La polizia insegue gli scooter elettrici sintonizzati con i droni

https://www.svd.se/a/8qQy5x/polisen-jagar-trimmade-elsparkcyklar-med-dronare

di Naturglas

4 Comments

  1. Naturglas on

    Trimmade elsparkcyklar jagas – från luften

    Polisen Region nord använder drönare i jakten på trimmade elsparkcyklar.

    Den som kör trimmad elsparkcykel kan få det svårare att komma undan. Trafikpolisen i norra Sverige har testat att använda drönare mot olovlig körning. ”Jag skulle vilja säga att det är en stor framgång”, säger polisen Håkan Wikström.

    Föraren i mörk tröja som kör elsparkcykeln kastar blicken bakåt. Han verkar inte förstå att en polisdrönare följer honom tiotals meter upp i luften.

    För en dryg vecka sedan lade trafikpolisen i Region nord upp en video där en person ses åka snabbt längs gångvägar i Skellefteå. Den har haft snart 200 000 visningar på Instagram.

    Hur historien slutade vill inte polisen berätta – men metoden som nu börjat användas tycks vara här för att stanna, åtminstone i Region nord.

    – Det är väl en problembild som jag skulle säga finns i stora delar av Sverige, men vi har haft en särskild problembild i Skellefteå med just det här, elsparkcyklar som inte är elsparkcyklar, säger Håkan Wikström, polis på trafiksektionen i Region nord.

    En elsparkcykel slutar att vara en elsparkcykel så fort den har andra specifikationer än 250 watt och går i max 20 kilometer i timmen, säger Wikström. Då klassas det som ett annat typ av fordon, till exempel en moped av klass ett eller två.

    – Med det kommer ju behörigheter för körkort, det krävs förarbevis. Har man inte behörighet för moped så begår man brottet olovlig körning, säger Wikström.
    Inte godkänd som annat än cykel

    Men det är inte så enkelt – om man har mopedkort, eller till exempel körkort för tung motorcykel, så betyder inte det att man får köra en trimmad elsparkcykel.

    – Det här är lite av en djungel. Men vi kallar dem för gråmopeder, säger Wikström.

    En elsparkcykel är helt enkelt inte typgodkänd som annat än en cykel, dessutom blir det en fråga om försäkringar.

    Problemen med trimmade elsparkcyklar är inte nytt, det finns många beskrivningar på nätet om hur man trimmar dem.

    Det finns dessutom modeller som är hårt trimmade redan i butik, med varningen att fordonen då inte får framföras på allmän väg, eftersom det då blir tal om olovlig körning. Vissa återförsäljare beskriver att deras elsparkcyklar kan nå upp till 70–90 kilometer i timmen, alltså en god bit över den tillåtna gränsen.

    Trafikpolisen i polisregion Nord har hittat elsparkcyklar som har långt över de 250 watt som Wikström nämner. Vissa har haft upp till 4 000 watt.

    – Då kommer den upp på mopedklass ett utan att föraren har behörigheten, säger Håkan Wikström.
    Jagar mopeder och A-traktorer

    Det som däremot är nytt är att polisen i norra Sverige bestämt sig för att använda sina drönare i jakten på de som kör trimmat, det gäller inte bara elsparkcyklar utan även A-traktorer och mopeder.

    – Det är ett smidigt och säkert sätt för alla att använda oss av UAS (drönarsystem, SvD:s anm.) och jag skulle vilja säga att det varit en stor framgång, säger Håkan Wikström.

    I grunden handlar det om säkerhet, för den som kör och de som kan komma i vägen, fortsätter han. Enligt Wikström är det dessutom klassat som rattfylleri om en elsparkcykel används av någon som druckit alkohol.

    – Vi jobbar som trafikpoliser och det är trafiksäkerhet som vi brinner för så att så få som möjligt ska skada sig i trafiken. Att använda UAS är väldigt smidigt i sammanhanget.

    Hur vanligt det är i övriga landet med polisdrönare som jagar trimmade fordon, vet inte Håkan Wikström. I Stockholm har man dock inte börjat använda metoden specifikt till det.

    Att agera mot trimmade fordon är områdespolisernas vardag. Men man har inte använt drönare på det här sättet, säger Carina Skagerlind på polisens pressavdelning i Region Stockholm.

    – Det är en utmaning med tvåhjulingar, en polis på motorcykel som skulle jaga ikapp en elsparkcykel som kör för fort är förenat med stora risker, säger hon.

    Under 2023 omkom fyra personer i olyckor med elsparkcykel, det rapporterades totalt 3156 olyckor med fordonstypen.

    Fakta: Otillåtet att skjutsa

    En elsparkcykel klassas som cykel förutsatt att den inte går fortare än 20 km/tim och inte har en kraftigare motor än 250 watt. Andra exempel på regler:

    Barn under 15 år måste använda hjälm.

    Det är inte tillåtet att skjutsa på en elsparkcykel.

    Gångbana eller trottoar får inte användas. Elsparkcykeln får köras på cykelbana. Finns det ingen cykelbana är det vägbana som gäller.

    Om en elsparkcykel överstiger 250 watt och kan kan åka snabbare än 20 kilometer i timmen klassas den inte längre som cykel. Då kan den klassas som moped, och får inte framföras på allmän väg utan endast inhägnat område.

    Källor: NTF, Transportstyrelsen

    Jani Sallinen

  2. FuzzyPurpleAndTeal on

    Låter som att kampen mot gängen går i full fart, så att säga.

  3. gomonkemode on

    Bra! Dessa används ofta som flyktfordon efter grova våldsbrott och är mycket svårjagade.

Leave A Reply