Uno studente su cinque non aveva diritto alla scuola secondaria superiore

https://sverigesradio.se/artikel/manga-niondeklassare-obehoriga-for-gymnasiet

di lolw00t102

10 Comments

  1. FuzzyPurpleAndTeal on

    Låter som ett problem som kan bara lösas med mer privatisering.

  2. WiredLemons on

    Att gå gymnasiet är helt meningslöst. Det hade varit mycket bättre om jag börjat på mitt jobb direkt efter högstadiet. De flesta gymnasielinjer fokuserar också inte så mycket på matematik, och annat som skulle vara nyttigt om man bygger vidare på det. Vissa personer kan gå igenom förskola, grundskola, gymnasiet och universitet utan att t.ex. förstå att allt som flyter inte innehåller vatten.

  3. AdmiraI_Ackbar__ on

    Det är i alla fall bättre att de underkänns än friskolorna som skickar dessa elever vidare med falska betyg bara så att de ser bättre ut i statistiken.

  4. lolw00t102 on

    Läs mer:

    [Afronbladet: Var femte elev inte behörig till gymnasiet](https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/GyxKJV/manga-niondeklassare-obehoriga-for-gymnasiet)

    [Svenska Dagbladet: Var femte nia får inte gå gymnasiet](https://www.svd.se/a/dR4PQX/manga-niondeklassare-obehoriga-for-gymnasiet)

    [Omni: Många niondeklassare obehöriga till gymnasiet](https://omni.se/manga-niondeklassare-obehoriga-for-gymnasiet/a/PpdmAJ)

    [Tidningen näringslivet: Var femte elev inte behörig till gymnasiet](https://www.tn.se/article/38321/var-femte-elev-inte-behorig-till-gymnasiet/)

    [Folkbladet: Var femte elev inte behörig till gymnasiet](https://www.folkbladet.nu/2024-08-02/var-femte-elev-inte-behorig-till-gymnasiet-22946)

    7 år sedan, 2017:

    [Omni: Nästan var femte elev inte behörig till gymnasiet](https://omni.se/nastan-var-femte-elev-inte-behorig-till-gymnasiet/a/OwPgO)

  5. SpecialistAuthor4897 on

    Mitt barns case:
    Jag har begärt pedagogiska utredningar sedan 2an.
    De har haft attityden ”amen vi kan stötta lite, men de e tidigt ön de löser sig”
    Förra året likadant (8an)
    Ääh hon har tid, de löser sig

    Nu i 9an är det helt plötsligt panik…

    Jag tolkar det som att skolan inte har några resurser och därmed inte vill göra något.

  6. Key_Design_6102 on

    Inför 2-åriga gymnasieutbildningar igen. Gör även så att man kan söka till gymnasiet även om man inte har betyg i sv,ma och engelska. Man får läsa upp dom under gymnasieutbildningen.

    Gör gymnasiet obligatoriskt med.

  7. TripleFriedChips on

    Ännu värre, nästan 50% av eleverna går ur grundskolan med en utbildning sämre än än genomsnittet. SVT, rapportera!

  8. Är problemet lika stort i alla kommuner? Skulle vara intressant att undersöka vad anledningen är. Min gissning är att det finns dåliga skolor där väldigt många fler än 20% inte är behöriga. Har hört skräckhistorier från en lärar-kompis om skolor som konstant hotas med nedstängning och som mer eller mindre inte alls fungerar.

  9. Meanwhile: arbetslösheten går upp, måste vara Företagen som har för höga krav

Leave A Reply