La polizia ha installato una telecamera fuori dalla finestra

https://www.dn.se/sverige/polisen-satte-upp-en-kamera-utanfor-deras-fonster/

di Naturglas

4 Comments

  1. Naturglas on

    JAG ÄR 99% SÄKER ATT EN AV DEM SKREV PÅ REDDIT INNAN SOM GAV FÖRSLAGET ATT KONTAKTA MEDIA!

    YOU DID IT REDDIT!!!

    https://www.reddit.com/r/sweden/comments/1eavyp9/kommunen_installerade_en_%C3%B6vervakningskamera/

    Polisen satte upp en kamera utanför deras fönster

    Kameran monterades upp i mitten på mars. Paret fick inte information på förhand, men har i efterhand haft mejlkontakt med sin hyresvärd och med polisen som försäkrat dem om att ingen film tas upp från lägenheten.

    Joakim och Anna-Maria i Karlstad flyttade för knappt ett år sedan in i en lägenhet utan insyn. Men sedan i mars känner de sig ständigt iakttagna. Då monterade polisen upp en kamera på fasaden precis utanför deras fönster. Kameran ser ut att filma in i vardagsrummet, köket, balkongen och sovrummet.

    – Jag tycker en del platser i lägenheten är obekväma, säger Joakim.

    Anna-Maria, som då studerade till webbutvecklare på Karlstad universitet, var hemma i mitten på mars och pluggade. När hon gick ut i köket för att göra en kopp te stod plötsligt två personer utanför fönstret i en lyftkran.

    – Jag tänkte att det var någon typ av fasadarbete. När de började borra precis bredvid fönstret gick jag ut på balkongen och frågade vad de gjorde. De sa att de satte upp en övervakningskamera från polisen.

    Joakim hade egentligen velat ställa parets hörnsoffa längs med väggen. Men eftersom kameran då hamnar i blickfånget låter de bli.

    Joakim och Anna-Maria bor i Kronoparken, ett område i Karlstad som polisen vill göra tryggare efter skottlossning, bland annat med hjälp av kameraövervakning. Varken Anna-Maria eller Joakim är emot att polisen sätter upp kameror.

    – Nej, det gör väl ingenting. Men den hade ju kunnat vara på en stolpe på parkeringen i stället. Eller längre in på fasaden? Det känns som att någon kollar in i lägenheten när den är där den är, säger Joakim.

    Kameran har ett digitalt filter som maskerar bilderna mot Joakim och Anna-Marias lägenhet. Hela fasaden och bilder från lägenheten är ersatt med en grå ruta – och maskeringen sker redan i kameran. Den går inte att ta bort i efterhand.

    – Som ett exempel så har en kamera med den här typen av maskering varit uppsatt där ett mord har begåtts. Hade vi kunnat ta bort maskeringen hade vi gjort det i det fallet, men det är inte tekniskt möjligt, understryker Värmlandspolisens presstalesperson Lars Hedelin.

    Helst skulle Joakim och Anna-Maria vilja att kameran flyttades i sidled. Annars skulle de vilja ha ett fysiskt skydd för kameran.

    Han förstår dock att Joakim och Anna-Maria har reagerat över placeringen.

    – Jag förstår att den kan upplevas som obehagligt nära. Det blev inte en optimal placering utifrån de här hyresgästernas upplevelse. Däremot kan de vara helt trygga med att vi varken får eller kan se något från lägenheten eller på deras balkong.

    Hade den inte kunnat sättas på en annan plats?

    – Den platsen är vald utifrån vad vi behöver kunna se, och så vitt jag förstår är det den platsen den behövde vara på.

    It-säkerhetsexperter som DN talat med intygar att den typen av maskering som polisen säger att de använder är säker, och att det inte går att ta bort maskeringen i efterhand. De säger också att Polismyndigheten har lång erfarenhet av kameraövervakning och att man ska kunna lita på deras kunnande och respekt för personlig integritet.

    Samtidigt går det aldrig att till hundra procent vara säker på digitala maskeringar.

    – Nej, det går att stänga av, även om man inte kan ta bort korrekt applicerade maskeringar i efterhand. Skulle polisen vilja så är det möjligt att ta bort den och se vad som händer från och med då, säger Karl Emil Nikka som är it-säkerhetsspecialist.

    Skulle du vara bekväm med att ha en likadan kamera utanför ditt fönster?

    – Nej. Det hade känts olustigt att ha en kamera som kan filma in i min lägenhet, även om polisen säger att de har maskat det som strömmas från min lägenhet. Det hade känts olustigt i allra högsta grad.

    Utöver kameran trivs de bra i lägenheten – utsikten från balkongen har fram till i mars varit ett plus.

    Hemma hos Joakim och Anna-Maria är persiennerna in till sovrummet neddragna. Drar man upp dem syns kameran från Joakims sida av sängen. Balkongen, där paret brukar sitta och äta glass eller bara prata i soffan, har förlorat en del av sin charm. Joakim lutar sig mot räcket med en blick mot kameran.

    – Här tycker jag att den är störigast, för den är så påtaglig. Jag kan inte tänka bort den. Du har nog vant dig lite mer, säger Joakim till Anna-Maria som håller med.

    Bilderna är ju maskerade?

    – Ja, men…. det räcker med att en it-person får för sig att ta bort maskningen. Jag litar på polisen, men kanske inte på alla enskilda medarbetare, säger Anna-Maria.

    Nu funderar paret på att flytta. Dels för att komma närmre Joakims jobb, men även dels för att slippa känna sig övervakade. Fram till dess har de pratat om att sätta upp någon typ av skydd mot kameran, även om de inte har konkreta planer.

    Nu funderar paret på att flytta. Både för att komma närmre Joakims jobb och för att slippa kameran.

    – Det borde egentligen gå att klippa av en hink så att den blockerar vyn mot oss, men där kameran kan se vad polisen säger att de vill se. Men jag tycker att det redan borde ha satts upp ett skydd. Vi borde ju inte behöva ordna det, säger Joakim.

    Hos polisen vågar presstalespersonen Lars Hedelin inte utlova ett fysiskt skydd mot insyn, men säger att det principiellt inte borde vara några problem.

    – Vi ska ju inte titta åt det hållet.

    Är det något som blivit fel här, ser ni anledning till självkritik?

    – Hela syftet med kameran är att det ska vara trygghetsskapande. All sån kameraövervakning är ju just att den ska öka tryggheten. Om det här i stället gör att de känner sig otrygga så är det ju inte bra. Vi är ju inte nöjda med att de är missnöjda.

    Fakta. Det gäller för kameraövervakning

    Myndigheter behöver tillstånd för kameraövervakning på allmän plats. Polisen behöver dock inte ansöka om tillstånd, även om samma lagstiftning gäller för deras kameror. De gör i stället sin egen prövning.

    Integritetsskyddsmyndigheten kommenterar inte enskilda fall utan att ha gjort tillsyn, men skriver i ett mejl att de är restriktiva med tillstånd att övervaka i närheten av bostäder.

    ”Kamerabevakning i anslutning till bostäder innebär särskilda risker för intrång i den personliga integriteten och praxis har därför varit restriktiv. Till exempel har vi bara tillåtit bevakning av exempelvis entréer till hyreshus i rena undantagsfall.”

  2. Pillens_burknerkorv on

    Vaddå ”inte kan se” in i deras lägenhet med kameran? På bilderna jag sett verkar det inte vara något som hindrar dem från det. Ett filter i mjukvaran tror jag vad jag vill på…

Leave A Reply