Il prete ha detto no a Mathilda, 27 anni – interrompendo la tradizione

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/alO54O/mathilda-27-fick-inte-ledas-av-sin-pappa-till-altaret?fbclid=IwY2xjawE2kCBleHRuA2FlbQIxMQABHakMJZP8ymxsJUUJH0TGeyc7RhOw9PM2BaN85BUzgIwM4DzHKbfz_chUFA_aem_9JOMs_maAfndvDJOJWNkxA

di enfaldig

26 Comments

  1. BetterPySoonTm on

    >Tydligen hade vi fått hem en blankett med kyrkans regler tidigare, men det hade jag missat.

    Ansvar 🙂

  2. SecureBumblebee9295 on

    Konstig rubrik iom att brudöverlämning inte är en tradition i Sverige, snarare försvarade man väl traditionen?

  3. vonadler on

    Bra av prästen. I svenska kyrkan tycker jag gott vi kan hålla oss till svensk tradition – vilket är att brudparet möts utanför kyrkan och tillsammans går nedför altargången.

    Vill man göra enligt anglosaxisk tradition där brudens far eskorterar bruden nedför altargången där brudgummen redan väntar kan man gifta sig någon annanstans än i en av svenska kyrkans lokaler.

  4. ServantOfNZoth on

    “Det är i grunden symboliken som vi anser är problematiskt, för att den bygger på att fadern överlämnar dotter till maken – för att gå i god för oskulden”

    Märklig tolkning. Jag har alltid tolket det som ett ansvarsöverlämnande, att fadern som familjens beskyddare lämnar över det ansvaret till dotterns make.

    Och ja, jag anser att en mans främsta syfte, i livet, är att beskydda sin familj, se till att alla har det bra och vara beredd att offra sitt liv för dem.

  5. 27Purple on

    Härstammar inte traditionen av att överlämna bruden till viss del från en tid då kvinnor ansågs vara egendom och inte egna personer med rättigheter?

    Om det jag läst är rätt så är det ju självklart att det inte har en plats i dagens samhälle.

    EDIT: Såg detta när jag läste lite noggrannare: “Det är i grunden symboliken som vi anser är problematiskt, för att den bygger på att fadern överlämnar dotter till maken – för att gå i god för oskulden”

    Så det finns definitivt länkar till en tid då kvinnor inte hade rättigheter.

  6. Derpygoras on

    Det är hennes fantasiceremoni, hon borde få bli inrullad i en skottkärra om hon känner för det.

  7. AttTankaRattArStorre on

    Jag är en stark anhängare av traditioner, men här anser jag att kyrkan (och såssarna) är ute och cyklar. Om det ska vara tillåtet för prästen att bestämma vad paret får (och inte får) göra tillsammans med sina föräldrar under bröllopet så borde samma inställning även omfatta präster som inte vill viga homosexuella. Man kan inte motsätta sig brudöverlämning med motiveringen att det inte är en svensk tradition, för att sedan ivrigt förespråka homosexuellas rätt att kräva vigsel i kyrkan som det mest självklara i världen.

    Jag menar här inte att homosexuella INTE ska få gifta sig, bara att prästerna inte ska få vägra brudöverlämning om det är parets önskemål.

  8. Winningestcontender on

    Jag längtar verkligen tills den här trenden att lajva Handmaids Tale går över.

  9. Enda anledningen till att detta skrivs om är för att dom e influencers

  10. Amerikanisering och konservativa människor alltså 🤦🏼‍♀️

  11. Papercoffeetable on

    Om en kvinna vill vara en ägodel, objekt eller omyndigförklarad som kräver att en man ska ta hand om henne för att klara sig, ska hon inte få vara det då?

    Vad är det för jävla fritt och jämställt skitsamshälle vi lever i när vi inte får göra oss av med vår egen jämlikhet och respekt?

