Il coltello da caccia ha superato il controllo di sicurezza ad Arlanda – due volte

https://www.dn.se/sverige/jaktkniv-passerade-sakerhetskontrollen-pa-arlanda-tva-ganger/

di hyakumanben

1 Comment

  1. hyakumanben on

    Den nya säkerhetskontrollen på terminal 5 på Arlanda har kallats en toppmodern kontroll i världsklass – som övervakas både av personal vid skärmen och digitalt på distans.

    Nu berättar en man att hans jaktkniv åkte genom kontrollen obemärkt – två gånger.

    – Vår utrustning håller mycket god kvalitet, säger Peter Wärring, pressansvarig vid Swedavia som driver flygplatsen.

    Familjen skulle flyga till Italien tidigt på morgonen i juli i år. Vid säkerhetskontrollen på terminal 5 på Arlanda berättar pappan att han hade glömt sin jaktkniv i väskan som han skulle ha som handbagage på flyget.

    Han uppsökte då säkerhetsvakten vid kontrollen och informerade honom om att jaktkniven var med i väskan. Han fick beskedet att han skulle gå ut och kasta kniven i papperskorgen.

    – Men man vill ju inte gärna bli fångad på film när man kastar en kniv i en papperskorg på Arlanda, säger mannen till DN.

    **Säkerhetsvakten kom då** enligt mannen med en annan lösning. Mannen berättar att vakten efter samråd med sin chef och sina kollegor gav beskedet att han skulle gå igenom säkerhetskontrollen som vanligt med kniven i väskan.

    – Kollegorna, som kontrollerade bagaget på bandet, skulle då ta väskan och mig åt sidan när de såg kniven i säkerhetskontrollen och ta hand om kniven och skicka hem den till mig med post, sa han.

    Men väskan gick rakt igenom kontrollen utan att kniven upptäcktes, enligt mannen. Han uppsökte då säkerhetspersonalen på nytt och berättade om kniven i väskan som hade gått igenom kontrollen.

    – Ni har ett problem med säkerheten här på Arlanda, sa jag. Jag har en jaktkniv i min väska och den har precis gått rakt igenom kontrollen utan att någon av er har märkt något.

    **Enligt mannen provkörde** säkerhetsvakten sedan väskan genom säkerhetskontrollen igen – med samma resultat. Väskan med jaktkniven passerade obemärkt förbi de digitala kontrollanterna.

    Han ställer sig frågan om vad som mer kan slinka förbi den nya toppmoderna säkerhetskontrollen på terminal 5.

    – Antingen har de varit ouppmärksamma vid skärmen eller så är det ett inneboende fel i den tekniska säkerhetskontrollen. Om min kniv kan passera två gånger kan andra farliga saker också göra det.

    – Skulle det komma någon med ont uppsåt kan det gå väldigt illa.

    Han vet inte vad som har skett med ärendet sedan dess. Kniven fick han hemskickad i ett vadderat brev med en avsändarstämpel från Arlanda terminal 5. DN har fått se bild på det vadderade brevet med Arlandas uppgifter och mannens namn och hemadress.

    **När DN kontaktar** pressavdelningen på Swedavia, som driver Arlanda flygplats, i början av veckan har de ingen aning om att en jaktkniv har passerat säkerhetskontrollen.

    – Vi känner inte till den här uppgiften, säger Peter Wärring vid presstjänsten Swedavia till DN på tisdagen.

    Efter att ha suttit i samtal med Avarn Security, den privata entreprenör som sedan 2023 sköter säkerheten på Arlanda, avböjer Peter Wärring att svara på DN:s frågor. Han skriver att de varken kan kommentera säkerhetsarbetet eller verifiera enskilda händelser men att ”processen och utrustningen” håller mycket god kvalitet.

    Mannen säger att han inte har något intresse av att någon enskild ska få skulden för det som hänt utan vill lyfta frågan.

    – Vi hoppas att de tar till sig detta och gör något åt säkerheten.

Leave A Reply