Ritardi nella costruzione di alloggi – Anton è uno di tutti i giovani che non possono allontanarsi da casa

https://www.dn.se/ekonomi/bostadsbyggandet-slapar-anton-en-av-alla-unga-som-inte-kan-flytta-hemifran/

di Naturglas

10 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. Naturglas on

    Anton en av alla unga som inte kan flytta hemifrån

    Bostadsbyggandet släpar – Anton en av alla unga som inte kan flytta hemifrån

    Nästan 200 000 unga vuxna vill flytta hemifrån – men kan inte. En av dem är Anton Rask, 20 år. Han bor hemma hos sina föräldrar i Stockholm, och hyser inte så höga förhoppningar om att kunna flytta snart.

    – Det känns svårt, särskilt när man kollar hur många som står före i kön. Jag är ju på plats 300 av 500, även när man kollar väldigt långt från stan, säger han.

    Anton Rask spolar länge i kranarna för att vattnet ska bli ordentligt kallt innan han bjuder på det.

    – Visst ville du inte ha kaffe?

    Ombonat och hemma, lägenheten i Stureby i södra Stockholm verkar lätt att trivas i. Men den är inte riktigt hans. Precis som 192 300 andra unga vuxna kan han inte flytta hemifrån, fast han vill.

    – Det hade varit skönt att ha ett eget ställe. Ha mer ansvar och frihet.
    Här bor han med sin mamma och lillebror, växelvis bor han hos sin pappa. Han jobbar på Södersjukhuset med att leverera matlådor mellan olika avdelningar.

    – Jag skulle ha råd att bo själv. Jag kan gå upp i tid på jobbet, eller kombinera jobb och plugg, säger Anton Rask.

    Hur det ska gå till är ett större frågetecken – att exempelvis köpa en lägenhet ligger inte inom räckhåll.

    – Jag tänker att jag kanske kan göra det om ett par år, och har tänkt att jag ska börja försöka spara pengar. Men det är en bit dit.

    För att kunna köpa en etta någonstans i Storstockholm krävs en månadslön på 37 000 kronor och en kontantinsats på 366 651 kronor, enligt beräkningar från Mäklarsamfundet som utgått från priser i december 2023. Just nu tjänar Anton Rask 122 kronor i timmen, vilket motsvarar en månadslön på strax över 20 000 kronor – även med fler pass på Södersjukhuset är en bostadsrätt inte inom räckhåll.

    Hyresgästföreningen har undersökt boendesituationen för unga vuxna sedan 1997 och konstaterar att det blir allt svårare för unga att flytta hemifrån. Foto: Ali Lorestani

    Andrahandsmarknaden skulle kunna vara ett alternativ, men det han har sett har varit för dyrt. Det största hoppet ställer han i stället till Stockholms stads bostadsförmedling, där han har stått i ungefär två år. Att få en lägenhet via den vanliga kön tror han dock kommer att dröja.

    – Det känns svårt, särskilt när man kollar hur många som står före i kön. Jag är ju på plats 300 av 500, även när man kollar väldigt långt från stan, säger han.
    Den genomsnittliga kötiden under 2023 var nio år. En möjlighet är att få en så kallad ungdomslägenhet, öronmärkta bostäder som finns i bostadskön åt en viss åldersgrupp. Anton Rask ställde sig i kön på sin 18-årsdag och hoppas kunna få tag på en lägenhet precis innan han ska fylla år. På det sättet skulle han vara längst fram i kön, om han har tur och någon lägenhet kommer ut precis då.

    – Om jag har tur skulle jag kunna få en ungdomslägenhet och hinna få lite längre kötid innan jag måste flytta, säger Anton Rask.

    Hyresgästföreningen har sedan år 1997 undersökt boendesituationen för unga vuxna i Sverige, och konstaterar att det blir allt svårare för unga att flytta hemifrån. Deras senaste rapport från 2023 (de ger ut en vartannat år) visar att var fjärde ung vuxen mellan 20 och 27 år bor kvar hemma hos sina föräldrar. Det är dubbelt så många som när Hyresgästföreningen påbörjade undersökningen.

    Julia Synnelius är utredare på organisationen och har skrivit rapporten. Hon säger att de inte är förvånade över att allt fler har det allt svårare att flytta hemifrån, men att de tycker att det är negativt.

