È così che, quasi ai tempi del disco del Cancro, io e la mia ragazza abbiamo discusso della figura sopra. Allora da dove viene, quando ha iniziato a comparire nella cartella clinica dell’uomo comune e perché è diventato una cosa? Qualcuno ha una migliore comprensione della storia dei dischi di gamberi? ho bisogno di risposte!!

https://i.redd.it/s5xpz66siwfd1.jpeg

di -Vargen-

10 Comments

  1. Kasta4711bort on

    Det är en intressant fråga. Den saknar ju kräftmotiv. Får känslan att det är något som någon handelsresande fick syn på utomlands och tänkte att det där kan jag sälja i Sverige, passar perfekt till kräftor. I själva verket kanske den är gjord för kinesiska nyåret eller nåt.

  2. Hittade detta som ju i alla fall låter rimligt:

    # Varför har man papperslyktor av Mannen i Månen på kräftskivor?

    Helt klarlagt är det inte men just augustimånen är extra stor och kräftor fiskas alltid bäst på natten i månens ljus då kräftor är nattaktiva djur. Traditionellt så ska man åka ut och fiska sina kräftor på natten innan kräftskivan. Så därav har man med månen som en symbol som är starkt kopplad till själva kräftskivan.

    [https://www.cateringdirekt.se/kraftskiva/](https://www.cateringdirekt.se/kraftskiva/)

  3. Det är ju kräftskive-pappersgrejen. Kan inte ha en kräftskiva utan pappersgrejen. Fattaruväl.

  4. Den kommer från en uråldrig skånsk sagobok som skrevs av Bo Hansen estimerat 1408~. När kräftskivan blev officiell i svensk kultur adopterade man samma sol-symbol som ett sätt att ära den sydostliga väderstrukturen, då man förtiden trodde att kräftor var ättlingar till folkguden ”Gnupgnäh Den Gamle”.

  5. AccidentalGirlToy on

    Det var överblivet promotionmaterial från filmen Resan till månen som användes på en kräftskiva ett år, och sedan blev det tradition.

  6. LovehunterEU on

    Fan, alltid gillat traditionen med kräftskiva men jag kan inte sätta i mig en kräfta efter jobbat så många kräftskiva i mina dar.

    Krondillen är som koriander för mig, är jag förstörd?

  7. hans-and on

    För att kräftskivor var först populära bland konstnärer som var väldigt inspirerade av Japan. Så de första lyktorna var ”jabanska” den aktuella lyktan föreställer augusti månen som framstår som extra stor och sammanfaller med tiden då vi har kräftskiva (månen ser större ut då den är närmare horisonten)

  8. certifiedcrazyman on

    Fyfan asså, jobbar just nu på Erikshjälpen och vi har flera sånna här ute i butiken haha

Leave A Reply