19 Comments

  1. AnsertLik on

    Låter bra men undrar vad som hindrar dem från att gå till 30 timmar (6 timmars arbetsdagar) istället för att tassa runt. Det enda verkliga motståndet jag har sett emot en 6 timmars arbetsdag är moderater/borgare och de har ju i princip alltid varit emot det vanliga folket i hela Sveriges historia (Nej till kvinnlig rösträtt osv).

    Kul att se att S lägger fram lite förslag som handlar om vanliga människor och hur våra liv kan förbättras.

  2. PriorFast2492 on

    Det börjar med 30 timmar sen slutar det med att vissa grupper kan sluta tidigare på fredagar varannan vecka eller nått

  3. dailywanker69 on

    Så våra grannländers heltid då? lol..

    Det här är bara för att locka valboskap och inget man faktist vill driva för glöm inte bort vilka det är som betalar skatt i det är landet, löntagare inte kapitalet.

    EDIT: “Målet med 35 timmar ska vara på plats 2035.”. Blir så jävla arg vilket förbannat skämt, slaveriet tar fan aldrig slut borgarsvin hela högen, det blir en exit från det här arbetslägret.

  4. General-Fix119 on

    Om inte sossarnas förslag familjeveckan genomfördes så lär inte detta förslag genomföras heller. Lär begravas i utredningar och glömmas bort. Lita inte på en Socialdemokrat

  5. Big_Departure3049 on

    varför drev de inte igenom de när de satt i regering då?

  6. Bättre än 40, men då gäller det att vi inte saktar ned, vi ska inte nöja oss med 35, men det är ett steg i rätt riktning. 

  7. Fingerspitzenqefuhl on

    Jag tror det här kommer vara kontraproduktivt. Senaste sänkningen skedde i början av 70-talet, och frågan har sedan dess varit uppe flera gånger och skjutits med. Detta talar enl. mig för att nästa möjlighet till att sänka kommer dröja mycket länge. Givet den prognosen är det ineffektivt att sänka så lite som 5h denna gång, eftersom man kan riskera att vänta 30-50 år för nästa sänkning. Förslaget borde vara på 30h, eller ev. att de får till redan nu en lag som anger att arbetstiden kommer sänkas ytterligare 5h om 10 år.

  8. Jag tror att det har potential att locka en del väljare utanför S nuvarande väljarbas.

  9. PhDoge1337 on

    Folk säger ofta att det är märkligt att vi fortfarande jobbar (nästan) lika mycket nu som för två generationer sedan, trots att vi haft en konstant ökning i produktivitet, BNP, löner, och inkomster. Men det är faktiskt långt ifrån självklart att vi skulle vilja jobba mindre när lönerna ökar. Högre löner har nämligen två effekter på hur mycket man önskar jobba.

    Den ena är den s.k. *inkomsteffekten*. När lönerna stiger så har du mer pengar på kontot i slutet av månaden. När du för en högre inkomst så är du villig att byta bort en del av denna mot mera fritid. Alltså, du vill jobba mindre.

    Den andra är den s.k. *substitutionseffekten*. När lönen stiger så får du mer betalt per timme. Att jobba en timme mindre blir alltså mer kostsamt, eftersom du väljer bort den högre timlönen. Eller, för att uttrycka det annorlunda, fritid blir dyrare. När saker blir dyrare (i detta fall fritid) så vill man ha mindre av det. Alltså, du vill jobba mer.

  10. prozapari on

    det är alltså ett förslag till s-kongressen nästa år, inte Ss politik nu

  11. Skulle annars räcka om man kunde ta bort den där jävla obligatoriska 45 minuters **obetalda** lunchen bara. Om jag ska jobba en 8timmars arbetsdag då vill jag jobba 8-16, inte 7:45-16:30..

  12. PsychonautChronicles on

    Skulle gärna se att Annika Strandhälls arbetsvecka förkortades.

  13. urkan3000 on

    Vi går mot en framtid med fler människor i pension och en minskad andel av befolkningen i arbetsför ålder. På årsbasis jobbar vi dessutom inte redan särskilt mycket. Typ topp 5 kortast i Europa ihop med de andra nordiska länderna.

    Så räkna med att det kommer kosta. Mindre välfärd och mindre i plånboken.

    Jag tar varje nerröst som ett tecken på att folk faktiskt förstår att det kommer kosta 👌

  14. A_Norse_Dude on

    Jag hade kunnat stödja detta, men tyvärr så får man med resten av vad Socialdemokraterna har i bagaget (deras väljare, deras MAGA-liknande representanter, deras religiösa grenar etc.)

  15. bullekatten on

    Låter bra, tyvärr tror jag att det kommer se ut ungefär såhär innan genomförande:
    2026, vallöfte att gå ner till 35h, ingenting händer förrän 2029 då man genomför ett pilotprogram. Samma vallöfte inför valet 2030. Efter valet 2030 genomförs utvärdering av resultatet för att än en gång komma fram till att det vore lämpligt och återigen blir det vallöfte 2034. Istället för att implementera förslaget skapas någon invändning till varför det måste genomföras fler utredningar och så fortsätter det i några valomgångar, för att till slut landa i en urvattnad version på 37h runt 2040.

Leave A Reply