La nuova critica del Climate Policy Council: sono passati altri sei mesi senza che succeda nulla

https://www.dn.se/sverige/klimatpolitiska-radets-nya-kritik-ett-halvar-till-har-gatt-utan-att-nagot-hander/

di Babar7

6 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. **Klimatpolitiska rådets nya kritik: Ett halvår till har gått utan att något händer**

    Regeringen räknar med att bryta mot alla betydande delar i EU:s klimatlagar. Det framgår av energi- och klimatplanen som nu lämnats in. Klimatpolitiska rådet är starkt kritiska.

    – Det är verkligen bråttom och nu har ett halvår till gått utan att något händer, säger rådets kanslichef Ola Alterå.

    Bara fyra medlemsländer lämnade in sina rapporter om hur man ska klara EU:s klimatmål i tid, och Sverige var ett av dem. Men den svenska nationella energi- och klimatplanen, som visar hur arbetet går med att uppfylla målen, ger tydliga svar: Regeringen räknar med att bryta mot alla centrala klimatkrav för 2030.

    – En av våra rekommendationer i våras var att regeringen skulle ta chansen att uppdatera planen, och ge en tydligare bild hur målen ska nås. Men det har de inte gjort, säger Ola Alterå.

    Klimatpolitiska rådet är en expertgrupp som har till uppgift att granska om regeringens politik är i linje med klimatmålen. I rådets rapport tidigare i år fick regeringen underkänt. Vice ordförande Björn Sandén menade att regeringen leder in Sverige på en onödigt riskfylld väg.

    – Ansvaret för att nå målen skjuts över till nästa mandatperiod vilket gör att utsläppen måste sänkas mycket snabbare än annars, sa rådets ordförande Åsa Persson till DN.

    EU-målen 2030 regeringen räknar med att missa
    LULUCF-förordningen rör kolförrådsförändringar för olika marktyper, och i avverkade träprodukter, skogsmark. Här räknar regeringen med att nettoinlagringen av kol kommer att bli mindre än lagstiftningen kräver.

    Ansvarsfördelningsförordningen, ESR, reglerar främst utsläppen från vägtransporter, egen uppvärmning av bostäder och lokaler, arbetsmaskiner samt jordbruket under perioden 2021–2030. Regeringen räknar med att de svenska utsläppen utanför nuvarande utsläppshandel blir större än lagstiftningen tillåter.

    Energieffektivitetsdirektivet. Den svenska energianvändningen 2030 kommer att bli större än direktivet tillåter enligt regeringens beräkningar.

    Förnybartdirektivet. Regeringen räknar med att andelen förnybar energi i den svenska energimixen 2030 kommer att bli lägre än EU-lagstiftningen kräver.

    Under året har fler gjort analysen att mer behöver göras för att Sverige ska nå EU:s 2030-mål. Bland dem Energimyndigheten som tagit fram underlag till klimatplanen, och Finanspolitiska rådet. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har tagit lätt på den samlade kritiken.

    – Jag är inte särskilt orolig över vissa av de bedömningar som görs i nuläget. De bygger på regeringens aviserade politik under 2023 och det finns en del åtgärder som har tillkommit sedan dess, sa hon efter att ha tagit emot Klimatpolitiska rådets rapport.

    Men Ola Alterå hittar inte åtgärderna i den uppdaterade plan som regeringen nu lämnat in till EU.

    – Jag har svårt att se vad hon pratade om då. Det vore bra om de nya åtgärderna fanns med. Men de är svåra att se i planen som nu har lämnats in, säger han.

    Att regeringen har fokus på nettonoll 2045 är bra enligt Klimatpolitiska rådet. Ola Alterå håller med ministern om att en strategi som når ända till noll inte alltid är detsamma som att prioritera snabba resultat.

    – Vi tror att det går att nå målen, och som jag förstår det säger regeringen att de ska uppnås. Men världen undrar ju hur? Och nu har ett halvår till gått utan att det finns en tydligare plan, säger han.

    Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari lyfter ofta utredningar som ska ta fram de styrmedel som behövs för att nå klimatmålen.

    – Men det ska utredas och gå på remiss, bli till proposition och ses över av lagrådet. Det ska beslutas i riksdagen och träda i kraft några år innan 2030 för att få ner utsläppen. Det är verkligen jättebråttom, men regeringen har på ett halvår inte ens lyckats ta fram direktiv till utredningen, säger Alterå.

    Miljöpartiets språkrör Amanda Lind är kritisk.

    – Det här är ett svek mot den majoritet svenskar som vill se en ambitiös klimatpolitik. I stället för att ta chansen och investera i Sveriges klimatomställning kör regeringen huvudet i sanden och riskerar nu att behöva lägga pengarna på dryga böter till EU, säger hon.

    Frågan om vad som händer om Sverige skulle bryta mot EU:s klimatlagar är inte helt enkel. Det finns inga överträdelsetabeller för eventuella böter, och EU kommer inte att straffa ett land för att klimatplanen inte ser ut att leda mot uppfyllda mål.

    – Man förminskar problemet om man pratar om böter, säger Ola Alterå.

    Han påpekar att regeringen ofta lyfter näringslivet och EU som ledare i den globala omställningen.

    – Den större frågan är om Sverige ska vara ett land som bidrar till det? Eller ett land som underminerar EU:s ledarskap, och gör det svårare att påverka de stora utsläpparna. Att vi i stället blir en bromskloss, säger Klimatpolitiska rådets kanslichef.

    DN har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

  3. Är väl inte särskilt förvånande. Klimatet är inte en prioritering för regeringen. Valet av miljöminister borde varit nog för att förtydliga det (Hon är säkert kompetent men man ger sällan juniorpolitker tunga uppdrag).

    De flesta av oss som röstat fram regeringen ser inte klimatet som en av de viktigaste frågorna. Åtminstone inte för Sveriges del.

  4. Kan inte regeringen lägga ner detta som är någon form av miljöpartiets egna ”myndighet” för att leka viktigpetter.

    Vi har redan tillräckligt med värdelösa myndigheter så det skulle vara fullt rimligt att lägga ner denna.

  5. Bara att se fram emot fyra-fem graders global upppvärmning i den här takten. Det här är inte alarmism, i den här takten kommer vi få se extrema störningar på samhället under vår livstid. Redan nu går jordbruk och vattenförsörjningen på knäna, det kommer bli mycket värre om bara 15-20år.

    Regeringen vill inte att Sverige gör sin del eller ens leva upp till ingångna avtal, och man vill inte heller börja tillföra resurser för att finnasiera anpassningsåtgärder som skydd mot skyfall och allvarliga värmeböljor.

  6. SanityOrLackThereof on

    EUs direktiv var aldrig realistiska från början, så att de inte kommer uppfyllas får man väl se som ganska självklart. Det är lite som att försöka läsa in en hel termins studier kvällen före slutprovet.

    Sverige gör redan mer än den överväldigande majoriteten av alla andra länder när det kommer till klimatfrågor. Tills alla andra börjar ta sitt ansvar så får det räcka. Vi kan inte förväntas avveckla hela vårt samhälle för klimatets skull när de flesta andra knappt vill lyfta ett finger för det.

Leave A Reply