I dipendenti della Northvolt erano preoccupati di andare al lavoro dopo morti inspiegabili

https://www.dn.se/sverige/northvolt-anstallda-oroliga-for-att-ga-till-jobbet-efter-oforklarliga-dodsfallen/

di Naturglas

2 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. Naturglas on

    Northvolt-anställda oroliga för att gå till jobbet efter oförklarliga dödsfallen

    Tre personer som arbetade på batterifabriken Northvolt i Skellefteå har oförklarligt dött. Nu sprider sig oron bland kollegorna, även om någon koppling till arbetsplatsen inte kunnat fastslås.

    Polisen utreder de tre oförklarliga dödsfallen på Northvolt – men kopplingen mellan dem är än så länge vag.

    Anställda på fabriken i Skellefteå är oroliga för att gå till jobbet.

    – Det är jättemycket rykten på stan och sådant vilket förstärker oron, säger huvudskyddsombudet Mikael Stenmark.

    I januari i år dog den 33-årige trebarnspappan Mahari Baraki i sin säng efter ett arbetspass på Northvolts batterifabrik i Skellefteå. En dryg månad senare avled 19-årige Maedin Ghidey Embaye på ett liknande sätt. Polisen utredde dödsfallen, men inget brott tycktes ligga bakom.

    Kvar stod släktingar med obesvarade frågor.

    Robel Woldemariam pratade i telefon med sin bror Maedin Ghidey Embayes två dagar innan brodern dog. Maedin Ghidey Embaye sa att han var frisk, spelade fotboll och hade fått sitt första jobb efter studenten – men att han vantrivdes på arbetet.

    – Han berättade två gånger att han ville säga upp sig för att det var så många som blev sjuka där. Han sa att han inte ville fortsätta jobba där på grund av miljön och lukten, säger Robel Woldemariam.

    I juni inträffade ytterligare ett dödsfall bland personalen. Per-Håkan Söderström, 59, dog på sin balkong efter ett arbetspass på Northvolt. Då beslutade polisen att återuppta utredningarna, även för de två tidigare dödsfallen, något tidningen Norran var först med att rapportera.

    Robel Woldemariam har, efter att utredningen om hans brors död lades ned, varit i kontakt med läkare och myndigheter för att försöka förstå varför brodern plötsligt och oförklarligt dött.

    Han är glad att polisen nu ska undersöka saken igen.

    – Vi siktar på att få rätt för honom, säger Robel Woldemariam.

    Även den 33-årige Mahari Barakis anhöriga är positiva till den fortsatta utredningen.

    – Barnen frågar vad som hände. Han kom hem från jobbet, sen dog han bara, säger Mahari Barakis vän Ybrah Ruusom.

    Vad som ligger bakom dödsfallen är fortfarande oklart. Johann Kristiansson vid Skellefteåpolisen fattade beslutet om att inleda en ny samlad utredning för de tre dödsfallen.

    Han uppger att det finns ”indikationer” om att det tredje dödsoffret skulle fått i sig något på fabriken, vilket motiverar fortsatt utredning. Han vill inte utveckla vad det rör sig om.

    – Det finns inga misstankar i nuläget, förutom att det känns lite märkligt att vi har tre dödsfall med personer som jobbat på Northvolt. Vi går inte ut med något mer, utan låter utredningen se om det finns några kopplingar, vilket det inte gör i nuläget, säger Johann Kristiansson.

    Fallet har tagits över av polisens miljöbrottsenhet i region nord, där Johan Stabbfors leder arbetet. Han berättar att det kommer att hållas ytterligare förhör under nästa vecka och att utredningen kommer ha prioritet under sommaren.

    – Beroende på hur det utvecklar sig så kan vi begära hjälp från andra kompetenser, säger han.

    Finns det redan nu någon hypotes bakom dödsorsakerna som är mer trolig än någon annan?

    – Nej, tills vidare jobbar vi brett för att inte låsa fast oss.

    IF Metalls huvudskyddsombud Mikael Stenmark säger att det har uppstått stor oro på fabriken efter att det tredje dödsfallet blev känt.

    – När den sista personen dog var det skyddsombud som hörde av sig till mig och sa att det fanns personer som känner en oro för att gå till jobbet. Det är jättemycket rykten på stan och sådant vilket förstärker oron.

    Han menar dock att det inte finns något som i dagsläget pekar mot att det skulle finnas en koppling mellan arbetet och dödsfallen.

    – De här tre personerna har jobbat var för sig på tre olika platser i samma byggnad. Ingen av de platserna har någon kemikalie, som vi känner till, som skulle kunna vara så kraftigt dödlig på så kort tid, säger han.

    En obduktion av Per-Håkan Söderström kommer att genomföras. De andra två har redan obducerats. Enligt Mahari Barakis obduktionsrapport, som DN tagit del av, framgår det att inga kemikalier, droger eller alkohol påträffats i kroppen. Dödsorsaken har inte kunnat fastslås.

    Northvolt har avböjt en intervju med DN men skriver i ett mejl att de välkomnar att dödsfallen utreds av polisen och poängterar att ingen misstanke riktats mot bolaget.

    ”Vi kommer självklart stödja utredningen på alla sätt vi kan för att både de anhöriga och våra kollegor ska få svar”, skriver kommunikationschefen Matti Kataja.

    Mahari Baraki arbetade på batterifabriken för underentreprenörer Sodexo, som har hand om städningen av lokalen. Inte heller Sodexo vill ställa upp på en intervju men skriver i en kommentar:

    ”I avvaktan på polisens utredning har vi inget mer att tillägga än att säkerhetsarbetet har vår högsta prioritet”, skriver Eva Kristensson, kommunikationschef på Sodexo.

Leave A Reply