Linda è in congedo per malattia per ansia – non è stata informata sull’indennità di malattia

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/linda-ar-sjukskriven-for-angest-far-inget-besked-om-sjukpenning

di Cohacq

4 Comments

  1. >Samtidigt är det långa väntetider i telefon. Förra veckan var den genomsnittliga väntetiden för sjukpenningsärenden 50 minuter, vilket kan jämföras med 11 minuter under samma period förra året.

    Det har jag fått smaka på ibland när jag försökt hjälpa min långtidssjuke vän.
    Ibland(oftast) har det hänt att handläggaren inte svarat överhuvudtaget trots att jag ringt omkring 50 samtal under dagen.
    Lyckligtvis har jag då kunnat ringa deras vanliga kundtjänst och oftast fått fram någon form av hjälp där.

  2. Arbetar på fk. Ledningen har tvingat utredare att bemanna telefonin. Detta innebär att utredare som faktiskt kan arbeta och ta avslut, får sitta och svara på telefon där försäkrade ringer in och frågar om deras ärende. Vi utredare på fk gör ett väldigt bra jobb, då vi under hela sommaren överträffat vårat förväntade mål.

    Problemet är ledningen. Medarbetare på fk har fått sämre och sämre förutsättningar för att må bra. Innan sommaren bestämdes det att vi inte längre skulle ha frukt på arbetsplatsen då det kostar för mycket. Sen så tog dom bort vår maskin där man kunde få kallt samt bubbelvatten.

    Inte nog med detta så har det historiskt varit gynnsamt för fk att arbeta på distans, då vi under pandemin hade rekordsiffror när det kom till antalet klarade ärenden/utredare. Nils Öberg är generaldirektör på fk och han var tidigare GD på kriminalvården. Han har något personligt agg mot hemarbete. Han bestämde helt själv att införa så att alla måste vara på kontoret minst 3 dagar i veckan. När man frågade på intranätet hur man kommit fram till ett sådant beslut, fick vi svar att:
    ”vi på ledningen tror att detta kommer bli bra”.

    Vi är även cirka 1700 färre medarbetare än förra året då regeringen inte gav fk det påslag som de hade bett om.

    Älskar att arbeta på fk (medarbetarna är guldvärda) men ledningen styr med härskarteknik och löneökningen per år är ett jävla skämt. Enda incitamentet att göra ett bra jobb är att man tycker synd om de försäkrade som annars får vänta på sin utbetalning.

  3. Burlewood on

    Man måste vara frisk för att vara sjuk i Sverige. Jag skulle aldrig kunnat navigera försäkringskassan, arbetsförmedlingen och läkare om jag inte fick assistans av en kry person. FK och AF toppar min lista på Sveriges i särklass sämsta myndigheter.

  4. Systemet är märkligt uppbyggt på fk. Den enskilde kan begära omprövning, klaga, gå till förvaltningsrätt, kammarrätt och så vidare. Skulle den enskilde få avslag så kan ärendet eskaleras uppåt, men det tar tid. Skulle fk förlora så kan fk eskalera men beslutet i det enskilda fallet kan aldrig ändras till den enskildes nackdel! Så fort ett ärende är i en gråzon kommer ersättning avslås för det är handläggarens enda “rätta” val – ett avslag kan ändras men ett bifall är gjutet även om det sedan formellt kan visas ha varit fel i högre instans.

    I mitt eget fall fick jag rätt först 1,5-2 år efter sjukskrivningstiden när kammarrätten (näst högsta instans i Sverige) tog beslut i mitt ärende. Pengarna betalades ut, helt utan dröjsmålsränta eller liknande. Fk överklagade till nästa instans men fick däng även där.

    Flera gånger i processen pratade jag med jurister på fk som försökte övertyga mig om hur små chanser jag hade att lyckas.

Leave A Reply