I Raggar stanno lottando per reclutare una generazione più giovane

https://www.dn.se/sverige/raggarnas-radsla-epa-ungdomarnas-ointresse/

di Naturglas

12 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. Naturglas on

    Raggarnas rädsla: Epa-ungdomarnas ointresse

    VÄSTERÅS. På Summer Meet samlas tiotusentals entusiaster för amerikanska bilar och rockabilly. Raggarkulturen vill inte blandas ihop med epa-ungdomarnas stök och fylla – samtidigt som de tampas med att värva en yngre generation.

    – Ungdomarnas stök är ett problem som vi har över hela Sverige, säger arrangören Klas Brink.

    På fältet i Johannisberg utanför Västerås tillåts endast amerikanska bilar med en årsmodell innan 1977, resterande hänvisas till besöksparkeringen. Där hörs toner av country och blues.

    Men plötsligt överröstas den av musiken från en rostig, ”rövknäckt” bil – en bil där bakdelen tryckts till av en grävskopa så att den nästan släpar i backen. Nu är det artisten Cascada som dånar över gräsfältet.

    Max 200 bilar får tas in till finbilscruisingen och konkurrensen är hård

    ”Ibland måste vi säga nej för att nu har vi för många Ford Mustanger. Andra gånger säger vi nej för att bilen inte håller tillräckligt hög klass”, säger arrangören Klas Brink om finbilscrusingen.

    Det är bara amerikanska bilar gjorda innan 1977 som får stå på den här parkeringen.

    Att ta hand om de polerade amerikanska bilarna har blivit ett allt dyrare intresse.

    Bland besökarna på Summer Meet som vurmar för amerikanska bilar och rockabillykultur märks en distansering mot ungdomens a-traktorer och epadunk.

    – Epa är mer utav en festkultur eller ett rullande vardagsrum. Det är festen som är fokus och inte bilen, säger Johnny Blom från Östanbro, som kör runt med vännen Kenneth Wiklund och sin bonusson i en Cadillac Eldorado Biarritz från 1960.

    Fest är en viktig del i raggarkulturen, säger flera besökare. Men bilen ska komma i första hand.

    Johnnys bonusbarn har gått runt på marknaden och samlat på sig skivor av Eddie Meduza.

    Bilträffen i Västerås har anordnats i olika former sedan 1980-talet och på 2000-talet exploderade intresset. Det finns inga officiella siffror över antalet besökare men vissa år har det kommit 80 000 besökare enligt arrangören, som kallar det ”en av Europas största bilträffar”.

    Västerås Summer Meet har tidigare fått kritik för att kantas av stök och fylla. Klas Brink säger att det inte är värre än andra evenemang men att det finns en grupp, vissa epa-ungdomar, som förstör.

    – De hoppar sönder bilen och vill festa, tjoa och överrösta varandra med musik. Man har inte fattat saker som att man inte ska skräpa ner eller spela hög musik. De tänker inte längre än näsan räcker helt enkelt, säger Klas Brink.

    Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås stad, stämmer in i kritiken.

    – Det finns två delar här, dels finns de som har väldigt fina bilar och sen finns det en svans av epa-kultur, ungdomar som passar på att dricka mycket vid evenemanget, säger han.

    ”Miss Västerås Summer Meet” och ”Coolest Rockabilly Hairstyle” är några av aktiviteterna på programmet. Här tävlar män och kvinnor i utstyrsel och karisma. Arrangören Klas Brink säger att han tycker att båda tävlingar är lika objektifierande. Han beklagar sig dock över att trycket på ansökningarna till kvinnornas tävling är betydligt högre än männens.

    Bland de skinande bilarna, marknadsstånden samt tävlingarna i bästa rockabillyfrisyr och kvinnornas Miss Västerås Summer Meet syns inte många unga ansikten. Flera besökare pratar om att föryngringen av den här typen av raggarkultur avtagit.

