Emissioni mille volte più elevate dei trattori A: ora devono essere riviste

https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/miljo-och-teknik/misstankt-hoga-utslapp-fran-a-traktorer-ska-granskas/

di mludd

5 Comments

  1. jugalator on

    Finns mycket konstigt kring de här fordonen, särskilt ur ett svenskt perspektiv där så mycket är tydligt uppstyrt kring våra fordon längs vägarna. Annat konstigt är ju att en 15-åring som precis tagit moppekort utan vidare sedan kan låna pappas husvagn och köra iväg med den i sin rostiga epa. Plötsligt har pojken fullgod känsla för placering längs vägar och gator, backa med husvagn, kollen i extra backspeglarna m.m. efter att ha suttit på sin moppe.

    Men men, utsläppsmässigt lär väl den här gruppen bli rätt fascinerad.

  2. GripAficionado on

    > Hon väljer att inte se A-traktorerna som ett nationellt miljöproblem eftersom de är förhållandevis få. Vid senaste årsskiftet fanns det omkring 56 000 A-traktorer i vårt land. En dryg fördubbling jämfört med bara fyra, fem år tidigare.

    Det är väl ändå 1 % av det totala antalet bilar nu, skulle nog säga att det är förhållandevis mycket.

  3. trollsmurf on

    Enkelt beslut: förbjud dem. Ungdomar som inte får köra bil ska inte få köra bil oavsett vad de kallas.

  4. RascalsBananas on

    Då bilarna inte ursprungligen är avstämda för att köras i så låga hastigheter så är de sinnessjukt ineffektiva.

    Dels hänger det mycket på om det är manuell eller automat. Morsans minibuss måste man kör minst 80 i just för att det är först då den lägger i sista växeln och får någon vettig utväxling mot kraften den matar in.

    Men även i övrigt så är motorerna onödigt stora för att krypa fram med eporna. Runt 5-10kW hade varit mer anpassat, istället för 70+. Det *går* optimera många av dem för miljöeffekt ganska mycket, men det kräver rätt kunnigt meck med styrkurvor av insprutning och tändning, om de ens är så nya att det går göra.

    Tycker lagen kring epor måste göras om rejält. Minst 45 bör de gå, som EU-mopeder, men med högre krav för att få framföra dem. Bland annat körprov i en faktisk A-traktor. Därtill bör motoreffekt absolut inte vara högre än 10kW om inte särskilt behov finns för att t.ex. familjen har lantbruksföretag där den faktiskt används som arbetsredskap.

Leave A Reply