Oggi, 80 anni fa, ebbe inizio la più grande battaglia della storia nordica: Tali-Ihantala nel 1944. Ciò che restava della Compagnia di Volontari Svedese si trovava nelle linee di difesa quando l’Unione Sovietica era impegnata in una grande offensiva per eliminare la Finlandia dalla guerra:



https://v.redd.it/1g30xjlxyn8d1

di unvobr

4 Comments

  1. Slaget stod nordost om en av Finlands största städer Viborg, grundad som svenskt slott år 1293 med sedermera tillhörande svensk stad. Finland hade förlorat staden 1940, både på fältet under Sovjetunionens anfallskrig och på papperet i den efterföljande Moskvafreden. Sedan hade man tagit tillbaka den i sitt anfall på Sovjet 1941, och nu fem dagar tidigare förlorat staden igen, den 20 juni 1944. Idag är Viborg en rysk stad i Leningrads län (oblast).

    [https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Tali%E2%80%93Ihantala](https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Tali%E2%80%93Ihantala)

    [https://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Tali-Ihantala](https://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Tali-Ihantala)

    Svenska frivilligkompaniet och Svenska frivilligbataljonen under fortsättningskriget hade mindre stöd bland både folket och politiker i Sverige eftersom Finland hade hakat på i Nazitysklands invasion av Sovjetunionen, jämfört med stödet för Svenska Frivilligkåren under vinterkriget då Finland blev anfallna av Sovjet.

    Finlands slutmål med det hela är en aning oklart. Att ta tillbaka sina förlorade områden från vinterkriget är lätt att förstå, men man gick även över de gamla gränserna från 1939 och invaderade områden i Sovjetunionen, vilket minskade det moraliska stödet från exempelvis Sverige ytterligare. Var det bara taktiska buffertzoner inför den Sovjetiska motoffensiven? Man gick till exempel in och ockuperade Östkarelen med språkligt och kulturellt besläktade folkslag till finnarna, ett område som bland finska nationalister varit önskvärt att inkorporera i ett större Finland men som inte hade tillhört en finsk statsbildning tidigare.

    Orvar Nilsson i klippet var en av svenskarna som var med redan i Frivilligkårens försvar av Finland under vinterkriget 1940. I frivilligkompaniet 1942-1944 fanns även svenska nationalsocialister som var ute på korståget mot kommunismen. Just denna historien om det största slaget i Nordens historia gällde områden som Sovjet tagit från Finland 1939-40 genom anfallskriget, och försvar mot ytterligare sovjetisk offensiv in emot Finland, kanske även förbi gränserna från 1940 som sattes efter vinterkriget.

    Den som fick skottet i halsen bör vara någon av Lars-Erik Thorbjörnsson från Stockholm (född i Kramfors) och Hans Ryde från Strängnäs (född i Skara) som båda stupade vid Tali den 28 juni, vilket var det datum då svenskarna blev närapå inringade, och båda ligger kvar där ute i dagens Ryssland.

    Klippet är från en något längre video jag hittade på Youtube:
    [https://www.youtube.com/watch?v=NrhIIs8lWpI](https://www.youtube.com/watch?v=NrhIIs8lWpI)

    Vet ej var hela programmet kommer ifrån, men det ser ju finskproducerat ut på texten. Titeln på Youtube är dock något missvisande då endast början av den videon handlar om just vinterkriget och resten om fortsättningskriget.

    Det finns två böcker av Orvar Nilsson som heter När Finlands sak blev min och Liten bricka i stort spel (Svenska frivilligkompaniet, Karelska näset 1944).

  2. 1234skott on

    Läste en lite intressant tråd på Reddit för ett tag sen om vad som skulle hänt om väst kommit till Finlands hjälp -39. Kan inte hitta den just nu, men mest uppröstade kommentaren var iaf att det blivit ett väldigt annorlunda andra världskrig där Hitler och de allierade iaf under en tid stått på samma sida mot Stalin.

Leave A Reply