    – Man kan väl säga att vi befinner oss i en riskzon för raggarkulturen, säger Johnny.

    Max Appelö och Linnéa Lundberg tycker det är svårt att definiera raggarkulturen för att det finns en sådan bredd inom gruppen.

    Det är främst på bilparaden eller ”crusingen” längs Mälaren som epa-ungdomarna hänger på evenemanget, enligt flera besökare. Beteendet där är också det som kritiserats.

    – När det mörknar kommer ungdomarna fram, säger Max Appelö.

    Han och Linnéa Lundberg äger en grön ”pickis” Chevrolet C20 från 1975. De vill inte kalla gemenskapen här för raggarkultur – de möts i ett intresse för äldre amerikanska bilar.

    – Man lär känna bilen på ett annat sätt, den har en personlighet, säger Linnéa Lundberg.

    Christian från Hamburg tycker inte att det är en riktig sommar om han inte har deltagit i bilparaden i Västerås.

    Christian från Hamburg har besökt Västerås bilträff i 40 år och upplever att antalet bilar på fältet har minskat de senaste femton åren. I år är det bara en tredjedel av mängden som stod på fältet för 15 år sen, enligt honom. En anledning är att yngre inte engagerar sig – kanske på grund av priset.

    – Innan var det här är en hobby för arbetarklassen, nu är det jättesvårt för unga att ha en sån här bil, säger Johnny Blom.

    – De är i fullt sjå att hitta någonstans att bo, fyller kompisen Kenneth Wiklund i från baksätet.

    Arrangören Klas Brink är tydlig med att han inte tycker illa om epa-kultur, samtidigt som han erkänner att det finns en viss splittring mellan grupperna – och att de felaktigt buntas ihop.

    – Man förstör möjligheterna för människor som brinner för det här och vill anordna bilträffar.

    Fakta. Några av aktiviteterna på Summer Meet

    Swapmeet

    Försäljning av bildelar, nostalgiföremål, kläder och annat som hör kulturen till.

    Bilbedömning

    Domare bedömer bilarna i olika klasser – vinnarna får en resa till USA.

    Finbilscruising

    En parad med 200 bilar som får poliseskort genom Västerås City. En speaker uppmärksammar publiken på speciellt utvalda bilar.

    Miss Västerås Summer Meet 2024

    Vinnaren – som utses av en jury – får pryda nästa års träffskylt och diverse andra souvenirer.

  3. Strindberg on

    Dagens ungdom lyssnar hellre på Fröken Snusk än Eddie Meduza 🙁 Var är Sverige på väg?

  4. KoalaMan-007 on

    Breaking news: boomer white trash klagar på unga white trash.

  5. Fancy_Particular7521 on

    Det är bra vi borde låta bilkulturen dö ut. Bilar är verktyg som vi måste använda för deras nyttas skull, inget som man ska använda för nöjes skull. Det borde vara kriminellt att kära bil på fritiden, med hänsyn till koldioxidutsläpp osv.

  6. ironparrot on

    Jaha? Världen förändras. En av de intervjuade hade dock en rätt insiktsfull kommentar. Unga kämpar för att hitta någonstans att bo, då har man inte överskottsenergi i att engagera sig i en gammal raggarbil.

  7. JustLikeHoney on

    Risiga raggarbilar som åkte omkring och spelade hög musik var ett problem långt innan epa-ungdomarna eskalerade det hela, de som bryr sig om finbilar har alltid varit i minoritet mot de som gillar att beter sig som drägg så känns som att de kastar sten i glashus…

  8. Unique_Prior_4407 on

    Konstigt när det billigaste vraken till raggarbilar börjar på 50k, och kostar en mindre förmögenhet i drift och underhåll

  9. Sometimesiworry on

    Som att raggare inte på åkte runt och svinade i gamla Volvo 240 och var allmänt störande på samma vis dagens ungdomar är.

Leave A Reply