden-for-att-ga-runt

di Naturglas

1 Comment

  1. Naturglas on

    Hovmästaren Claire Nabaggala kommer från Uganda, men jobbar nu i Kiruna. I klippet hör du arbetsgivarna berätta om hur de måste flyga in personal från hela världen för att överleva. Foto: Erica Olofsson/SVT

    Företag i Kiruna tvingas flyga in personal från hela världen för att gå runt

    Arbetskraftsbristen är stor på många håll i landet. Men i norra Sverige med den gröna industriomställningen är läget extremt. I Kiruna, där stadsflytten pågår, tvingas allt fler branscher flyga in personal för att överleva.

    – Det är omöjligt att hitta folk här, säger hotellchefen Ida Johansson.

    I norra Sverige är det inte längre bara inom industrin som gästarbetare flygs in från övriga landet och utlandet. I Kiruna sprider sig fly-in fly-out-fenomenet som en löpeld till helt andra branscher.

    Nu hittar man även gästarbetare vid kaféer, restauranger och hotell.

    – Vi hade åtta till tio personer här uppe i Kiruna förra året, säger Sandra Peltonen, distriktschef vid kafékedjan Espresso house.
    Huggsexa om arbetskraft

    Huggsexan om arbetskraft är enorm. Vid hotellet Camp Ripan är det mellan 20-25 nationaliteter vid högsäsong.

    – Ibland har vi tänkt att ska vi hoppa in i en buss och åka på rekryteringsturné i Europa och bara – ”kom till Kiruna och jobba”, säger hotelldirektören Ida Johansson.
    Liknas med en oljeplattform

    Arbetskraftsbristen ökar i hela landet enligt en ny forskningsrapport, som visar att antalet lediga jobb ligger på rekordhöga nivåer.

    Men i Kiruna menar många att kommunen börjar likna en oljeplattform då gästarbetarna bara arbetar tillfälligt och inte bidrar med någon kommunalskatt.

    – Det är ytterst allvarligt. Vi ser det i alla branscher. Det förlorar kommunen ungefär 140 miljoner kronor per år i skatteintäkter på, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

    Han säger att det idag är cirka 2 000 svenskar som varje år flyger in och arbetar i Kiruna.
    Vill ha ny skatt

    I Kiruna är en av de stora knäckfrågorna den akuta bostadsbristen som uppstått vid stadsflytten. Kommunalrådet tycker att kommunen tagit ett stort ansvar i och med expansionen av gruvan.

    – Man kan inte bara ta saker från Kiruna. Därför slåss vi nu för en utvinningsskatt där bolag som utvinner våra naturtillgångar ska betala tillbaka lite, säger han.

    I klippet: Hör om arbetsgivarnas desperata försök att locka och behålla personal.

Leave A Reply