• Ma nelle trattative sul bilancio in corso si discute, secondo le fonti di Ekot, sull’abolizione totale della tassa controversa. Come andrà a finire non è chiaro.
  • “Penso che qualsiasi cosa diversa dall’abolizione della tassa sui voli sia un eufemismo. La tassa sui voli danneggia la nostra competitività”, afferma Emil Eneblad, presidente dell’associazione giovanile dei Democratici svedesi.

Domani il ministro delle Finanze Elisabeth Svantesson (M) terrà una conferenza stampa ad Harpsund dove riferirà sulla situazione finanziaria in vista del bilancio del prossimo anno.

https://sverigesradio.se/artikel/ekot-erfar-regeringen-och-sd-diskuterar-att-helt-avskaffa-flygskatten

Quali saranno le conseguenze di ciò? È la giusta priorità dimezzare o eliminare la tassa sui voli? Cosa ne pensi?

Ekot erfar: Regeringen och SD diskuterar att slopa flygskatten
byu/jorgenalm insweden



di jorgenalm

4 Comments

  1. ICA_Basic_Vodka on

    Flygskatten infördes den 1 april 2018 och fick kritik av av den dåvarande opposition (dagens regering), som lovade att avskaffa den. Tror den kallades en “signalfråga” för [Miljöpartiet](https://sv.wikipedia.org/wiki/Milj%C3%B6partiet) på den tiden.

    Flygresor inom EU ingår redan ett utsläppshandelssystem (EU-ETS), en koldioxidskatt. Jag kan tycka att det är lite märkligt att beskatta *passagerarna* en och en och inte flygbolagens *utsläpp*, lite som att ha en buss-skatt som baseras på hus många som färdas i bussen och inte bränsleutsläppen, man vill väl att alla transportmedel skall gå så fulla som möjligt för effektivitet, en personlig åsikt. Känns som att man beskattar ett beteende – och inte det underliggande problemet. Leder inte till något incitament att ta fram mera effektiva flygmotorer eller minska utsläppen, mera att man vill styra hur människor lever och agerar.

    Om regeringen nu gör detta så är det ju ett löfte till väljarna som de då infriar, det är väl det politiker skall göra, hålla sina löften? Sen kan man tycka vad man vill om skatten, flyg eller regeringen – men ja, det är ju bakgrunden tänker jag, en skatt som inte var väl förankrad i riksdagen när den infördes. Sådana beslut har en tendens att rivas upp vid regeringsskiften.

  2. Flygskatten är totalt idiotisk. Det enda som skedde är att SAS flyttade ytterliggare direktlinjer vi hade på Arlanda till Kastrup istället. Men vi fick cirkelrunka om hur duttiga vi var mot miljön I guess när utsläppen bara förflyttade sig någon annanstans.

    Antingen får man fixa det på EU-nivå eller så är det bara att pissa på vår egen infrastruktur och konkurrenskraft.

  3. Med tanke på att den blåbruna regeringens politik redan nu ökar CO2 utsläppen så med slopandet av flygskatten kommer vi ju släppa ut ännu mer i ett skede då vi redan bomat Parisavtalets klimatmål. Den här regeringen är fan i mig den sämsta regering vi har haft sen Arvid Lindmans regering som försökte förhindra den kvinnliga rösträtten.

Leave A Reply