Presto sarà vietato chiedere informazioni sullo stipendio attuale al colloquio di lavoro

https://www.dn.se/ekonomi/snart-forbjudet-att-fraga-om-nuvarande-lon-pa-arbetsintervjun/

di Naturglas

10 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. Naturglas on

    Snart förbjudet att fråga om nuvarande lön på arbetsintervjun

    Skillnaden mellan män och kvinnors löner är fortfarande påtagliga, trots att trenden minskar över tid. I fjol låg den genomsnittliga månadslönen för en kvinna på 37 800 kronor medan den för en man var 42 000 kronor.

    Lönegapet mellan kvinnor och män är fortfarande för stort. Det menar EU som vill förbättra situationen genom ett nytt direktiv som innebär flera nya lagändringar på svensk mark.

    – Det handlar om att jämna ut informationsläget mellan arbetsgivare och arbetstagaren, säger Erik Adell Hellström på Arbetsmarknadsdepartementet.

    Har du någon gång fått frågan om vad du tjänar i dag på en arbetsintervju? Det kan inte bara vara en jobbig fråga att få. Den kan dessutom bidra till att den som redan har en ofördelaktig lön stannar på en lägre nivå.

    Snart är det inte längre tillåtet.

    Ett nytt direktiv vill minska lönediskrimineringen inom EU genom att öka insynen i lönesättningen.

    Bakgrunden är vad som ibland benämns som det ”oförklarade lönegapet”. Trots att lönediskriminering mellan könen sedan länge är förbjudet i EU visar statistik att män i genomsnitt tjänar 13 procent mer än kvinnor. På lång sikt bidrar det till att kvinnor får en sämre livskvalitet, att risken för fattigdom är högre och att de har mindre att leva på när de går i pension.

    – Kommissionen har sett att det fortsatt funnits ganska stora, ofördelaktiga skillnader i flera EU-länder. Deras analys är att en stor förklaring är att man inte har tillräcklig insyn i lönesättning från arbetstagarens perspektiv, säger Erik Adell Hellström, kansliråd på Arbetsmarknadsdepartementet, som arbetar med implementeringen av direktivet i Sverige.

    – Det handlar om att jämna ut informationsläget mellan arbetsgivare och arbetstagaren och få en symmetri i informationen för en bättre förhandling, fortsätter han.

    Löneskillnader i Sverige

    Löneskillnaden mellan kvinnor och män är 10 procent, enligt siffror för 2023 från Medlingsinstitutet.

    Kvinnors genomsnittliga månadslön år 2023 var 37 800 kronor och männens 42 000 kronor.

    Mellan 2022 och 2023 ökade löneskillnaderna mellan könen med 0,1 procentenheter. I ett längre perspektiv minskar dock gapet. Mellan 2005 och 2023 minskade löneskillnaderna med 6,4 procentenheter. Sedan 2019 står processen i princip stilla.

    En viktig förklaring till att kvinnors och mäns genomsnittslöner skiljer sig åt är att arbetsmarknaden är könsuppdelad: kvinnor och män arbetar i stor utsträckning i olika yrken och dessa yrken har olika lönenivåer. Beaktas skillnader i yrkesval, ålder, utbildning och överenskommen arbetstid återstod år 2023 en oförklarad skillnad mellan könen på 4,8 procent.

    Källa: Medlingsinstitutet

    Förslaget ska stärka individens makt gentemot arbetsgivaren på flera nivåer. Utöver förbud om att fråga om den jobbsökandes nuvarande lön så blir det även obligatoriskt att informera om ingångslönen eller löneskalan för den utannonserade tjänsten. Det ska ske antingen i jobbannonsen eller före intervjun.

    När en person har fått ett jobb har den rätt att få veta hur de genomsnittliga lönenivåerna ser ut uppdelat efter kön för de som utför lika eller likvärdigt arbete.

    – Du ska få veta lönespannet redan innan du löneförhandlar så att du inte hamnar i sämre sits. I praktiken kommer arbetsgivare behöva anpassa sig på flera sätt i början av rekryteringsprocessen, säger Erik Adell Hellström.

    Det blir obligatoriskt för alla arbetsgivare att genomföra en årlig lönekartläggning som kommer innehålla fler delar än i dagsläget. Har arbetsplatsen fler än 100 anställda ska informationen även delas med en ansvarig myndighet, som av en utredning föreslås bli Diskrimineringsombudsmannen.

    Direktivet innebär även att det blir lättare för den som utsatts för lönediskriminering att få ersättning. Bevisbördan har traditionellt lagts på arbetstagaren, men nu blir det upp till arbetsgivaren att bevisa att den inte brutit mot reglerna om den inte gett rätt information till arbetstagarna.

    – Eftersom det kommer att finnas mer data om lönesättningen kommer det att förbättra bevisläget för den som anser att den utsatts för diskriminering, säger Erik Adell Hellström.