    – Med tanke på samhällsekonomin är vi inte särskilt förvånade. Men vi ser att det blir svårare och svårare att hitta ett rimligt och tryggt boende, säger hon.

    I snitt hade ungas boende blivit 1 000 kronor dyrare 2023 jämfört med den tidigare undersökningen 2021. Som en jämförelse ökade kostnaden i snitt med 24 kronor mellan 2019 och 2021. Kostnaderna känns. Bland unga som har flyttat hemifrån lever 45 procent på mindre än Konsumentverkets basnivå efter att boendet är betalt.

    – Man skulle behöva stärka bostadsbidraget. Trots att boendekostnaderna ökar så är det allt färre som får bostadsbidrag. Det handlar om att det finns maxgränser för bostadsbidrag, hur mycket man kan få stöd för. Går man över det anses man ha för dyra kostnader, säger Julia Synnelius.

    Kostnaderna och osäkerheten kring boende gör att klivet in i vuxenvärlden fördröjs, enligt Hyresgästföreningen. Deras rapport visar att mer än var tredje ung vuxen tvekar även inför att bilda familj på grund av läget på bostadsmarknaden.

    – Allt det här beror ju på att det byggts alldeles för lite, och att de hyresrätter som har funnits har ombildats under lång tid. Hyresrättsbeståndet har urholkats under 2000-talet, menar Julia Synnelius.

    Tvärt emot behoven har bostadsbyggandet bromsat in, enligt Boverket. Enligt Boverkets senaste beräkning behöver det tillkomma 67 000 bostäder per år fram till år 2030. Men förra året ska bara cirka 27 000 bostäder ha påbörjats, och i år väntas ungefär lika många börja byggas.

    – Bostadsbristen drabbar unga värst, säger Julia Synnelius.

    Om Anton Rask ska drömma fritt ser han framför sig en lägenhet på Södermalm i Stockholm, eller kanske en villa i naturskönt område söder om stan. Men egentligen skulle han vara glad för vilket boende som helst säger han. Foto: Ali Lorestani

    Anton Rask i Stureby suckar över bostadsmarknaden hemma vid köksbordet.

    – Jag tycker det är ganska dumt. Min bild är att det byggs för många dyra lyxlägenheter i stället för billiga ettor, säger han.

    – Man blir frustrerad över att det inte verkar byggas tillräckligt. Man ser många husbyggen, men vi är ju så många som vill ha bostad. När ett lägenhetshus är färdigt så är det inte som att man märker skillnad i kön.
    Om han ska drömma flyttar Anton Rask in i en stor lägenhet på Södermalm, i ett lugnt område.

    – Eller i en villa i söderort kanske, nära naturen. Om man får drömma helt fritt, då.

    Viljan att flytta hemifrån grundar sig bland annat i att det hade varit skönt att få växa, säger han. Det sociala skulle vara enklare om han inte bodde hemma:

    Enligt Boverkets senaste beräkning behöver det tillkomma 67 000 bostäder per år fram till år 2030. I år väntas inte ens hälften byggas. Foto: Ali Lorestani

    – Mina föräldrar är jätteschyssta, men det är ändå så att man så klart måste komma överens med dem om man skulle vilja bjuda några kompisar på middag. Det hade varit skönt att bara kunna bjuda över folk utan att tänka så mycket. Eller om man dejtar någon, nu blir det som att den personen introduceras direkt till ens föräldrar. Det hade varit skönare om man kunde lära känna varandra först.

    Om han tonar ner önskningarna räcker det egentligen med ett boende var som helst i Stockholm så att han kan ta sig till jobbet och fortsätta träffa kompisar.

    – Om jag ska tänka mer realistiskt vore det bara skönt att ha ett eget boende någonstans. Och att det skulle gå att åka tunnelbana dit, eller buss. Det hoppas jag på, säger han.

    Bostadsbyggandet har bromsat in kraftigt. Foto: Janerik Henriksson/TT
    192 300 unga kan inte flytta hemifrån

    Ungefär 250 000 unga mellan 20-27 år bor hemma av sina föräldrar. Av dem vill 77 procent bo på något annat sätt, vilket motsvarar 192 300 personer, enligt Hyresgästföreningens rapport.

