Subappaltatori pesanti dichiarano bancarotta: “shock per tutti”

https://www.dn.se/ekonomi/tung-underleverantor-ansoker-om-konkurs/

di Naturglas

3 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. Naturglas on

    Tung underleverantör ansöker om konkurs – ”chock för alla”

    Komponenttillverkaren IAC Group har ansökt om konkurs för sitt svenska dotterbolag med 1 400 anställda. Bolaget uppges vara på obestånd och inte kunna betala sina skulder.

    – Det är en chock för alla, säger Ivica Stojkovic, förtroendevald för IF Metall på IAC i Färgelanda.

    IAC Group, som tillverkar komponenter till fordonsindustrin, ansöker om konkurs. Enligt en konkursansökan som lämnats in till Göteborgs tingsrätt på torsdagsmorgonen kan bolaget inte betala sina skulder och uppges vara på obestånd.

    ”Vi har inte kunnat skapa den nödvändiga likviditeten för att kunna fortsätta verka för våra högt värderade kunder i Sverige, säkra jobben för våra medarbetare i landet och bevara verksamheten under vårt ägande”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

    IAC var det bolag i Sverige som förra året hade den största skatteskulden efter pandemin, 1,2 miljarder kronor, rapporterar Ekot.

    ”Vår nya globala ledning har arbetat hårt för att hitta en positiv lösning för den svenska verksamheten, men kortsiktiga likviditetsutmaningar har hindrat oss från att skapa ett hållbart läge för dessa tillgångar”, skriver företaget.

    IAC har omkring 1 400 anställda i Sverige och verksamheten bedrivs huvudsakligen i Göteborg, Färgelanda och Skara. Bolaget är en viktig underleverantör till fordonsindustrin och förra året omsatte de 8,4 miljarder kronor enligt preliminära siffror.

    – Det är en chock för alla, säger Ivica Stojkovic, förtroendevald för IF Metall som arbetar på anläggningen i Färgelanda.

    Han har ingen mer information än det som kommit ut i media, men säger att arbetet fortgår på torsdagsmorgonen.

    – Just nu är jag i produktionen och det rullar på som vanligt.

    Ivica Stojkovic säger sig inte märka av någon större oro på arbetsplatsen, trots morgonens chockartade besked.

    – Vi vet att vi är ett bra företag och en bra fabrik. Förr eller senare kommer det hittas en lösning. Vi inväntar förvaltare i processen, säger han.

    För Peter Bryntesson, vd på branschorganisationen FKG, var konkursbeskedet mer väntat.

    – Jag har vetat om det här några dagar och det är väldigt tråkigt för de anställda.

    Han tror inte att alla kommer få behålla sina jobb, även om en ny ägare kommer in och köper upp hela eller delar konkursboet.

    – Jag tror att vissa delar av IAC inte kommer att uppstå igen, säger Peter Bryntesson som skyller bolagets ekonomiska trångmål på fordonstillverkarna, i Sverige primärt Volvo Cars, som är deras kunder:

    – Det här belyser vikten av sunda affärsrelationer. Fordonstillverkarna har en förmåga att pressa leverantörerna hårt ekonomiskt, och den här gången gick det över gränsen.

    Volvo Cars är storkund hos IAC.

    Storkunden Volvo Cars håller inte med om att de pressat IAC för hårt.

    – Vi har följt alla kontrakt som vi har kommit överens om och vi anser inte att vi har bidragit negativt till den här situationen, säger Kristin Boldemann Wester, presschef på Volvo Cars.

    Hon uppger att konkursen inte väntas påverka bolaget i det korta perspektivet.

    – Just nu förväntar vi oss inte att detta kommer att ha någon väsentlig inverkan på våra produktionsplaner, säger hon.

    Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé är hoppfull, trots dagens dramatiska besked.

    – Jag hoppas och tror att det kan komma en annan aktör och ta över verksamheten, för det är i grunden en livskraftig verksamhet som är oerhört viktig för vår region, säger han.

    Tror du att jobbtillfällen kommer försvinna?

    – Nej, det tror jag inte. Jag tror att skulderna är en ryggsäck som de inte klarade av att bära. I grunden är affären lönsam och behovet bara ökar ju bättre fordonsindustrin går, och den går väldigt bra.

    Bolaget föreslår att Mikael Kubu utses till konkursförvaltare. Han uppger till DN att han inte kommer att kommentera innan han åtagit sig uppdraget.

    DN söker IAC.

  3. ActionNorth8935 on

    Ni ska nog se att det kommer något kinesiskt företag med CCP-pengar som “räddare i nöden”

Leave A Reply