Ora è giunto di nuovo il momento del pellegrinaggio annuale dei politici a Visby. Per molti partecipanti il ​​viaggio viene pagato con i soldi delle nostre tasse e i costi dell’evento [tiotals miljoner kronor](https://skattebetalarna.se/mingel-for-miljoner/) per organizzare. È davvero una spesa ragionevole? Per quanto ne so, non esiste un equivalente di Almedalen in nessun altro paese. Ma anche se si accetta che si tratti di un fenomeno esclusivamente svedese, sembra un po’ sospetto andare in una bellissima città turistica in piena estate e chiamarlo viaggio di lavoro. Sarebbe possibile ridurre considerevolmente i costi organizzando l’evento in inverno, saltando Visby e tenendolo in una normale sede di fiera/congresso, o facendo scorrere tutto tramite un collegamento video. Il fatto che tu non lo faccia, combinato con quelli [tveksamma motiveringarna](https://skattebetalarna.se/sa-mycket-betalar-din-kommun-for-almedalen/) fornito dai partecipanti fa sospettare al teorico della cospirazione che è in me che Almedalen sia solo una copertura per poter fare una bella vacanza durante l’orario di lavoro e a nostre spese. Sono completamente fuori dal ciclismo?

https://old.reddit.com/r/sweden/comments/1dpkrx1/almedalen_vad_fan_får_vi_för_pengarna/

di SnowyWhiteIcyBlue

15 Comments

  1. Greo_Exspiravit on

    Lägg ner den här jävla “demokratin” och börja om. Sverige är lika korrupt som Demokratiska Folkrepubliken Kina för fan.

  2. reindeerman214 on

    Tycker inte du är ute och cyklar men tycker också det är en bra idé att samla demokratin på en enda plats och ha rejäla genomgångar, paneldebatter och seminarier. Många av de här seminarierna missar man som utomstående, främst för att de livesänds via mindre youtubekanaler organisationerna har men de kan vara jävligt allmänbildande att kolla på.

    Vad allmänheten ser är ju de direktsända talen – och där är det samma gamla politiker som alltid och samma tal som man förväntar sig. Detta gör ju såklart att man får känslan av den typen av jobbresa du beskriver.

    Tror min ståndpunkt är att det är bra MEN man bör satsa mycket mer på att föra fram mindre organisationer och deras seminarier kring näringsliv, hållbarhet, infrastruktur osv. Lyssnar man på dem kommer man ofta ned debatter på lokal- eller regionnivå där man faktiskt gör skillnad bland gräsrötterna, inte bara debatterar karriärspolitik.

  3. rlnrlnrln on

    Jag ser det även som ett litet statsbidrag till Gotland, som ju har dyrare… tja, allt, pga sitt läge.

    Men ja, Almedalsveckan som koncept borde läggas ner, och isåfall ersättas av ett regelrätt bidrag/tillskott från statskassan.

  4. Ett tillfälle för en olycka.
    Skulle vara tråkigt om ryssen tappade en bomb när alla är samlade. 

    Hoppas dom inte stjäl en sida ur MPs playbook efteråt bara. “Det va en miss, mänskliga faktorn” 

  5. achtungbitte on

    jag väljer att se på det som att vi betalar massa pengar för att slippa att politiker politikar i en vecka, känns värt det.

  6. No_View5695 on

    Jag skulle vilja se någon form av utvärdering. Mig veterligen säger folk bara saker som ”jobbar intensivt”, ”härlig energi” mm.

    Det finns årtionden av data. Man kanske kan kolla på lönsamheten i kommuner som deltagit vs de som inte deltagit.

    Opinionsmätningarna före vs efter Almedalen och se om det håller i sig. Mm

    Jag tycker det är bisarrt att vi ha denna gigantiska apparat utan någon utvärdering.

  7. chosenone1242 on

    >täckmantel för att kunna ta en trevlig semesterresa på arbetstid och på vår bekostnad. Är jag helt ute och cyklar?

    Jag vet inte hur det är för proffspolitikerna men en närstående till mig åkte dit för vad man väl får kallas för opinionsbildning och hon jobbade 16 t per dag, var helt slut när hon äntligen kom hem och svor dyrt och heligt att hon aldrig skulle till almedagsveckan igen.

  8. Schalezi on

    Finns potentiellt värde i att sätta politiken i fokus och försöka få människor intresserade och investerade på ett sätt som kanske inte hänt om man bara hade kört videolänk. Jag säger inte att det är så, men det hade varit en intressant sak att kolla upp, för att få fler människor intresserade av politiken ser jag som positivt och värt att lägga (i sammanhanget) lite pengar på.

  9. coffeebreak_plz on

    Finns väl liknande tillställningar i flera andra länder, det enda jag kan utan att söka är Folkemötet som Danmark kör, så unikt är det inte.

    Själv varit där via jobbet och möjligheten till debatter och nätverkande är bra och faktiskt uppskattat (av mig på bottenskrap-nivå privat-sektor mässigt med mina politiska “partners” dvs underhuggare).

    Om det är “värt det” i skattepengar? Oklart.

    Varför man har det på en sådan plats där kring-kostnader blir idiotiskt är något jag inte fattar, kör i en storstad, håll det på en äng utanför stockholm, göteborg eller vad man nu kan komma på om det är viktigt att det känns som ett PR-tåg för “svensk sommar” men situationen med boende med mera som plötsligt gör att det kostar 10k att hyra en liten 1a är puckat.

  10. Forsaken-Link-5859 on

    Skyll på Palme! Det var han som starta det hela. Själv tycker jag att det är en fin tradition. Känns som den allmäna ghettofieringen av resten av Sverige gett eventet lite gated community-känsla, rätt tragiskt.

  11. GabeLorca on

    Jodå, det finns motsvarigheter i andra länder, exempelvis har Danmark liknande dagar på Bornholm. Så det är inget unikt fenomen alls.

    Almedalen har varit fantastiskt, där stora och små organisationer möter politiken för dialog och tusentals seminarier. Närheten till politikerna gjorde att även små organisationer som arbetar i väldigt nischade frågor kunde få genomslag.

    Tyvärr har det de senaste åren blivit vansinnigt dyrt att delta. Girigheten bland hotell, markägare, färjebolag, flygbolag etc har gjort att det bara är de absolut resursstarkaste som har möjlighet att delta.

    Jag tycker absolut att ett arrangemang som Almedalen är bra, och det kan få kosta pengar. Men det kanske är läge att flytta det till en plats som har infrastrukturen att ta emot besökare så att den ursprungliga idén kan återkomma.

  12. Traditional_Fee_1965 on

    Helt ärligt? Inget överhuvudtaget, de flesta vanliga folket åker inte ditt. Utan vi ser talen i online, så man hade lika bra kunnat spela in tal från Stockholm eller något. Det verkar mest ha förvandlats till ett mingel för lobbyister och politiker, med en skvätt media.

  13. lokethedog on

    Jag tycker inte det är konstigare än mässor och företagsevent. Mitt företag brukar också vara på lite roligare platser än typ älvsjö när vi ska ha ett event. Big deal.

Leave A Reply