Olle Burell, come si chiama, sembra indossare una sorta di insegne, che credo siano chiamate catena di uffici. La testa al centro della catena sembra rappresentare Sant’Erigo. Qualcuno sa che tipo di catena è questa, quando è stata realizzata e perché esiste?

https://i.redd.it/6uqcwg7onbed1.jpeg

di not_a_stick

6 Comments

  1. Jobbade som guide på stadshuset för länge sedan, vill minnas att ämbetskedjan var en gåva från en annan stad som jag dock inte minns vilken (Möjligen Köpenhamn). Om du är nyfiken kan du alltid ringa visningsenheten och fråga, de har säkert den infon.

    Borgmästare finns inte i Sverige så praxis den ganska hattigt. Nuförtiden är det Finansborgarrådet (kommunstyrelsens ordf) som kallas ”mayor” och Borgarråden inkl oppositionsborgarråd (kommunstyrelsens ledamöter) ”vice mayors” i internationell kontext. Kring åren när Bo Bladholm och Margareta Björk var kommunfullmäktiges ordförande fanns det vissa som ville få till det att denne ämbetshållare som då har den feta kedjan över axlarna skulle kallas för ”Lord Mayor of Stockholm” (lol). En riktig bastard eftersom det varken är jämförbart med anglosaxiska ceremoniella Lord Mayors eller Danska/Tyska konceptet med överborgmästare, som förvisso också översätts till ”Lord Mayor” men som närmast motsvarar Finansborgarrådet i Stockholm / kommunstyrelsers ordf i svenska kommuner.

    Det hela är mest en patetisk rest av tiden när Stockholm hade särställning i att staden hade ”sin egen” landshövding för endast Stockholms kommun (Överståthållarämbetet), vilken tidvis också var ordförande i kommunfullmäktige.

Leave A Reply