Regioni: le indagini private sull’ADHD gravano sulla psichiatria

https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2024/08/regioner-privata-adhd-utredningar-belastar-psykiatrin/

di Ducktor_Quack

1 Comment

  1. Ducktor_Quack on

    Det sker en diagnosexplosion av ADHD i Sverige, så pass att Läkemedelsverket ska utreda den kraftiga ökningen av ADHD-diagnoser. Bland annat får myndigheten i uppdrag av regeringen att se över om en utökad förskrivningsrätt av ADHD-läkemedel kan minska trycket på psykiatrin och kapa köerna. [länk](https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2024/05/diagnosexplosion-kan-leda-till-att-fler-far-skriva-ut-adhd-lakemedel/)

    En enkät av dagens ETC visar att fler än hälften av regionerna nekat patienter som gjort privata utredningar vidare behandling. Delvis pga brister i utredningen samt att de ansett att patientens funktionsnedsättning varit för lindrig. En nyhetsartikel från Aftonbladet skildrar en av de patienterna som drabbats. [Aftonbladet](https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/gwPXl0/privat-adhd-utredning-emelie-betalade-for-att-fa-diagnos-nekas-vard)

    Vad är rätt väg framåt? Ökad förskrivningsrätt för att avlasta psykiatrin? Är det rätt av regionerna att neka vård bara för att man fått en diagnos från en privat klinik?

Leave A Reply