Maia Sandu vincerebbe le elezioni, ma non al primo turno

https://www.dw.com/ro/maia-sandu-ar-c%C3%A2%C8%99tiga-alegerile-dar-nu-din-primul-tur/a-69685866?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1drV7xY5wJMhGQFOcjjh8pwNRkxWTR9zjNd0404VMVoqBv61uLv8o4si0_aem_AQ47z7nBmYdthe1_d4ymNA

di Gon_Egg

4 Comments

  1. vladgrinch on

    Serios!? Dar chiar se astepta cineva sa poata castiga din primul tur dupa 4 ani de mandat in care s-au succedat o gramada de crize la nivel mondial, european si local, toate afectand mai mult sau mai putin R. Moldova si standardul de viata al populatiei? Criza sanitara generata de Covid, criza economica care a urmat, criza inflationista, criza preturilor, taierea gazului rusesc, etc, etc, etc. E evident ca desi nu ea le-a creat, toate aceste crize si urmarile lor i-au fost puse in carca de catre mai toate celelalte partide. Asta iti erodeaza din imagine si increderea pe care o are populatia in tine.

    Apoi intotdeauna imediat dupa prima alegere esti la un maxim de suport in societate, pentru ca toti se asteapta ca o sa faci schimbari uriase peste noapte (asteptari profund nerealiste ale alegatorilor, incurajate partial si de niste promisiuni nerealiste facute in campanie) dupa care an de an acest suport se diminueaza. Daca nu a castigat nici prima data din primul tur, e destul de evident ca nu exista sanse sa castige din primul tur a doua oara cand nu mai are o imagine fresh, nu mai are luxul de a veni din opozitie si a se limita la a arata cu degetul ce nu au facut bine cei de la guvernare, ci vii de la guvernare si trebuie sa-ti aperi mandatul si sa explici de ce nu ai facut cutare si cutare desi ai promis.

    Apoi exista unele nemultumiri care sunt destul de intemeiate. PAS a demonstrat ca nu are suficiente cadre si destul de bine pregatite pentru a guverna cat mai eficient (nu ca altele ar avea, dar acum e PAS la guvernare), Deci Maia Sandu nu a beneficiat pe deplin de suportul unui guvern loial. Ba chiar prestatia slabuta a guvernului i-a stirbit si ei din imaginea publica. Pe partea de justitie s-a inregistrat un esec destul de evident (oricat ar incerca unii sa cosmetizeze situatia de fapt), pe partea de economie nu preau au fost idei si rezultate deosebite, pe partea de securitate interna (politie, servicii secrete, etc.) exista multa nesiguranta si actiuni ineficiente. Singurul domeniu in care putem vorbi de rezultate foarte bune este cel de politica externa si apropiere de UE. Desi daca e sa fim corecti, fara conjunctura favorabila a razboiului din Ucraina, suportul Romaniei, etc., R. Moldova nu ar fi inceput vreo negociere de aderare la UE nici peste 10 ani de acum inainte, indiferent cat de buna ar fi fost imaginea Maiei Sandu in vest.

    In plus, desi unora nu le va placea ce voi spune acum, adevarul este ca referendumul pentru aderarea la UE, care nu era absolut deloc necesar si care nu s-a tinut in majoritatea statelor care sunt deja membre ale UE, a fost gandit si plasat in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale tocmai pentru a o ajuta pe Maia Sandu sa-si asigure un al doilea mandat cat mai usor si sigur cu putinta. Daca echipa de experti politici, sociologi, etc. de pe langa Maia Sandu, ar fi crezut ca exista vreo sansa sa castige alegerile prezidentiale din primul tur, nu ar fi recomandat tinerea acestui referendum deodata cu alegerile prezidentiale si cel mai probabil nu ar fi recomandat organizarea unui astfel de referendum. In concluzie, in opinia mea e destul de evident ca Maia Sandu va obtine un al doilea mandat, dar mult mai greu decat prima data. si titlul DW este unul stupid.

  2. theanxioussnail on

    Femeia asta va baga single handledly Moldova in UE.

    Merita un vot urias inca din primul tur.

    Pana sa zica careva ca razboiul din Ucraina a ajutat o – Georgia e praf si bâtă la capitolul asta

Leave A Reply