  12. aBigBottleOfWater on

    > Tydligen hade vi fått hem en blankett med kyrkans regler tidigare, men det hade jag missat. Så vi försökte byta till en annan kyrka. Till slut förhandlade vi fram att jag gick halva vägen själv och att min man David sen skulle komma och hämtade upp mig, säger hon.

    Haha fyfan vad fjantigt, tiktok generationen kollar vad dom gör i USA och apar

  13. GripAficionado on

    Det enda som är värre än idéen med brudöverlämning mm. är att politiker ska gå in och detaljstyra hur bröllopet ska gå till.

  14. Oavsett vad svenska eller amerikanska traditioner är,

    Är det inte ett omyndigförklarande av bruden att hon inte själv får välja hur just hennes ceremoni ska gå till? Prästens uppgift är väl bara att viga dem, på vilket sätt de kommer fram till prästen får väl brudparet själva välja?

  15. Typo_of_the_Dad on

    Själv var jag utklädd till naruto på mitt, men ingen annan kom. Inte ens AB

  16. Halvars90 on

    Vet inte varför detta blev en sådan het potatis. Jag har varit med på ett bröllop där fadern gick med bruden till altaret, bruden va 50+ så alla väldigt vuxna. Jag reflekterande inte ens på om detta skulle vara något konstigt i Sverige om jag ska va ärlig. Är det inte upp till folk att bestämma själva? Eller är religionsfrihet inte aktuellt längre? 

  17. popdartan1 on

    Prästen sa nej – stoppade den amerikanska kulturimperialismen

  18. C4-BlueCat on

    ”Sen är det ju så att ingen som tvingat oss att ha vigseln i en kyrka.”
    – bra poäng från brudgummen

  19. Moderkakor on

    “Det finns som sagt inga bestämmelser som reglerar ingången”. Prästdjävul.

  20. Melcolloien on

    Min pappa överlämnade mig…mot min vilja..typ..och det var toppen.

    Jag är helt emot den här “traditionen” av framför allt två skäl, det första att det som sagt inte är en svensk tradition och det andra för att symboliserar hur en man ger bort en kvinna till en annan man.

    När vi planerade vårt bröllop sa jag direkt att jag ville gå själv eller med min blivande man. Jag är min egen person, inte någons ägodel. Jag gifter mig för att jag vill det och intr av någon annan anledning.

    Min relation till familjen är ansträngd. Mina föräldrar är bra människor men de har sina problem, alkohol är ett av dem och jag har som vuxen tagit ner än ett steg tillbaka från dem.

    De var inte särskilt engagerade i bröllopet, inte för att jag hade förväntat mig det men lite intresse hade jag väl hoppats på.

    Av en händelse var jag förbi mina föräldrar två dagar innan bröllopet varpå farsan säger “Och så ska jag gå med dig på lördag”. Jag blir ställd. Alla som var inblandade i bröllopet hade varit med helgen innan när vi “övade” och kollade in platsen ordentligt. Frågade min mamma senare om varför han antog det och det var klart han gjorde! Han hade köpt en ny kostym för första gången på 30 år och allt.

    Jag kände mig trängd. Han såg verkligen fram emot det. Min partner sa att vi gör som jag vill. Så..jag sa okej.

    Jag är fortfarande emot detta. Men, jag vill säga ändå hur glad jag är att det blev så. För i stunden när jag stod där i min brudklänning hade jag smått panik. Jag var nervös och ville desperat ha någon vid min sida och just då klev pappa in. Jag kände mig liten och så trygg i att ta hand arm.

    Kan inte säga att vi fick några fina foton hahaha. Vi ser båda jävligt stela ut, men jag är glad för den stunden. Den påminde om tiden innan vår relation blev som den blev. När han fortfarande var min hjälte och den jag kände mig mest trygg med i hela världen.

    Så, även om jag är emot symboliken ser jag hur det kan symbolisera något helt annat för brudparet och jag tycker det är lite fel att förbjuda något som brudparet önskar. Men bra om alla vet vad överlämningen faktiskt symboliserar och att det aldrig varit en svensk tradition

Leave A Reply