L’ex vicino di Jan lo ha pugnalato a morte: ora è condannata a dodici anni

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dRn2vJ/jans-ex-nara-hogg-honom-till-dods-nu-doms-hon-till-tolv-ar

di Naturglas

4 Comments

  1. Naturglas on

    Jans ex nära högg honom till döds – nu döms hon till tolv år

    Jan knivhöggs bland annat i magen. – Min son undrar varför jag har två navlar nu, säger han.

    Jan hade precis fått rätt till umgänge med sin son och han visste att hans ex inte gillade det.

    Men att hon skulle försöka mörda honom med en kniv hade han aldrig trott.

    – Jag frågade henne ”varför” när jag stod där och blödde. ”Så går det”, svarade hon bara, säger Jan.

    Jan och hans son bor sedan en tid tillbaka på skyddad ort, någonstans i Sverige.

    I samband med domen som i dag föll, där hans ex och även mamman till hans son dömdes till 12 års fängelse för försök till mord, hoppas han att de ska kunna flytta tillbaka till sin hemort.

    – Nu kanske vi kan leva ett vanligt liv igen, säger han.

    Det var natten den 30 juni 2022 som Jans liv förändrades i grunden.

    En förvirrande natt, inte bara för Jan utan även för polisen då plötsligt flera larm kommer in samtidigt.

    En granne har väckts av att Jan kastar burkar på hans tak för att väcka honom. Jan är knivskuren, har förlorat mycket blod, och vet inte hur länge till han orkar stå på benen.

    – Det susade i huvudet och jag tänkte att om jag somnar nu så kommer jag nog inte vakna igen, säger han.

    Från en annan adress kommer ett annat larm. Jans ex har dykt upp hos en okänd person, naken på underkroppen.

    Hon säger att hon blivit våldtagen av Jan och försvarat sig mot honom med en kniv.

    När Jan vaknar på sjukhus dagen efter får han veta att knivhugget, framförallt det i magen, kunde ha kostat honom hans liv. Han har opererats under natten.

    Och han får även veta att han är misstänkt för grov våldtäkt.

    – Då började jag förstå varför hon gjort vissa saker kvällen innan, jag insåg att det här var planerat. Men jag oroade mig inte så mycket för anklagelserna för jag visste ju att de inte var sanna. Jag tänkte att det där fattar polisen snabbt. Men det var bara början på mardrömmen, säger han.

    Jan och hans ex träffades 2015.

    – Till en början så var det jättebra, så där som det brukar vara när man träffat någon ny. Hon bodde 10 mil bort men kom varje dag till mig när hon skickat sina barn till skolan, säger han.

    Efter ett och halvt år blev hon gravid. Jan, som redan var morfar och kanske inte hade räknat med ett barn till, blev förvånad eftersom hon sagt att hon hade en spiral.

    I samband med mammaledigheten föreslog exet enligt Jan att de skulle skriva över vårdnaden av sonen på henne så att hon skulle kunna vara hemma med sonen längre.

    – Tanken var att vi sedan skulle ha gemensam vårdnad igen. Men när mammaledigheten var över så vägrade hon.

    Samtidigt började förhållandet mellan dem att bli sämre.

    Jan beskriver flickvännens svartsjuka och kontrollbehov. Hon ville att han skulle visa upp sin telefon så hon kunde se vilka han hade kontakt med. Ha full kontroll över allt Jan gjorde, som han själv beskriver det.

    – Jag vet inte om det var en form av psykisk misshandel, jag är liksom en sån som låter saker rinna av mig och insåg att det var lättare att bara göra som hon ville. Men jag var aldrig rädd för henne. Då.

    Hon vägrade även låta honom ta med sonen för att träffa Jans andra barn och barnbarn.

    – Jag ville ju att han skulle lära känna sina syskon men hon sa blankt nej. Till slut blev det ohållbart och jag sa till henne att om vi inte kunde lösa detta med vårdnaden som vänner så skulle jag behöva ta det till rätten.

    Den sista tiden bodde Jan och kvinnan fortfarande tillsammans för sonens skull, men förhållandet var egentligen över. Men efter att Jan 2022 tog vårdnadsfrågan till tingsrätten så fick han flytta ut.

    I tingsrätten beslutades det att Jan hade rätt till umgänge med sin son. Ett datum sattes för den första träffen då Jan äntligen skulle kunna ta med sonen för att träffa sina andra barn.

    Den 30 juni 2022 blev datumet.

    Men kvällen innan förändrades allt.

    På dagen hör exet av sig till Jan och säger att hon har lite av hans grejer som hon vill att han ska hämta. Men sedan ändrar hon sig och ber honom möta henne på en bensinmack istället.

    På kvällen möts de där och åker sedan hem till Jan.

    – Det första hon gör är att be mig lämna kvar min mobiltelefon i bilen. Det tycker jag är konstigt men samtidigt så hade vi börjat spela in varandras samtal i smyg inför vårdnadstvisten, så jag tänker att det är det hon är rädd för.

    De går upp med kartongerna till Jans bil men han märker hur exet dröjer sig kvar.

    De har fortfarande sex ibland, trots att det är slut, så Jan frågar om det är det hon vill ha nu.