    Bland annat arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har kritiserat förslaget och menar att det kan vara ett hot mot den svenska modellen, där arbetsgivare och företrädare gemensamt kommer överens via kollektivavtal.

    – Både tidigare och nuvarande regering har uttryckt en oro för att det finns en potentiell negativ påverkan på parternas möjlighet att bibehålla den svenska lönemodellen. Varje gång man lagstiftar bort en del av handlingsfriheten, desto mindre utrymme får parterna för att förhandla. Den utredning som tagit fram förslag på hur direktivet ska genomföras har haft i uppdrag att föreslå anpassningar så att det fungerar med den svenska förhandlingsmodellen i så stor utsträckning som möjligt. Nu återstår det att se hur stor effekten blir.

    I maj färdigställdes en statlig utredning som nu skickats på remiss. Därefter väntar Arbetsmarknadsdepartementet slutliga arbete med att förbereda direktivet för svensk lagstiftning. Den nya lagstiftningen ska träda i kraft den 1 juni 2026.

    EU:s lönetransparensdirektiv

    Direktivet vill stärka principen om lika lön för lika arbete för kvinnor och män genom nya EU-regler om insyn i lönesättningen. Det antogs i maj 2023 och ska vara genomfört senast juni 2026.

    Här är några av reglerna:

    Arbetsgivare får inte längre fråga den arbetssökande om dess nuvarande lön.

    Arbetsgivare måste informera om ingångslönen eller löneskalan för den utannonserade tjänsten, antingen i jobbannonsen eller före löneförhandling sker.

    Arbetsgivare får inte förbjuda arbetstagare att berätta om sin lön genom till exempel sekretessavtal.

    Anställda personer har rätt att få information om bestämmelser och praxis som styr lönesättningen och på begäran få information om genomsnittliga lönenivåer, uppdelad efter kön, för kategorier av anställda som utför lika eller likvärdigt arbete.

    Arbetsgivare ska genomföra en årlig lönekartläggning. Om de har fler än 100 anställda är de skyldiga att dela informationen med en ansvarig myndighet.

    Arbetsplatser med en löneskillnad på mer än 5 procent mellan könen, som inte kan motiveras av objektiva och könsneutrala kriterier, behöver vidta åtgärder i form av en gemensam lönebedömning i samarbete med arbetstagarnas företrädare.

    Arbetstagare som har utsatts för lönediskriminering på grund av kön kan få kompensation, inklusive full ersättning för utebliven lön.

    Källa: Insyn i lönesättningen i EU

    https://www.consilium.europa.eu/sv/policies/pay-transparency/

  3. PromptStock5332 on

    Är det en vanlig fråga? Har aldrig fått den, och om jag hade fått den så hade jag bara ljugit…

    Märkligt förslag

  4. Hiplobbe on

    Jag tycker det är dåligt att lagstifta, i mitt egna fall har jag använt denna fråga som en rödflagga att bolaget kommer förmodligen köra över en rätt rejält.

  5. Det är inte alls konstigt att kvinnor i genomsnitt tjänar mindre. De är naturligt mindre riskbenägna än män. Den genomsnittliga kvinnan väljer att stanna kvar i sin trygga anställning istället för att söka nya jobb och kräva högre lön. Högst lön får de som är mer riskbenägna och hoppar mellan jobb för att få upp lönen.

    Kvinnor väljer heller inte riskfyllda jobb. Riskfyllda jobb ger bättre betalt just eftersom man riskerar mer.

  6. Har aldrig fått frågan. Antog att om de var intresserade kunde de kolla på ratsit.

  7. Der är väl bara att inte svara på frågan?!

    På samma sätt som att man INTE svarar på vad man förväntar sig i lön utan att arbetsgivaren säger något först.

  8. Used-Personality1598 on

    Är inte det där 100% tandlöst i Sverige? Min inkomst från förra året är ju offentlig uppgift som vem som helst kan hämta ut.

  9. CrazyDiamondQueen on

    Tycker det som framförallt är bra är dessa två:

    > Arbetsgivare måste informera om ingångslönen eller löneskalan för den utannonserade tjänsten, antingen i jobbannonsen eller före löneförhandling sker.

    Äntligen, men kommunicera det för helvete i annonsen. Jag tänker inte slösa min egen tid på att gå igenom en lång intervjuprocess för att sen få veta att ni inte har råd med mig.

    > Anställda personer har rätt att få information om bestämmelser och praxis som styr lönesättningen och *på begäran få information om genomsnittliga lönenivåer, uppdelad efter kön, för kategorier av anställda som utför lika eller likvärdigt arbete.*

    Denna är bara bra, data skadar ingen. Mycket lättare att argumentera för att jag åtminstone ska ha samma lön som alla män i mitt team som underpresterar.

    Och ni som i tråden grinar om att artikeln nämner ett lönegap, vore det så jobbigt ifall era kvinnliga kollegor som gör samma jobb tjänade lika bra som er själva?

Leave A Reply