La Svezia sta diventando più stupida a causa di tutti gli inglesi

https://www.expressen.se/ledare/sverige-blir-dummare-av-all-engelska/

di look_at_yalook_at_ya

7 Comments

  1. Embarrassed-Board461 on

    Det har alltid varit en hörnsten i det mångkulturella bygget att utplåna språket.

  2. Jag hade tänkt skriva en lite längre kommentar om att det som nog behöver bli bättre först och främst är att helt enkelt se till att de unga i samhället har något svenskt att kolla på.

    Jag minns att när jag var yngre så dubbades alla barnprogramen och filmerna till svenska, även dom som var för lite äldre barn. Nu så verkar det dock som att allting för 11 åringar eller äldre är på engelska med svensk text.

    “I grundskolan behöver bara 50 procent av undervisningen ske på svenska, på gymnasiet ynka 10 procent (på svensklektionerna, nämligen)” men detta ser ju ut som något som uppenbart måste förändras, gärna så snart som möjligt. Hade ingen aning om att det var på detta viset.

  3. OscarLiii on

    Faktum är att vi är mer rationella när vi tänker i andra språk, och fattar bättre beslut.

    Men kunskaperna i svenska tycks bli allt sämre.

  4. TurboSpermWhale on

    Märklig artikel. De svenska uttryck som artikelförfattaren är rädd att vi ska förlora kommer ju i så fall bytas ut mot engelska motsvarigheter.

    Eller menar artikelförfattaren att ens IQ sjunker om man pratar engelska istället för svenska? Låter tveksamt.

  5. Ser inte varför någon skulle vara dummare av att inte kunna svenska. Du har betydligt mer nytta av att lära dig engelska och tyska/spanska/kinesiska/franska än att bli bättre på ett språk som 10 miljoner människor pratar. Om man pluggar på högre nivåer, läser böcker, vill självstudera på internet eller vill lyckas i arbetslivet så är det betydligt viktigare att kunna bra engelska och gärna ett annat internationellt språk.

  6. urkan3000 on

    Framtiden för svenskan blir nog ungefär som på Filippinerna, där Taglish är ett stort fenomen. Dvs en blandning, kodväxling, mellan Svenska och engelska. Jag har redan hört rätt extrema fall, där folk smyger in engelska fraser helt omotiverat i när på varje mening.

    Utvecklingen för att stoppa detta skulle nog startat för 20-30 år sen, men eftersom svensk kultur i princip kontinuerligt töntstämplats (av svenskar) så är det nog kört.

Leave A Reply