    Hon säger ja och de börjar ha samlag i Jans säng.

    – Efter en stund ber hon mig lägga en kudde över mitt ansikte under tiden hon ger mig oralsex. Det har hon aldrig bett om förut men jag går med på det. Plötsligt känner jag hur det blir varmt på halsen och hur hon hoppar ur sängen. Jag sliter bort kudden och ser henne stå vid fotändan och bara stirra, säger Jan.

    Han ser att hon har en kniv i handen och förstår att han blivit skuren i halsen.

    Nu slår paniken in. Jan försöker mota henne ut ur lägenheten samtidigt som blodet rinner från halsen.

    Då hugger hon igen – denna gång i magen.

    Hon backar nerför trappan med kniven i huggposition men vill inte gå ut.

    – Då förstår jag att hon inte är klar än. Att hon verkligen vill döda mig, säger Jan.

    En blödande Jan frågar exet ”varför?”.

    ”Så går det”, svarar hon bara.

    Jan lyckas ta sina sista krafter och rusa upp för trappan. Exet springer efter men han låser dörren framför hennes näsa. Sedan skaffar han hjälp.

    När exet några dagar efter händelsens begärs häktad för försök till mord hävdar hon nödvärn och tingsrätten väljer att inte häkta henne.

    Samtidigt pågår utredningen mot Jan gällande våldtäkt.

    Till en början tvingas han därför leva i samma lilla samhälle som exet, och sonen bor kvar hos sin mamma som ju fortfarande har vårdnaden.

    – Det var helt absurt att möta någon som försökt döda mig när jag ska gå och handla mat. Jag tycker det är en skandal faktiskt och jag har svårt att tro att det hade hänt om jag var kvinnan och hon mannen, säger Jan.

    FAKTA

    Experten om fallet:

    Rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem om att Jans ex aldrig häktades:

    – Det vanligaste är att det är tvärt om, att mannen är den som utövar våld och kanske till och med mördar en kvinna. Det är fler kvinnor som sätter livet till i den här typen av våld. Det kanske inverkat.

    Om den långa handläggningstiden, två år från brott till dom:

    – Även om den misstänkte inte är frihetsberövad så ska man hantera så här pass allvarliga brott prioriteras. Om jag var Justitieombudsmannen skulle jag utreda varför det tagit så lång tid.

    Efter några månader läggs utredningen gällande våldtäkt ner. Samtidigt stärks misstankarna om att exet försökt döda Jan.

    Utredningen visar bland annat hur hon dagar innan mordförsöket gjort flera googlingar på bland annat ”självförsvar vid våldtäkt”.

    – Det var planerat, från det att hon hade sex med mig för att kunna hävda våldtäkt till att hon hade med sig en kniv upp. Och hon inte bara planerade det utan utförde det med. Det är så iskallt, säger Jan.

    I samband med att misstankarna mot exet blev starkare tillfaller till slut vårdanden om sonen Jan.

    Men återigen väljer tingsrätten att inte häkta exet vilket leder till att Jan och sonen får flytta till ett skyddat boende.

    De har sedan dess levt på hemlig ort.

    Jans ombud, advokat Elina Ek Linder, har lång erfarenhet av både vårdnadsmål och brottmål och hon har aldrig varit med om att någon som misstänks för ett så allvarligt brott som Jans ex inte häktas.

    – Man har placerat honom och hans son på ett skyddat boende istället. Så ska det ju inte gå till. Den som är utsatt ska inte behöva fly, säger hon.

    Jan tror att det beror på att förövaren är kvinna?

    – Man vill att allas likhet inför lagen ska gälla men jag har haft sådana tankar själv i det här, säger Elina Ek Linder.

    Jans son går idag hos en barnpsykolog och verkar enligt den må bra trots allt. Han har även fått fin kontakt med sina halvsyskon.

    – Det är en fantastisk pojke. Eftersom vi ju fått leva så här tätt inpå varandra och under så ovanliga omständigheter så har vi kommit varandra väldigt nära, säger Jan.

    Han är övertygad om att exet hade dödat honom om hon kunnat.

    – Ja, det finns inga tvivel. Det som utlöste det var väl att hon tappade kontrollen över sonen, att hon inte längre skulle kunna bestämma allt, säger Jan.

    Fotnot: Jan heter egentligen något annat. För hans son skull hålls han anonym.

  2. FuzzyPurpleAndTeal on

    Jag är inte förvånad alls att hon inte häktades, men jag är väldigt förvånad att hon dömdes till någorlunda rimlig tid i fängelset.

  3. Direct-Answer-779 on

    Imponerande hantering av rättsväsendet.

    Jan vinner rätt till umgänge med sin egen son.

    Hans ex försöker knivmörda honom och han undkommer med nöd och näppe med livet i behåll.

    Exet släpps fri och kommer att vara fri i 2 år. Jens tvingas träffa sin potentiella mördare på stan. Trots att rättsväsendet *vet* vad som har hänt.

    Fruktansvärt. Men våga bara yppa något om mäns rättigheter i samhället och du kommer snabbt bli nedtystad.

  4. Ok_advice on

    Hela planen har en doft av billiga cigaretter i en köksfläkt

Leave A Reply