    Allra flest unga bor hemma hos sina föräldrar i Stockholms län. Där bor 34 procent hos sina föräldrar. Motsvarande siffra för Storgöteborg är 24 procent. Lägst andel bor hemma i Växjö, där bara 12 procent bor kvar.

    Bland unga som har fått tag på eget boende lever 45 procent under Konsumentverkets basnivå.

    Källa: Hyresgästföreningen.

    Boverket prognos byggande

    Enligt Boverkets senaste beräkning behöver det tillkomma 67 000 bostäder per år fram till år 2030. Men det byggs väldigt mycket mindre. Enligt Boverkets senaste bedömning kommer det att påbörjas cirka 27 000 bostäder i år, varav 25 000 genom nybyggnad och 2 000 genom ombyggnader. Det är minskning med ungefär 16 procent mot förra året.

    En ljusning är dock att Boverket väntar sig att byggandet vänder upp något under nästa år. Då förväntas cirka 32 000 bostäder påbörjas, varav 30 000 genom nybyggnationer.

    Källa: Boverket.

  3. Naturglas on

    Bostäder det behövs bostäder.

    Kommuner bör titta på vad de kan göra, men det räcker inte, det krävs förändring på statligt håll.

    Regeringen Reinfeldt stiftade lagar om att det offentliga inte får köpa fastigheter som ligger ute till det priset utan måste alltid betala mer.

    Det handlar inte om expropriering, utan om något ligger ute för vem som helst att köpa som måste det offentliga betala mer, och det offentliga får såklart inte pruta.

    Regeringen Reinfeldt stiftade även lagar om att det offentliga inte får konkurrera med det privata inom vissa områden.

    Vad som behövs är att dessa lagar samt andra rivs upp.

    Man behöver även ha att ett eller flera statliga bolag börjar bygga bostäder över hela Sverige, och att vinsterna går till en fond, och att fonden bara används till att bygga mer samt underhåll.

    De statliga bolagen ska ta ut så mycket det går när de säljer eller hyr, samt använda alla trick som det privata gör, inklusive att belåna fastigheten innan man säljer den så att köparna måste betala av lånen.

    Alla vinster går till fonden, fonden används för att bygga mer och underhåll på det man äger.

    Men för att något av detta ska kunna ske krävs det att högern förlorar sin majoritet i riksdagen.

  4. Bostäder finns ju men kanske inte just på orten man bor på. I min lägenhetsbyggnad står ca hälften av lägenheterna tomma just nu. I byggnaden mitt emot så ser det ut att vara 1/3 som är tomma. Men sen flyttar folk härifrån istället för att flytta hit.

    Hade man traskat in på min hyresvärds kontor och sagt att man vill hyra en lägenhet hade du nog fått en visning nästa dag och sen kontrakt om du har inkomst nog. Så var det iaf när jag fick min lägenhet, sa till dom att jag är intresserad av en lägenhet. Fick visning nästa dag och sen skrev jag kontrakt.

  5. Odd-Bar1991 on

    Kan förstå till viss del, men ändå inte. Om det nu är så dyrt i Stockholm, flytta där ifrån? Är det viktigt att bo själv kan man hitta jobb och bostad på andra ställen. Är det viktiga att bo i Stockholm, ja då får man väll hitta ett bra betalt jobb eller bo hos föräldrarna tills man kan hyra något billigt. Allt beror på vad som är viktigast.

  6. K0nfuzion on

    Knepigt det här.

    Å ena sidan – finns ingen självklar rättighet att få jobba och bo i Stockholm. Särskilt i det liberala, kapitalistiska samhället vi bor i – och detta blir ännu tydligare när/om vi inför marknadshyror på riktigt.

    Å andra sidan så är det ett problem att växa upp i en stad och inte ha råd att bo kvar där, särskilt om hela ens sammanhang finns i den staden. Jag tror att vi ser samma utmaningar på t.ex Gotland, där ~~Stockholmare~~ turister köper upp bostäder och/eller höjer priserna till en nivå där invånarna som föds och växer upp i samhället inte har råd att bo kvar som vuxna.

    Storstäder kommer alltid att behöva lågavlönade personer för att deras ekonomi skall gå runt – varesig det gäller bespisningspersonal, lokalvårdare eller undersköterskor. Men dessa personer måste också få en skälig lön som möjliggör att de kan bo i den stad de arbetar i.

Leave A Reply