L’America è molto più avanti dell’Europa in termini di prosperità: riusciremo mai a recuperare il ritardo?

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/amerika-ligt-qua-welvaart-mijlenver-voor-op-europa-gaat-de-inhaalslag-er-ooit-komen~b1db89a3/

di moldyman_99

12 Comments

  1. Aquabloke on

    Wij hebben een hoger BBP per hoofd van de bevolking dan de Verenigde Staten. 5 andere Europese landen ook. Dat is meestal de graadmeter voor welvaart.

    Gemiddeld zou de VS wel voor liggen op Europa maar dat was na de tweede wereldoorlog toch ook zo? En ik denk dat Noord Europa ongeveer gelijk zit aan de VS.

  2. jongetjejoost on

    Welvaart op ramkoers is geen wel varen.
    Meer is niet beter, een veel is niet genoeg.

  3. robidaan on

    Getal is grooooot dus beterrrrr

    Maar meneer zo simpel werkt dat niet

    Groooooot getaaaaallll

  4. moldyman_99 on

    Willen mensen het artikel gaan lezen voordat ze met onzin gaan reageren? Er staat gewoon een link in de comment waardoor je de paywall kan omzeilen.

    Ik ga niet op iedereen reageren die niet de moeite neemt om het artikel te lezen en flauwe onbenullige opmerkingen achterlaat.

  5. SaguaroVanOranje on

    Ik heb vijf jaar in Arizona gewoond, een van de armste staten. Ik ben gaan geloven dat als je bij de rijkste 10% van het land hoort, dan woon je misschien wel beter in Amerika . Grotere huizen, grotere auto’s en zo veel meer ruimte om je heen. En je hoeveelheid geld geeft je ook een bepaalde status waardoor je al snel een lokale miniberoemdheid wordt alleen door rijk te zijn. En dan wordt je ook echt goed behandeld. Ik kan allerlei namen van rijke families in Arizona opnoemen omdat iedereen het daar constant over had. Terug in Nederland kan ik niet een naam van een “steenrijke” familie verzinnen uit mij geboortestad. Er is veel welvaart in Amerika, maar het is anders verdeeld dan in Europa.

    Als je bij de andere 90% hoort zit je beter in Nederland. Met name door de goede pensioenregeling en het feit dat zorg en studie niet zo duur zijn. En het feit dat mensen die niet rijk zijn zich in Amerika niet zoveel vrije tijd kunnen veroorloven (Arizona: 5 of 7 wettelijke vakantiedagen per jaar. Dit verschilt per staat. Ohja, als je ziek bent gaat een ziektedag wel van je vakantiedagen af. En je hebt pas vanaf je tweede jaar dienstverband recht op vrije dagen. Geen vrij in je eerste jaar).

    (even geen rekening ermee houdend in wat voor land je wilt wonen. Misschien ben je wel heel rijk maar vind je Nederland alsnog heel chill.)

    Edit: nog wat ervaringen toegevoegd.

  6. AspiringTenzin on

    En wat ziet de gemiddelde Amerikaan terug van die welvaart? Zelfs als ik met vrienden in dezelfde beroepsgroep (IT) praat: continu overwerk, een derde van de vakantiedagen, permanent piketdienst, losgeslagen managers, klanten die veel meer dan hier als koning behandeld moeten worden.

    Nee, dank u. Ik heb het een jaar volgehouden daar. Ze mogen hun salaris houden.

  7. Adorable-Database187 on

    Alsjeblieft niet, geef mij maar de iets mindere welvaart waarbij mensen niet bang hoeven te zijn hun verzekering te verliezen als ze hun baan kwijt raken.

    Enne als rusland op zou willen houden met zinloos oorlogje voeren zou dat ook een goedkopere leverancier van grondstoffen op laten leven.

    Denk eens na wat energie zou kosten als we een bevriende leverancier, hadden a la Ukraine die zich geen zorgen hoefde te maken over of ze morgen nog leven.

  8. Ik vind het een interessante keuze van de Volkskrant om een artikel wat alleen maar over (macro)economie gaat het woord Welvaart in de titel te geven.

    Ja; de ‘economie’ van de VS ligt misschien voor, maar met geen mogelijkheid is de mediane welvaart hoger dan in NL. Als je in de VS niet een gezonde 10% er bent, heb je nu of in de nabije toekomst echt hele grote problemen.

  9. palcatraz on

    Defineer welvaart. Als ik ziek wordt, kan ik gewoon naar de dokter want zorgsysteem. Toen mijn vader ineens veel moeite had met slikken en een slap gezicht had konden we zonder kopzorgen (financiële dan wel) een ambulance bellen. Nu, enkele weken en een hoop medicijnen verder en de enige rekening is het eigen risico.

    Ja, Amerikanen werken meer. Maar dan vooral omdat een groot deel van hen twee, dan wel niet drie banen nodig heeft om rond te komen. En dan maar hopen dat niks gebeurt op het werk want als werknemer heb je er weinig rechten.

    Ik weet dat het hier niet allemaal koek en ei is. Er is veel wat beter kan. Maar de focus op alleen welvaart gerekend in geld is idioot.

  10. Strydertje on

    Kan iemand mij vertellen waarom we altijd moeten blijven groeien? Is het niet ook gewoon prima om eens qua welvaart een tijdje op hetzelfde niveau te blijven? Ik snap die constante schreeuw om “Meer! Meer! Meer!” niet.. Maar goed, ik zal me snel verplaatsen naar r/communism

  11. BasKabelas on

    Ik heb een half jaar in Colorado gewoond – een gemiddeld tot rijke staat met best veel hele rijke inwoners die vanuit dure steden naar de natuur zijn verhuisd. Ja, de rijkste 20% zit er zeker warmer bij dan de tegenpool in Europa. Echter, de onderste 30% heeft het heel veel zwaarder. Armoede daar is een stuk anders dan armoede hier. Hier heb je enigszins functionerende sociale vangnetten, daar beland je gewoon in no-time op de straat zonder enig perspectief op verbetering.

    Een interessantere statistiek zou een gecorrigeerd besteedbaar inkomen (wat kan je allemaal kopen van wat je overhoudt nadat je aan je standaarduitgaven hebt voldaan). Je zal bij de top 20 en bodem 30 een vergelijkbaar resultaat zien, maar rond de mediaan ben ik ervan overtuigd dat Nederlanders het een stuk beter hebben. Maar goed, dat krijgt natuurlijk minder kliks.

Leave A Reply