Anders, cliente di Costco: “È come un culto”

https://www.dn.se/ekonomi/costco-kunden-anders-det-ar-som-en-kult/

di Particular-Spirit207

8 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. Particular-Spirit207 on

    >Kaxiga lågprisjätten Costco vill erövra Sverige men den enda nuvarande butiken gör förlust.

    >Samtidigt har arbetsmiljön kritiserats – och nu skruvas tempot upp ytterligare.

    >– Om vi var obekväma skulle vi inte etablera oss i Malmö, säger Costcos Louie Silveira.

    >Det är måndagseftermiddag och gott om plats på parkeringen vid handelsområdet strax utanför Stockholm. Medan vissa styr kosan mot butiker som Rusta, Lidl och Dollarstore svänger andra av mot en stor beige byggnad med en röd och blå logga.

    >Amerikanska Costco må fortfarande vara okänt för vissa svenskar, men med över 800 globala butiker är de en världens största detaljhandlare.

    >Vid den stora utgången står två kontrollanter och checkar så att kundernas kvitton stämmer överrens med det som finns i vagnarna.

    >Och ut kommer ett par – med en ensam papperspåse från Hemköp som de bland annat lagt Costcos västerbottensost och vitlök i.

    >– Det finns alltid något nytt här när man handlar, säger Åsa Wickholm.

    >Anders Wickholm berättar i sin tur att han blev medlem, för annars får man ju inte handla, i USA redan för 15 år sedan.

    >– Det är som en kult på något sätt. Vissa gillar det och går runt och tittar efter saker som slutar på en sjua, för då är det väldigt nedsatt, säger Anders Wickholm.

    >Tjänar ni på att handla här?

    >– Ja, det gör man om man köper rätt grejer. Men problemet är att det är väldigt stora förpackningar om du ska tjäna på det. Du köper inte 500 gram kyckling utan 2,7 kilo kyckling.

    >Ulf Johansson, som leder centrum för handelsforskning vid Lunds universitet, säger att Costco sticker ut. Mycket säljs i storpack, är amerikanskt, och skeppas hit från andra länder.

    >– Det är en udda aktör på den svenska marknaden. Om det kommer att slå och bli stort här är fortfarande rätt oklart, det kräver ett helt annat sätt att tänka kring inköp och de flesta av oss är inte vana vid att köpa i bulk, säger han.

    >Den hittills enda butiken i Arninge öppnade i slutet av 2022. Den omsatte över en halv miljard i senaste räkenskapsåret men gjorde samtidigt en förlust på 186 miljoner kronor.

    >Så hur går det egentligen – och bjuder den svenska marknaden på för mycket tuggmotstånd för den amerikanska jätten?

    >Inte enligt butikschefen Brett Vigelskas i alla fall.

    >– Det är första året och vi har investerat för att växa så det är ingenting som bekymrar oss, säger han och går runt i butiken som påminner om ett stort lager.

    >Gångarna kantas av allt från livsmedel och chark till cyklar, elektronik, möbler och däckservice. Det går även att köpa diamantringar för flera miljoner kronor, berättar butikschefen.

    >För även om låga priser marknadsförs är Brett Vigelskas noga med att påpeka att det är ”de lägsta priserna på högkvalitativa produkter.”

    >Det stämmer sannolikt att Costco inte svettas över siffrorna. Under förra året omsatte kedjan hisnande 240 miljarder dollar och bokslutet visar att den svenska delen fått ett aktieägartillskott på 300 miljoner kronor.

    >Vid kassorna står Petra Olausson som åkt hit från Knutby. Hon berättar att fler ville följa med men att medlemskapet på 500 kronor per år bara låter henne ta med en person in.

    >– Det var bra priser i början, nu har det gått upp lite, och sortimentet är aldrig detsamma. Hittar man något man tycker om hittar man det inte nästa gång, säger Petra Olausson

    >Det jobbar runt 200 personer i butiken och under förra året kritiserade Arbetsmiljöverket miljön. Costco fick åtgärda en rad punkter som brister i säkerhetsarbetet, felaktiga kläder i kylrum och avsaknad av rutiner för att anmäla olyckor. Fackförbundet Handels har även flaggat för att anställda fått ont i kroppen samt brister i rapportering av övertid och mertid.

    >– Det var några missförstånd i början när vi var nya och Arbetsmiljöverket hälsade på, det var mindre ändringar som vi behövde genomföra, säger Brett Vigelskas.

    >Han känner igen frågan om journalföringen, som han menar är korrekt.

    >– Vi lär oss vad som förväntas i Sverige och har utvecklat ett svenskt lönesystem. Människor gör misstag, men du måste göra rätt när det blir fel, säger han.

    >Costco är börsnoterade och vill inte avslöja några finansiella siffror men Louie Silveira, som ansvarar för den europeiska marknaden, säger att de har över 100 000 medlemmar i Sverige.

    >– Vi riktar oss mot högutbildade personer med gott om kapital och hög konsumtion. Den svenska marknaden passar perfekt in i den beskrivningen.

    >Butik nummer två kommer att öppna i Bernstops i Malmö under nästa år. Konceptet kräver samtidigt volym i besökare vilket gör att Costco spår att de max kan öppna på fyra till sex platser i Sverige.

    >– Vi tittar närmare på Stockholm och såklart på Göteborg. Jag känner mig trygg med att säga att det är vårt mål just nu, säger Louie Silveira.

    >Han säger att han är positiv och att det tar tid för människor att förstå konceptet.

    >– När du växer på en ny marknad måste du lära och så länge företaget forstätter att växa så är du i en bra position. Om vi var obekväma skulle vi inte gå till Malmö.

  3. Jag ser gärna att dom breder ut sig all konkurrens på livsmedels marknaden är bra

  4. mstermind on

    Ingen som pratade om kult när Lidl etablerade sig i Sverige. Har vi hamnat i en alternativ verklighet helt plötsligt eller vad är det frågan om?

  5. Så länge man måste betala för ett medlemsskap för att få handla där så kommer jag vägra åka dit. Går de runt ändå så är det utmärkt, vi behöver konkurrensen.

  6. Dom har ju ett intressant koncept, och fanns dom i Göteborg skulle jag absolut prova. Men om det är som de säger i artikeln och de importerar det mesta av sina varor kan de nog få svårt att pressa priserna. Vi har redan ganska stor överetablering av mataffärer i Sverige.

    Men vi får väl se vart det tar vägen

  7. Kasta4711bort on

    Konstig rubrik. Visst, Anders kallar det kult, vilket är en ganska negativ vinkel. Borde gå att sätta en mindre värderande rubrik. I det stora hela är det väl bra med ett alternativ som försöker hitta en egen nisch på en marknad som behöver mer konkurrens?

Leave A Reply