5 Comments

  1. ilovecpp22 on

    Privata hyresvärdar i Stockholms län och på Gotland vill höja hyran med upp till 15,4 procent från och med nästa år. “Ett helt orimligt krav,” säger Susanne Sjöblom, ordförande, Hyresgästföreningen region Stockholm.

    Hyresförhandlingarna om 2025 års hyror har startat rekordtidigt. Organisationen Fastighetsägarna Stockholm har gått ut och krävt att hyran höjs med upp till 15,4 procent från och med 1 januari nästa år.

    Fastighetsägarna Stockholm representerar de privata hyresvärdarna i Stockholms län och på Gotland.

    Kravet som i dagsläget berör cirka 60 000 lägenheter kommer två månader tidigare än normalt och är också mycket högre än tidigare.

    För 2024 kom Fastighetsägarna Stockholm med rekordkravet på 12 procent i hyreshöjning. Höjningen landade på 5,8 procent efter beslut av en särskild skiljeman.

    Men nu kräver Fastighetsägarna Stockholm alltså en ännu högre hyreshöjning för 2025.

    Fastighetsägarna Stockholm motiverar det skyhöga kravet på upp till 15,4 procent med att hyresvärdarnas kostnader ökat för vatten, värme, sophämtning, underhåll och lån.

    Organisationen hänvisar till att de vill påbörja förhandlingarna med Hyresgästföreningen redan nu för att ha hyresnivåerna klara till årsskiftet och undvika retroaktiva hyreshöjningar.

    Hem & Hyra har sökt Fastighetsägarna Stockholms förhandlingschef Nathalie Brard men hon har inte gått att nå på telefon. Hon skriver i ett mejlsvar att många hyresgäster säkert reagerar negativt på hyreskravet som de ställer, men att andra förhoppningsvis har en förståelse för att kostnader måste kunna täckas.

    På frågan om hon tror att de kommer att få igenom en höjning på upp till 15,4 procent svarar hon att de i ett första steg presenterar sina krav utifrån kostnaderna. Sedan handlar det om att hitta en förhandlingslösning som fungerar för bägge parter.

    Hyresgästerna har det redan tufft ekonomiskt – hur ska de klara en sådan höjning som ni kräver?

    – Hyresgäster har kommit betydligt lindrigare undan de senaste årens kostnadschock än de som äger sitt eget boende. Hyresvärdarna har burit kostnader. Vill vi ha många och väl underhållna hyresrätter även i framtiden måste kostnaderna fördelas på ett rimligare sätt, skriver Nathalie Brard i ett mejlsvar.

    Vad vill ni säga till de hyresgäster som känner oro för att inte ha råd att bo kvar i sina hem?

    Tyvärr har kostnaderna för att förvalta hyresrätter stigit mycket kraftigt under de senaste åren. Ska hyresrätten överleva som boendeform måste tyvärr även hyran höjas.

    När det gäller hushåll som inte skulle klara de höjningar som Fastighetsägarna kräver så måste det offentliga träda in, menar Nathalie Brard.

  2. MarbledCats on

    Säkert också lägenheter som är 70 år gamla med ingen ljudisolering

  3. Ok_Emergency_6886 on

    Bara 15%? Mvh bolånekollektivet med 200% ökad kostnad.

  4. ActionNorth8935 on

    “Det offentliga måste kliva in” jo man tackar. Antar att det plötsligt är ok med lite högre skatt när det hamnar i deras egna fickor.

  5. Holkmeistern on

    Känns som att de enda kostnaderna som hålls konsekvent låga är kostnaderna för arbete. Jag känner iaf ingen som fått mer än 5% löneökning de senaste åren.

Leave A Reply