200 stabilimenti cambiano nome – considerati razzisti: “È nuovo” – P4 Kristianstad

https://sverigesradio.se/artikel/200-vaxter-byter-namn-anses-rasistiska-det-ar-nytt–2?fbclid=iwzxh0bgnhzw0cmteaar1nl-l8igzwfukq_pv9_rp4ucrsgayrwjojsjgrgzwathzzfglgjztwwcs_aem_5lboxw-8dtzqnovtrl0gag

di enfaldig

17 Comments

  1. Fancy_Particular7521 on

    Det finns garanterat fler växt och djurnamn som kan kränka någon. Det är bäst ifall vi går igenom alla.

  2. tyler980908 on

    Jag undrar om dessa forskare har frågat vanliga människor om de tycker att det är rasistiskt eller vill de bara må bra av sina moral kompass?

  3. Det var ju även på tapeten att de skulle byta engelska namn på fåglar då de döptes till sina “upptäckares” namn, lite som att kalla Nordamerika för Columbus Kontinent trots att den hade namn och historia långt innan en europé kom dit.

    Folk kan hålla på att klaga hur mycket de vill, men språk förändras, och namn, även på latin, kan få nya innebörder, därav kan det vara rimligt att modernisera.

  4. Long-Bread2391 on

    Vi bör vara tacksamma att vi har akademiker som löser viktiga problem som detta.

  5. DetBrinnandeHuvudet on

    Det kan säkert framstå som jättelöjligt för utomstående men om man arbetar i en miljö där dessa namn används dagligen eller ofta så kan det vara besvärande. Jag skulle inte vilja att mellanslagstangenten på mitt tangentbord hade texten ”Negerben” eller att Excel hette MengelExcel. Det skulle störa mig.

  6. Adorable_Yard_8286 on

    Kan man inte få se vilka plantor som bytt namn från vad till vad? Tänk om jag skulle använda ett kränkande blommnamn i framtiden

  7. kenstarfighter1 on

    På tiden. Gick förbi en vitsippa som heilade åt mig.

  8. totallyordinaryyy on

    Under väldigt lång tid så har det varit nolltolerans mot namnbyten inom biologin (med undantag för några enstaka fall då 2 arter råkade bli tilldelade samma namn). Undrar om detta kommer att leda till fler namnändringar i framtiden.

  9. theexpanding on

    Bra! Har hört att växter är ena lättkränkta rackare 🪴 🌱

  10. lowbob93 on

    vafan, hur ska jag få mormor sluta använda “negerblomma”

  11. Holkmeistern on

    Jag hade gillat att höra mer från experten. Baserat på hur det var klippt så fick jag intrycket av att hon hade mycket mer intressant att säga om ämnet som klipptes ut pga tidsbegränsningar.

Leave A Reply