Jas Gripen in Thailandia – forse

https://www.expressen.se/nyheter/varlden/gripen-har-god-chans-att-vinna-flygduell-mot-f-16/

di KorvMedBros

8 Comments

  1. Snabelpaprika on

    Tydligen viktigt att låta Thailands flygplan komma till tals i frågan. Eventuellt så har artikelförfattaren tänkt skriva flygvapen. Men varför ska vi läsa en artikel som inte ens artikelförfattaren försökt läsa?

  2. Reinmaster101 on

    Thailand använder ju redan Gripen C sedan flera år, är ju ganska rimligt att fortsätta med samma leverantör och flygplanstyp om man ska köpa in nya. Får verkligen hoppas Thailand väljer att göra det!

    Edit: Hoppas inte Thailand kommer föreslå att få betala en delmängd av kostnaden i kyckling igen bara.

  3. >Saabs stridsplan Jas Gripen har goda chanser att vinna en duell mot amerikanska F-16.

    Det kommer inte hända. Det är synd att så få här i Sverige förstår att USA försöker döda svensk flygplansindustri för att bli av med en konkurrent och tvinga Sverige att förlita sig på USA för att kunna ha ett modernt flygvapen, i stället för att utveckla ett inhemskt flygvapen.

    Ungefär 80% av alla komponenter i Saab 39 Gripen är antingen licenstillverkade amerikanska komponenter eller direkt importerade från USA. När USA konkurrerar mot Sverige om kontrakt brukar de alltid använda maffiametoder för att vinna. Thailand kommer inte vara ett undantag, de kommer snart få höra att om de mot förmodan skulle välja att köpa Gripenplan kommer alla reservdelar bli försenade med flera månader eller år, så deras Gripenplan kommer bli världens dyraste pappersvikter, varpå Thailand kommer välja F-16 i stället.

  4. Fanastik on

    Det bästa valet om man står mot en överväldigande fiende.. punkt slut.

    Det vet nog Thailand om såvida dom inte korrumperat beslutet.

  5. fiendishrabbit on

    Från ett rent prestanda-perspektiv så hade det varit skandal om Gripen inte vinner.

    F-16 är inne lite på sista sucken, ett budgetplan som är mer kalla kriget än anpassad till modern luftkrigföring (med alla de innovationer som gjorts inom sensorer, störmedel, missiler och informationsnätverk) medans Gripen E är ett toppmodernt plan för nationer som inte känner att de kan lita på att få NATO i ryggen, specialbyggt för precis den typen av krigföring som Ukraina har hållit på med de senaste två åren (asymmetrisk krigföring mot en motståndare som Ryssland. Eller Kina, vilket är mer relevant för Thailand).

    Precis som Thailand så har Sveriges luftförsvar också uppdraget att skydda en lång och annars såbart kustområde, och har vapnen och sensorerna för att göra det jobbet.

  6. bjartrfjolnir on

    Lite kul kuriosa är att Thailand vid förra köpet sägs ha begärt att delbetalning för Jas skulle ske med 80 000 ton fryst kyckling.

    > I flygvapenaffären med Thailand som till slut togs hem av svenska Jas, så krävde Thailand bland annat att 80.000 ton kyckling skulle ses som en delbetalning. Det skriver nyhetsbyrån Reuters och citerar ett Wikileaksdokument som kommer från amerikanska ambassadrapporter.

    https://www.dn.se/ekonomi/thailandkrav-fryst-kyckling-mot-flygplan

Leave A Reply