La fogna non mente: il consumo di coke ad Amsterdam e Utrecht è triplicato in dieci anni

https://decorrespondent.nl/15479/het-riool-liegt-niet-cokegebruik-in-amsterdam-en-utrecht-is-in-tien-jaar-tijd-verdriedubbeld/d38d2532-8f11-01e4-1052-72e837b6a02e

di Chronicbias

7 Comments

  1. Chronicbias on

    “Maar hoe hard is het gebruik van cocaïne en MDMA nou écht toegenomen in Nederland? En hoe verhouden deze cijfers zich tot die in andere landen?

    Voor het antwoord op die vragen heb ik de gegevens van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving over resten cocaïne en MDMA [Bron](https://www.euda.europa.eu/publications/html/pods/waste-water-analysis_en) in rioolwater van de afgelopen tien jaar onderzocht
    Volgens het Trimbos-instituut geven deze cijfers een betrouwbaar beeld van de totale consumptie.
    Trimbos-instituut: ‘Rioolwateronderzoek drugs’ [Bron](https://www.trimbos.nl/kennis/drugs/feiten-cijfers-drugs-alcohol-roken/rioolwateronderzoek/)

    In Amsterdam gaat het bij cocaïne niet om luttele procenten, maar om een verdrievoudiging. ‘Het rioolonderzoek toont dat er in Amsterdam op zondagen (dus inclusief de zaterdagavond na middernacht) voor elke 1.000 inwoners gemiddeld zo’n 100 lijntjes worden gesnoven.’ ‘Dat zegt overigens niet alles over het aantal gebruikers – het zouden in theorie twintig inwoners per duizend kunnen zijn die ieder vijf lijntjes snuiven.’ [Link](https://archive.ph/EIiMD)

    ‘Ondertussen is het MDMA-gebruik in Amsterdam ook meer dan verdubbeld. Natuurlijk: de hoofdstad zou een uitzondering kunnen zijn, met al die hardwerkende expats en advocaten op de [Zuidas](https://www.drugsenuitgaan.nl/nieuws/cocaine-de-champagne-van-de-amsterdamse-zuidas#:~:text=700.000%20Nederlanders%20hebben%20wel%20eens,Monitor%20van%20het%20Trimbos%2Dinstituut.) en de hordes toeristen in het centrum.

    Maar ook in Utrecht is het cocaïnegebruik meer dan verdrievoudigd, al is het MDMA-gebruik daar ‘slechts’ met 40 procent toegenomen.’

    ‘Gaat het in Nederland harder dan in andere landen? Overal in Europa neemt het gebruik van cocaïne en MDMA toe, maar op weinig plekken gaat het zo snel als hier. In 2013 stond er nog geen enkele Nederlandse stad in de top vijf van negentig steden in het onderzoek. Nu bezetten we maar liefst drie (!) van de vijf plekken, met Amsterdam, Leeuwarden (ja, echt) en Rotterdam. (Sommige verslavingsdeskundigen zien mogelijke verklaringen in relatief veel studenten en veel arme wijken.
    NRC: [‘Leeuwarden behoort tot de Europese top drugsgebruik: “De dealers zijn hier sneller dan flitsbezorgers”‘](https://archive.ph/uxZKD)) .

    Wat weten we over het profiel van de consumenten? Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn twintigers de grootste groep gebruikers van drugs anders dan cannabis. Mannen gebruiken aanzienlijk vaker dan vrouwen, en hoogopgeleiden gebruiken tweeënhalf keer zo vaak als laagopgeleiden. Bron: [CBS: ‘Drugsgebruik en (mentale) gezondheid’](https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/statistische-trends/2023/drugsgebruik-en-mentale-gezondheid/bijlagetabellen)

    Of deze toename een probleem is, en hoe we hiermee moeten omgaan, daarover verschillen de meningen. Maar één ding is duidelijk: de toename is inderdaad explosief – de alarmerende koppen kloppen.

  2. Despite55 on

    En maar wegkijken voor het feit dat ze de internationale drugscriminaliteit financieren.

  3. Denvercoder8 on

    De headline is wel weer een beetje sensatie maken. 2013 lijkt een outlier geweest te zijn, met een waarde die 40% lager ligt dan de waarden uit 2012 en 2014. Ook denk ik, omdat de dataset maar één inwoneraantal voor Amsterdam noemt, dat er geen rekening gehouden is met inwonersgroei (16% sinds 2012 voor gemeente Amsterdam). Als je voor beide corrigeert is de stijging in Amsterdam t.o.v. 2012 “slechts” 60%.

  4. Ecstatic-Date-2556 on

    En dat terwijl ik er al zeker 10 jaar niet meer woon 😎

Leave A Reply