Chiede un cessate il fuoco in svedese, ma chiede che la guerra continui in arabo

https://www.sydsvenskan.se/2024-07-24/kraver-eldupphor-pa-svenska-men-uppmanar-till-fortsatt-krig-pa-arabiska/

di Polemik

5 Comments

  1. Tusentals demonstrerar regelbundet på Malmös gator, med krav om eldupphör i Gaza och med kritik mot Israel.

    Men Sydsvenskans granskning visar att tonen hårdnar när ledande röster talar på arabiska, med uppmaningar till terrorstöd och fortsatt krig. Arrangörerna tar avstånd, men betonar att det är svårt att stoppa någon som dyker upp med en egen megafon.

    – Hyllning till Izz ad-Din al-Qassam-brigaderna, ropar en man i megafon på Möllevångstorget omringad av hundratals demonstranter.

    Slagorden är på arabiska. På sig har demonstranterna palestinasjalar och de flaggar med Palestinaflaggor. De har just tågat från Gustav Adolfs torg till Möllevångstorget.

    Det har gått över 100 dagar sedan demonstrationerna i Malmö började och tusentals personer är på plats. Det är en söndag och det har just hunnit bli vår i Malmö.

    Brigaderna de hyllar är terrorstämplade Hamas militära gren. Det är Izz ad-Din al-Qassam-brigaderna som står bakom terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023, som dödade 1 200 personer, många av dem civila. Folkmassorna skanderar efter mannen på arabiska men blir avbrutna av hans nya slagord.

    – Vi accepterar inte en fredlig lösning. Det accepterar vi inte. Haifa och Jaffa tillhör vår mark, ropar mannen på arabiska.

    Folkmassorna upprepar.

    – Älskade Abu Obaida, slå och förstör Tel Aviv, fortsätter en annan person som tar över megafonen.

    – Sätt svärdet mot svärdet, vi är Mohammed Deifs män, ropar en kvinna och folkmassorna upprepar.

    Abu Obaida är talespersonen för Izz ad-Din al-Qassam-brigaderna och syns ofta i arabiska medier som Al Jazeera. Mohammed Deif är militär ledare för Hamas militära gren.

    – Hela världen står med Hamas. Allahu Akbar, avslutar de med att säga.

    Israel har dödat över 38 000 personer i kriget mot Gaza. Den överväldigande majoriteten av dem är civila och barn, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet.

    Enligt FN-organet Ocha har omkring 8 000 barn och 5 000 kvinnor dödats i Gaza. Ytterligare 1,9 miljoner personer i Gaza är internt fördrivna, enligt FNs flyktingorgan.

    Tusentals Malmöbor har på grund av det tagit sig ut på gator för att protestera med palestinska flaggor.

    I de första demonstrationerna hösten 2023 förekom återkommande hyllningar till Qassam-brigaderna – som ledde terrorattacken mot Israel.

    I takt med att antalet dödade i Gaza har ökat, har allt fler anslutit sig till demonstrationerna. De har gått från några hundratal till flera tusentals. I samband med det har budskapet fokuserats på eldupphör och humanitärt stöd för de drabbade.

    ”Alla ser och alla hör, hur barnen i Gaza dör”, ”Folk i Gaza har rätt till liv” och ”Vi vill ha eldupphör” är några av de mest förekommande svenska slagorden på demonstrationerna.

    Men när några av demonstrationsledarna byter till arabiska skärps tonen i många fall. Istället skanderas slagord för terrorstöd och uppmaningar till fortsatt krig.

    Sydsvenskan har granskat de arabiska slagorden på demonstrationerna sedan årsskiftet. Fokus har legat på söndagsdemonstrationerna som har återkommit varje vecka sedan 7 oktober. Slagord som inte kommer från demonstrationsledarna har inte tagits med i granskningen.

    ”Den maskerade deklarerade och klargjorde: avancera, avancera fria män. Må du vara trygg, du mästare bland män”, ropar en av Malmödemonstrationernas ledare på arabiska i en megafon kopplad till en stor högtalare.

    Folkmassorna upprepar orden.

    ”Den maskerade” är Abu Obaidas alias. Han kallas så eftersom han uppträder maskerad i arabisk media i sin roll som talesperson för Hamas militära gren.

    Det är söndag 23 juni och solen skiner över Malmö. Över 250 dagar har gått sedan 7 oktober.

    Internationella brottmålsdomstolen i Haags (ICC) chefsåklagare har ansökt om att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Israels försvarsminister grips för brott mot mänskligheten. Ansökan inkluderar också flera ledare för Hamas. Det är dessa som hyllas på Malmödemonstrationerna.

    Demonstranterna tågar längs Bergsgatan i Malmö. Några arabisktalande ber försiktigt demonstrationsledaren lugna ner tonen, varpå han uppmanar alla som är rädda att lämna.

    ”En hyllning från Sverige till ädla Jemen”, ropar samma demonstrationsledare som hyllade ”den maskerade”.

    ”Från Irak till södra Libanon, slå, slå överallt. Det finns ingen rädsla. Stenen har blivit en kalasjnikov. Ingen fred och ingen kapitulation. Hylla med oss södra Libanon”, fortsätter han i megafonen.

    Den stora majoriteten av demonstranterna i den delen av tåget ropar efter. Flera som inte kan arabiska försöker också ropa slagorden. Mannen som ropar i megafonen har varit bland de demonstranter som har synts mest i lördags-, söndags- och Lundagårdsdemonstrationerna.

    De fortsätter med att ropa ”Vi vill ha eldupphör”, på både svenska och engelska.

    Vi ber Paul Katsivelis, lektor i arabiska vid Uppsala universitet, att tolka uttalanden från demonstrationen 23 juni.

    Vad gäller ”den maskerade” råder ingen tvekan om att det avser Abu Obaid, menar han.

    – Det bedöms som mycket sannolikt att med Jemen avser man Huthimiliser och med södra Libanon avser man Hizbollah. Både två har uttryckligen och i praktiken tagit ställning för Hamas kamp mot Israel, säger Paul Katsivelis.

    Huthimiliserna är en Iranstödd shiaislamisk politisk och paramilitär rörelse som har attackerat flera fartyg och hotat att attackera allt som passerar Röda havet och är på väg mot Israel. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch utgör Huthirebellernas handlingar krigsbrott.

    Hizbollah är en shiamuslimsk milisgrupp i Libanon. De är ideologiskt inspirerade och stöttade av Iran och deras militära gren är terrorklassad i bland annat EU.

    Liknande slagord förekommer under flera andra demonstrationer i Malmö under tiden tågen går. Andra vanliga slagord är anklagelser om att det nuvarande palestinska styret består av spioner för Israel. Den palestinska ambassadören i Sverige representerar det palestinska styret.

  2. sawariz0r on

    Brukar inte engagera mig i sådana här debatter, men jag kan se varför SD har så starkt stöd numera. Mvh MPist

Leave A Reply